Oxigenoterapie hiperbarica

Distribuie

 Oxigenoterapie hiperbarica self equilibrium relaxare recuperare Craiova Dolj Oltenia terapie vindecare regenerare       Oxigenoterapie hiperbarica self equilibrium relaxare recuperare Craiova Dolj Oltenia terapie vindecare regenerare 1

CERCETARE OXIGENOTERAPIE HIPERBARICĂ - DESCARCĂ PDF

 ≈   Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) este recomandată în recuperarea după COVID-19   ≈   Urmăriți DOCUMENTARUL pe această temă  ≈ 

Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) este definită ca o intervenție în care o persoană respiră aproape 100% oxigen intermitent în timp ce se află într-o cameră hiperbară care este presurizată la o presiune mai mare decât nivelul mării - 1 atmosferă absolută (ATA), care se transformă în 101,325 kilopascali (kPa) ). În scopuri clinice, presiunea trebuie să fie egală sau mai mare de 1,4 ATA (141,86 kPa) în timp ce respirăm aproape 100% oxigen. Respirând 100% oxigen la presiune ridicată, oxigenul dizolvat în plasmă crește și, în consecință, mărește oxigenul care ajunge în țesuturi.

Atunci când țesuturile corpului sunt lezate, ele au nevoie de oxigen pentru a supraviețui și a se regenera. Oxigenoterapia hiperbarică mărește considerabil cantitatea de oxigen pe care o poartă sângele prin corp, ajută organismul să lupte contra infecțiilor și ajută la menținerea sănătății și a tinereții.

Scurt istoric

• Nathaniel Henshaw, medic și cleric britanic construiește în 1662 prima cameră hiperbarică, o cameră sigilată denumită domicilium, în care se atingea presiunea dorită cu ajutorul unor burdufuri și supape.

• În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, tot mai mulți medici introduc în practica medicală aerul comprimat în vederea creșterii oxigenării la pacienți.

• În anul 1861, prima cameră hiperbară utilizată în Statele Unite (construită de neurologul american James Leonard Corning) a fost utilizată pentru tratarea muncitorilor care lucrau la construirea tunelului Hudson din New York și care, ca urmare a săpăturilor efectuate sub nivelul mării, suferiseră o decompresie severă.

• În anul 1877 camerele hiperbare erau deja utilizate pentru tratarea unei game largi de probleme de sănătate.

• În anul 1917, inventatorii germani Heinrich și Bernhard Dräger tratează pentru prima oară scafandrii cu decompresie cu ajutorul oxigenului sub presiune.

• Începând cu anii 1940, tratamentul cu oxigen hiperbaric devine tratament standard pentru scafandrii militari din Statele Unite.

• În prima jumătate a secolului XX, dr. Orville Cunningham din Kansas, SUA, trata cu oxigen hiperbaric pacienții cu forme grave de gripă, care nu răspundeau la niciun tratament.

• Începând cu anii 1950, terapia cu oxigen hiperbaric începe să fie utilizată la scară largă.

Terapia cu Oxigen Hiperbaric (HBOT) presupune tratamentul medical în cadrul căruia este utilizată o presiune atmosferică a oxigenului cu o valoare mai mare decât cea la nivelului mării (cca. 760 mmHg) și recompresia terapeutică.

Atunci când țesuturile corpului sunt lezate, ele au nevoie de oxigen pentru a supraviețui și a se regenera. Oxigenoterapia hiperbarică mărește considerabil cantitatea de oxigen pe care o poartă sângele prin corp, ajută organismul să lupte contra infecțiilor și ajută la menținerea sănătății și a tinereții.

Mecanisme de acțiune ale HBOT

HBOT are două mecanisme principale de acțiune: hiperoxigenare și scăderea dimensiunii bulei. Hiperoxigenarea este o aplicație a legii lui Henry și rezultă dintr-o creștere a oxigenului dizolvat în plasmă ca urmare a creșterii presiunii parțiale a oxigenului arterial. Scăderea dimensiunii bulei este o aplicație a legii lui Boyle conform căreia volumul unei bule scade direct proporțional cu creșterea presiunii (este mecanismul principal la locul de muncă în gestionarea bolii de decompresie și a emboliei gazelor arteriale).

Mecanismele secundare de acțiune includ:

 • vasoconstricție
 • angiogeneza (formarea de noi vase de sânge)
 • proliferarea fibroblastelor (oferă cadrul structural pentru țesuturile noastre și este esențială în vindecarea rănilor)
 • uciderea oxidativă a leucocitelor (activarea sistemului imunitar)
 • inhibarea toxinei și sinergia antibioticelor (reducerea toxinelor și creșterea efectului antibioticului)

≈   Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) este recomandată în recuperarea după COVID-19   

Terapia cu oxigen hiperbaric ajută la vindecarea rănilor prin aducerea plasmei bogate în oxigen în țesuturile lipsite de oxigen. Rănile rănite afectează vasele de sânge ale corpului, care eliberează lichid care se scurge în țesuturi și provoacă umflături. Această umflare privește celulele deteriorate de oxigen, iar țesutul începe să moară. HBOT reduce umflarea în timp ce inunda țesuturile cu oxigen. Presiunea ridicată din cameră crește în cantitatea de oxigen din sânge. HBOT își propune să întrerupă ciclul umflării, foametei de oxigen și moartea țesuturilor.

Terapia cu oxigen hiperbaric previne „rănirea reperfuziei”. Aceasta este deteriorarea gravă a țesutului care se întâmplă atunci când aportul de sânge revine la țesuturi după ce au fost lipsiți de oxigen. Atunci când fluxul sanguin este întrerupt de o vătămare prin strivire, de exemplu, o serie de evenimente în interiorul celulelor deteriorate duce la eliberarea radicalilor nocivi de oxigen. Aceste molecule pot deteriora țesuturile care nu pot fi inversate și pot provoca blocarea vaselor de sânge și oprirea fluxului de sânge. HBOT încurajează eliminarea radicalilor de oxigen ai organismului să caute moleculele cu probleme și să permită vindecarea să continue.

Terapia cu oxigen hiperbaric ajută la blocarea acțiunii bacteriilor dăunătoare și întărește sistemul imunitar al organismului.

Terapia cu oxigen hiperbaric poate dezactiva toxinele anumitor bacterii. De asemenea, crește concentrația de oxigen în țesuturi. Acest lucru îi ajută să reziste infecției. În plus, terapia îmbunătățește capacitatea celulelor albe din sânge de a găsi și distruge invadatorii.

Terapia cu oxigen hiperbaric încurajează formarea de colagen nou (țesut conjunctiv) și de celule noi ale pielii. O face prin încurajarea formării de noi vase de sânge. De asemenea, stimulează celulele să producă anumite substanțe, cum ar fi factorul de creștere endotelial vascular. Acestea atrag și stimulează celulele endoteliale necesare vindecării. Corpul are nevoie de oxigen pentru a se vindeca singur. Multe leziuni și boli implică lipsa de sânge bogat în oxigen, care apoi nu poate călători în zonele afectate ale corpului. De exemplu, diabetul poate avea ca rezultat o circulație slabă și încetinită, ceea ce face mai dificilă accesul globulelor roșii bogate în oxigen în zonele rănite ale pielii. Acest lucru are ca rezultat leziuni care se vindecă foarte lent sau leziuni care nu se vindecă deloc.

Terapia cu oxigen hiperbaric a fost utilizată pentru a trata numeroase afecțiuni medicale și leziuni care beneficiază de un nivel crescut de oxigen în țesuturi. Oxigenoterapia hiperbară mai poate fi utilizată ca tratament independent sau ca procedură care poate stimula acțiunea medicamentelor, cum ar fi antibioticele.

Cum funcționează?

Persoana este așezată în camera hiperbară închisă ermetic unde este furnizat oxigen pur la o presiune de 3 mai mare decât presiunea atmosferică obișnuită. Prin creșterea nivelului de oxigen din sânge, acest proces are ca efect stimularea capacității accelerate de vindecare și recuperare a organismului. În timpul acesta, persoana are parte de intimitate, poate citi, poate asculta muzică, poate medita. Terapia cu oxigen hiperbaric este o procedură medicală ce nu necesită internare. Creșterea presiunii aerului din camera hiperbarică poate determina o senzație temporară de înfundare a urechilor, similară cu cea resimțită în timpul zborului cu avionul sau la urcare sau coborâre la altitudine, senzație ce poate fi diminuată prin căscat sau înghițit. După terapia cu oxigen hiperbaric persoana tratată poate resimți o ușoare stare de somn sau de foame.
Un tratament complet presupune un număr minim de 10 ședințe. Durata ședințelor variază în funcție de afecțiunea tratată și de recomandările medicului specialist.

Precauții:

 • nu este recomandat ca persoanele tratate să intre în camera hiperbarică cu obiecte precum brichete, chibrituri sau dispozitive ce conțin baterii.
 • persoanelor tratate li se recomandă să nu folosească creme sau produse dermato-cosmetice pe bază de petrol și derivați.

Pentru sporirea eficienței în tratarea diverselor afecțiuni, terapia cu oxigen hiperbaric poate fi adăugată ca parte dintr-o schemă de tratament deja existentă.

Beneficiile Terapiei cu Oxigen Hiperbaric

≈   Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) este recomandată în recuperarea după COVID-19   

La nivel general:

 1. facilitează difuzia de oxigen către țesuturile slab vascularizate sau lezate
 2. accelerează procesul de vindecare prin stimularea producției de celule stem
 3. diminuează stările de oboseală și apatie și crește nivelul de energie
 4. reduce stresul și anxietatea
 5. susține sistemul imunitar

La nivel specific:

Sănătate

1) crește considerabil imunitatea organismului și îl ajută să lupte contra infecțiilor produse de viruși și bacterii și este eficientă chiar și în cazul bolilor autoimune

2) stimulează angiogeneza (formarea de noi vase de sânge) în zone ale corpului în care circulația este compromisă

3) ajuta la tratarea bolilor cardiace coronariene, a degenerescenței maculare și a diabetului zaharat

4) îmbunătațește oxigenarea țesutului cardiac și buna funcționare a musculaturii cardiace după un atac de cord, reduce riscul unui atac de cord

5) ajută la combaterea bolilor degenerative

6) ajută în ateroscleroză, hepatită cronică sau acută, ulcere varicoase, alergii

7) stimulează crearea de noi celule nervoase, îmbunătățește memoria și timpul de reacție, promovează crearea de noi conexiuni ale creierului

8) reduce oboseala cronică, tinitusul și surditatea neurosenzorială

9) ajută în diferite leziuni cerebrale, scleroză multiplă, Alzheimer, demență vasculară, scleroză multiplă,

10) accelerează procesul de vindecare în cazul fracturilor și afecțiunilor aparatului osteoarticular

11) benefic în caz de: artrite, artroze, Parkinson, leziuni musculare și leziuni ale tendoanelor sau ligamentelor, întinderi musculare și fracturi osoase, osteomielită

12) oferă rezultate spectaculoase în cazul recuperării sportive, reducând inflamația și stimulând regenerarea celulelor

13) vindecă mai rapid contuziile și leziunile

14) reduce inflamația și durerea, îmbunătățește mobilitatea și rezistenta

15) reduce fluxul de sânge compromis la nivelul retinei, ajută la combaterea degenerării maculare legate de vârstă, reduce simptomele glaucomului

16) recomandată ca tratament unic în cazul bolii de decompresie, embolismului arterial și intoxicației severe cu monoxid de carbon

17) recomandată în tratamentul alternativ al autismului, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) și în îmbunătățirea calității vieții pacienților militari veterani

18) efect antitumoral

Estetică facială și corporală

1) susține oxigenarea celulară, activarea colagenului și creșterea producției de elastină, având astfel un efect antiaging (încetinirea procesului de îmbătrânire)

2) tratează eficient aspectul de coajă de portocală, ameliorează ridurile, acneea (chiar și cea furunculoasă), cicatricele, reduce deteriorarea excesivă a pielii ca urmare a expunerii la radiațiile ultraviolete

3) ajută la vindecarea rănilor și reduce formarea cicatricelor și a leziunilor post-chirurgicale (în cazul persoanelor care au făcut ședințe de oxigenoterapie înainte și după o intervenție chirurgicală s-a observat o vindecare cu 80% mai rapidă decât în cazurile clasice)

Recomandări speciale pentru Terapia cu Oxigen Hiperbaric

 I. În cazul sportivilor de performanță

 1. Recuperare accelerată după efort prelungit și diverse accidentări

1) măreşte producţia de colagen

2) reduce inflamaţia şi durerea

3) îmbunătățește circulația

4) recuperare mai bună și mai rapidă după entorse, leziuni de ligament colateral lateral, fracturi osoase, contuzii și leziuni la cap și alte leziuni de impact asupra corpului

5) diminuează efectele leziunilor cerebrale traumatice

6) accelerează vindecarea după întinderi musculare acute

7) stimulează angiogeneza (formarea unor noi vase de sânge)

8) diminuează oboseala

 2. Recuperarea rapidă după intervenții chirurgicale (în principal scăderea timpului de spitalizare) 

1) mărește activarea fibroblastelor

2) reduce inflamația pentru condiții pre-operatorii optime

3) reduce riscul apariției infecțiilor

4) stimulează producţia de celule stem

 3. Îmbunătățirea performaței 

1) mărește nivelul de serotonină

2) diminuează acidul lactic

3) îmbunătățește capacitatea de concentrare

4) accelerează adaptarea la schimbarea fusului orar

 II. În tratamentul alternativ al autismului

Rezultatele cercetărilor clinice arată că, în ceea ce privește tratamentul leziunilor cerebrale, terapia cu oxigen hiperbaric în cazul autismului la copii activează procesele de vindecare cerebrală prin stimularea funcției neuronilor aflați în stare latentă și intensificarea creșterii axonilor.

1) reduce inflamațiile, hipoperfuzia cerebrală și stresul oxidativ (exarcebate în cazul autismului)

2) diminuează comportamente repetitive, auto-stimulatoare și stereotipice și deficiențele în comunicare generate de hipoperfuzia cerebrală în regiunile temporale și în alte zone ale creierului la copiii cu autism

3) mobilizează celulele stem din măduva osoasă în circulația sistemică

4) stimulează angiogeneza (formarea unor noi vase de sânge) prin creșterea nivelului factorului de creștere a endoteliului vascular (VEGF).

5) compensează scăderea fluxului de sânge prin creșterea concentrației de oxigen din plasmă și țesuturile corpului

6) reduce infiltrarea leucocitelor polimorfonucleare (PMN) la nivelul țesutului cerebral după o leziune ischemică a creierului

7) inhibă atașarea neutrofilelor la pereții vaselor de sânge și mărește distanța pe care oxigenul o poate parcurge în spațiul interstițial

8) scade nivelele de neopterină, o proteină asociată cu infecțiile, tumorile maligne, boli inflamatorii (cf. unui studiu publicat în 2011)

9) reactivează și accelerează sistemele de vindecare naturale ale organismului și îmbunătățește sistemul imunitar

Ca exemplu, în urma studiului Bent din 2012, s-a observat că, după încheierea celor 80 de sesiuni de tratament cu oxigen hiperbaric, la toți cei zece copii din cadrul studiului, s-au îmbunătățit cu 2 puncte scorurile pe scara CGI-I evaluată de specialist, precum și într-o serie de teste comportamentale evaluate de părinți.

Terapia cu oxigen hiperbaric NU este recomandată pentru gestionarea simptomelor autismului la adulți (Institutul Național de Sănătate și Excelență Clinică, NICE, 2012)!

 III. În cazul afecțiunilor cerebrale

 1. În accidentul vascular ischemic

1) ameliorarea hipoxiei de la nivelul țesutului cerebral indusă de accidentul vascular ischemic

2) sporirea presiunii parțiale arterială a oxigenului (PaO2)

3) creșterea concentrației de oxigen transportată

4) stabilizarea barierei hemato-encefalice

5) reducerea presiunii intracraniane și diminuarea edemului cerebral

6) activarea canalelor ionice, inhibarea sintezei factorului-1alpha declanșată de hipoxie, reglarea Bcl-2, inhibarea MMP-9, scăderea activității ciclooxigenazei-2, scăderea activității mieloperoxidazei, a superoxid dismutazei și inhibarea Nogo-A (factor endogen de inhibare a creșterii)

În urma concluziilor studiilor preclinice și clinice, tratamentul cu oxigen hiperbaric poate fi aplicat cu succes și la 2-5 zile după accidentul vascular cerebral sau chiar în faza cronică.

2. În scleroză multiplă

1) vindecă bariera hemato-encefalică și țesuturile subiacente și restabilește funcțiile normale ale sistemului nervos prin alimentarea cu oxigen a zonelor în care sistemul circulator nu mai poate ajunge din cauza edemelor formate

2) îmbunătățește funcția creierului, funcția renală și cea intestinală

3) reduce spasticitatea musculară

4) reduce frecvența recidivei

5) îmbunătățește răspunsul imunitar (impactul asupra limfocitelor T și B)

Până în anul 1984, dr. Neubauer și alți medici care s-au implicat în cercetări, au observat impactul terapiei cu oxigen hiperbaric în cazul a peste 10.000 de pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă, în paisprezece țări. În anul 1986, Neubauer și Kagan demonstrează că 11 din 35 de leziuni ale pacienților cu scleroză multiplă au dispărut după doar o oră de terapie cu oxigen hiperbaric.

Este evident că începerea tratamentului HBOT încă din primele faze ale sclerozei va produce cele mai bune rezultate, însă s-au observant rezultate notabile și în stadiile avansate.

3. În demență vasculară și Alzheimer

Demența vasculară reprezintă a doua formă de demență cea mai comună (aproximativ 30% din toate cazurile, imediat după incidența de 60% întâlnită în cazul maladiei Alzheimer). La ora actuală, nu există tratamente eficiente pentru vindecarea demenței vasculare. În principal, formele curente de tratament au în vedere reducerea factorilor de risc modificabili și încetinirea progresului clinic al bolii. Studiile făcute în timp au arătat că aplicarea oxigenoterapiei hiperbarice:

1) îmbunătățește alimentarea cu sânge a țesutului cerebral

2) promovează neurogeneza în cortexul piriform

3) crește numărul neuronilor colinergici din hipocamp

4) stimulează procesele de învățare și memorare, îmbunătățind astfel funcția cognitivă la pacienții cu boală cerebrovasculară sau după tratamente ce presupuneau iradierea creierului

5) este un bun adjuvant al donepezilului în tratamentul demenței vasculare (concluzie a unui studiu Wang randomizat, controlat, efectuat în China)

 IV. Pentru efectul antitumoral

1) crește în mod drastic cantitatea de oxigen dizolvată în plasmă 2) oxigenează țesuturile hipoxice și promovează neovascularizarea, conducând la creșterea debitului sangvin 3) prin îmbunătățirea perfuziei agenților chimioterapeutici în tumorile hipoxice, crește presiunea parțială a oxigenului în interiorul tumorii, făcând-o mai susceptibilă la radioterapie

În prezent, HBOT este utilizată clinic în asociere cu radioterapia și chimioterapia ca mijloc de tratare a tumorilor maligne.

≈   Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) este recomandată în recuperarea după COVID-19   

 Efecte adverse și contraindicații:

Expunerea la concentrații ridicate de oxigen, pentru perioade lungi de timp, determină hiperoxie la nivelul sistemului nervos central și respirator. De aceea, parametrii utilizați în cadrul oxigenoterapiei hiperbarice sunt setați în limite clinice ce asigură evitarea apariției unor astfel de complicații. Terapia cu oxigen hiperbaric este considerată o formă de tratament sigură, cu efecte secundare foarte rare. În cazul în care durata tratamentului nu depășește două ore iar presiunea din interiorul camerei este mai mică de 3 ATA, aceste efecte secundare - dacă apar - sunt, în general, ușoare. Unele dintre efecte sunt:

 1. Barotrauma - disconfort sau durere (similare cu cele resimțite în momentul decolării avionului) resimțite atunci când apare o diferență între valoarea presiunii de cele două părți ale membranei timpanului.
 2. Convulsiile – pot fi mai predispuse persoanele sensibile la creșterea concentrației oxigenului sau care au un nivelul scăzut de zahăr din sânge. Observațiile clinice arată că șansele apariției unui astfel de eveniment sunt de 1 la 10.000 de tratamente cu oxigenoterapie hiperbarică, iar acestea nu au produs efecte pe termen lung. Copiii diagnosticați cu paralizie cerebrală suferă convulsii în timpul terapiei cu oxigen hiperbaric la aproximativ aceeași rată ca și populația generală expusă acestei forme de terapie (în jur de 1 la 10.000). Chiar dacă aceste convulsiile reprezintă un simptom frecvent în cazul acestei afecțiuni, majoritatea copiilor diagnosticați cu paralizie cerebrală și care au fost tratați cu oxigenoterapie hiperbarică, au prezentat în timp o scădere a activității convulsive.
 3. Modificări ale vederii - o schimbare a vederii cauzată de presiuni la nivelul corneei, raportată în foarte puține cazuri de unele persoane. Acest fenomen apare numai în timpul ședințelor prelungite de tratament și se inversează odată cu încheierea tratamentului.

Este necesară o evaluare mai atentă, anterioară începerii terapiei hiperbarice, în cazul următoarelor afecțiuni:

1) Pneumotorax, în afara cazului în care acesta este tratat cu ajutorul unei valve Heimlich

2) Pneumotorax spontan sau intervenții chirurgicale la nivelul toracelui

3) Sinuzită sau infecții acute ale tractului respirator superior

4) Emfizem, care poate fi tratat, de obicei, prin expunere la presiune atmosferică scăzută

5) Febră

6) Traumatisme, intervenții chirurgicale sau istoric de complicații la nivelul aparatului auditiv 7) Afecțiuni caracterizate de episoade de convulsii

8) Claustrofobie, care poate fi tratată în prealabil prin psihoterapie.

 Oxigenoterapia hiperbarică și suplimentele nutritive

Cei mai mulți medici recomandă ca terapia cu oxigen hiperbaric să fie aplicată în combinație cu suplimente antioxidante. Astfel, stresul oxidativ suplimentar poate fi cu ușurință scăzut sau eliminat prin administrarea de vitamina C, vitamina E, CoQ10, glutation și seleniu. Dozarea acestor suplimente se face în funcție de vârsta, greutatea și diagnosticul persoanei.

Procesul terapeutic în centrul nostru este ghidat de specialiștii echipei noastre.

În paralel, puteți beneficia la cerere (contra-cost) de:
 1. masaj specializat oferit de colaboratorii noștri;
 2. terapia cu Remedii Bach;
 3. psihoterapie clasică și training NLP somato-integrativ;
 4. kinetoterapie

Costul și durata intervenției cu oxigen hiperbaric: 

 1. 240 lei/ 1 oră
 2. 290 lei/ 1 oră și 30 de min.
 3. 390 lei/ 2 ore

Pentru un efect optim, sunt recomandate minim 10 ședințe. 

Oferte:

 1. La 10 ședințe achitate în avans, 2 sunt gratuite, adică primești 12 ședințe.
 2. La achitarea în avans a 10 ședințe pentru Pachetul H10-A10 (10 ședințe de Hiperbarică + 10 ședințe de Andullation), ai o reducere de 20%.

Consultă și Programul de fidelitate

Programări:

Pentru programări, vă rugăm să completați formularul de mai jos. După trimiterea formularului, veți fi contactat/ă în scurt timp pentru o confirmare fermă a zilei și orei programării dvs.

Mențiune: procedura NU necesită prezența unui cadru medical! În cazul în care solicitați prezența unui cadru medical sau a unui psiholog, vă putem pune la dispoziție unul dintre colaboratorii noștri care să vă asiste în timpul procedurii, la un cost suplimentar de 200 lei/oră.

Vă dorim multă sănătate și echilibru! :)

oxigenoterapie hiperbarica, self-equilibrium, Craiova, sanatate

Vă rugăm să completați/selectați câmpul obligatoriu.
Vă rugăm să completați/selectați câmpul obligatoriu.
Vă rugăm să completați/selectați câmpul obligatoriu.
Vă rugăm să completați/selectați câmpul obligatoriu.
Vă rugăm să completați/selectați câmpul obligatoriu.

Contactati-ne

+40722820427