DULCIURI

Pentru toate rețetele prezentate în această secțiune au fost utilizate Produse Vegetale și Produse Fără Gluten și Fără Lactoză! În loc de zahăr de trestie, utilizăm zahăr cristalizat de Stevie (este cel mai aproape de gustul clasic al zahărului cu care suntem obișnuiți) sau Sirop de Arțar în rețetele care ne permit o consistență lichidă. Rețetele sunt, de asemenea, Fără Ouă

Rețetele prezentate pot fi utilizate pentru perioadele de Post, pentru curele legate de intoleranța la gluten, la lactoză și alte tipuri de cure. De asemenea, rețetele sunt recomandate pentru dietele vegetariene, vegane și raw-vegane.

 1. Brioșe cu cacao

280 g făină fără gluten (11 linguri pline), 170 g zahar (8 linguri pline), 250 ml lapte vegetal (1 cană plină) sau fără lactoză - la temperatura camerei, 6 linguri de ulei, 2 linguri cu vârf de cacao (sau 4 dacă dorim un gust mai intens), 1 praf de copt, esență de vanilie și de rom, coaja rasă de la o portocală după ce a fost lăsată 10 min într-un vas cu apă (preferabil Kangen – alcalinizată). Se amestecă totul într-un vas, apoi se adaugă - după preferințe - următoarele tipuri de umplutură:

a. 100-150 g nuci, migdale si caju măcinate 80% (dacă ne plac câteva bucățele mari în compoziție)

b. 100-150 g nuci, stafide și rahat mărunțit

c. 100-150 g fructe de pădure tăvălite înainte prin puțină făină (pentru a nu se lăsa la fund în timpul coacerii)

d. 100-150 g fructe confiate

e. vișine din vișinată (1-3 buc./ brioșă)

f. orice altă combinație ne place cu ingredientele de mai sus

Se coace în cuptorul preîncins la 180`, cam 40 de minute. Înțepăm ușor cu o scobitoare pentru a verifica să nu rămână cocă pe ea (atunci știm sigur că s-a copt). Putem coace compoziția în forme clasice de brioșe, sau într-o singură formă de tort sau într-o tavă.

 

2. Brioșe cu vanilie

Aceeași rețetă ca la brioșele cu cacao, doar că, în loc de cacao putem pune ori 2 linguri de făină, ori 2 linguri de nuci măcinate (preferabil coapte înainte pentru a nu se lăsa compoziția la copt). Putem utiliza aceleași tipuri de umpluturi sau, dacă avem forme de brioșe cu gaură, putem umple - după coacere și răcire - cu cremă de vanilie, de fructe sau de ness (vezi rețetele de creme).

 

3. Tartă cu fructe

Blat: 300 g făină (12 linguri pline), 250 g zahăr (10 linguri pline), 250 ml (1 cană mare) lapte vegetal sau lapte fără lactoză, 6 linguri de ulei, 1 praf de copt, esență de vanilie/rom, coaja rasă de la 1 portocală după ce a fost lăsată 10 min într-un vas cu apă (preferabil Kangen – alcalinizată), 2 banane + 2 mere piure, 200 g iaurt natur fără lactoză.

Se coace compoziția de blat într-o formă de tort sau într-o tavă, în cuptorul preîncălzit la 180`, în jur de 40 de minute. Înțepăm ușor cu o scobitoare și verificăm să nu rămână cocă pe ea (atunci știm sigur că s-a copt).

Cremă: 200 g iaurt, 200 g fructe (putem alege fructe de pădure, caise, piersici, mere ș.a. după preferință), 1 frișcă vegetală de 250 ml, 2-3 linguri de zahăr cristalizat de Ștevie.

Se mixează toate ingredientele într-un blender, începând cu frișca și adăugând pe rând iaurtul, apoi fructele. Se mai poate adăuga după gust puțin sirop de Arțar, dacă fructele alese sunt acrișoare. Crema se toarnă peste blat după ce s-a răcit bine.

Glazură: nuci și migdale măcinate 80%

 

4. Tiramisu fără gluten

Blat: utilizăm blatul de la tarta cu fructe

Cremă: 400 g mascarpone fără lactoză, 1 frișcă vegetală de 250 ml, zahar după gust, 1 banană piure

Sirop: 500 ml cafea dulce (6 linguri cafea și 6 linguri de zahăr cristalizat de Ștevie), 1 linguriță de ness, esență rom

Glazură: 2 lingurițe de mix de ness și cacao

 

5. Ciocolată neagră de casă cu unt de cacao

Ingrediente: 20 de lingurițe de unt de cacao, 20 de lingurițe de praf de cacao, 5 lingurițe de miere organică, 1 linguriță de extract de vanilie sau esență de rom. Putem adăuga alune, nuci, caju, migdale măcinate 80% sau fructe uscate, vișine din vișinată sau mentă, fulgi de hrișcă crispy.

Se topește untul de cacao în bain-marie, apoi se adaugă restul ingredientelor. Se rulează apoi sub formă de baton sau sub formă de biluțe (ies în jur de 15-20 de bucăți, în funcție de cât de mari le facem) pe o hârtie de copt și se lasă la rece câteva minute. În cazul în care compoziția s-a întărit deja înainte de a termina toate biluțele de făcut, o mai încălzim puțin în bain-marie. Se poate orna cu cacao, nuci sau alune măcinate, fulgi de cocos ș.a.

 

6. Ciocolată albă de casă cu unt de cacao

Ingrediente: 20 de lingurițe de unt de cacao, 20 de lingurițe de unt de cocos, 5 lingurițe de miere organică, sirop de agave sau sirop de arțar, 1 linguriță de extract de vanilie sau esență de rom. Putem adăuga alune, nuci, caju, migdale măcinate 80% sau fructe uscate, vișine din vișinată, coacăze sau mentă. Se prepară la fel ca ciocolata neagră.

 

7. Creme

Pot fi utilizate pentru diverse prăjituri sau în brioșe (pentru formele cu gropiță).

a. Cremă de vanilie: 400 g mascarpone fără lactoză, 1 frișcă vegetală de 250 ml, zahar după gust (ștevie, miere, sirop de agave sau sirop de arțar), 1 banană piure, 1 avocado bine copt, 1 praf de turmeric (curcuma) pentru culoare, esență de vanilie.

b. Cremă de cacao: adăugăm la crema de vanilie 3-6 linguri de cacao (depinde de cât de intens dorim gustul) și esență de rom. Nu mai este necesar turmericul.

c. Cremă de ness: preparăm identic cu crema de cacao, doar că înlocuim praful de cacao cu ness (putem utiliza produse de la Gano Cafe).

 

8. Biscuiți

200 g făină, 2 linguri zahăr, 180 g iaurt, 60 g unt moale, 1 pumn de alune zdrobite, coaja rasă de portocală, esență de vanilie, 1/2 plic praf copt, 1 praf de sare. Se amestecă totul bine, se pune compoziția 30 minute la congelator, apoi rulăm ”mingiuțe” de aproximativ 2,5 cm diametru, le punem în tava pe hârtie de copt și coacem 30 min la 180'. Cu aceste cantități obținem în jur de 20 de bucăți.

În loc de alune, putem pune nuci, migdale, caju sau goji, merișoare, stafide și alte fructe uscate.

 

9. Pască

pasca fara oua gluten si lactoza          pasca fara oua gluten si lactoza 1

Ingrediente

• 600g de brânză de vaci

• 500 g de iaurt fără lactoză

• 4 mere mari rase și 1 banană pasată

• 150 g de unt fără lactoză • 150 g de zahăr de ștevie (cristale)

• 100 g faină fără gluten (preferabil de grâu, mălai sau mix, deoarece cea din orez crește mai greu)

Pont: dacă alegem o făină fără gluten, exclusiv din grâu, adăugăm 1 linguriță de turmeric (curcuma) pentru culoare.

• 100 g de griș fără gluten (de obicei este din orez)

• 100 g stafide

• coaja rasă de la o lămâie/portocală

Amestecăm bine toate ingredientele, apoi coacem 40-45 de minute în cuptorul încins în prealabil la 180`. Putem utiliza o formă de tort, o tavă în care punem hârtie de copt sau o formă mare de brioșă.

Pentru varianta vegană, putem înlocui:

  • brânza cu branză de migdale fermentată
  • iaurtul cu iaurt de caju fermentat 

Dulciuri, briose, cacao, vanilie, fructe, ness, vegetal, vegetarian, raw, vegan, fara gluten, fara lactoza

Contactati-ne

+40722820427