Efectele fizice secundare după COVID 19 asupra: plămânilor, rinichilor, ficatului, musculaturii inimii, creierului, ochilor, calității vieții sexuale

recuperare dupa Covid 19 self equilibrium therapy Craiova Dolj sanatate oxigenoterapie hiperbarica

În timp ce lumea încă se confruntă cu un număr uimitor de cazuri de COVID, există probleme suplimentare care sunt observate pe fondul crizei în curs. Mulți pacienți par să aibă oboseală post-virală, printre alte simptome, după ce și-au revenit cu succes. Simptomele persistente par să se adauge la povara bolii. Un studiu recent privind manifestarea simptomelor post-COVID a arătat că doar 10,8% dintre supraviețuitorii evaluați în studiu nu au avut simptome sau manifestări după COVID. Aproximativ 72% dintre participanți au avut plângeri majore de oboseală (similară cu oboseala post-SARS), iar restul, un procent mic a avut manifestări critice, cum ar fi fibroza pulmonară, insuficiență renală, miocardită și accident vascular cerebral. Acest lucru ne face să fim mai conștienți de amploarea impactului asupra mai multor organe pe care virusul îl poate avea, după ce a părăsit corpul.

 

Prezența simptomelor și complicații post-COVID poate crește semnificativ timpul petrecut într-un spital / departe de serviciu. Mai jos detaliem o listă de organe, sisteme de organe și mușchi, care pot fi afectate din cauza COVID-19, ducând la simptome persistente și semne după recuperare, supranumite și „sindromul post COVID”:

1. Sistemul respirator post-COVID: COVID-19 poate afecta sistemul respirator într-o varietate de moduri și într-un spectru de niveluri de severitate a bolii, în funcție de sistemul imunitar, vârstă și comorbidități ale unei persoane. Simptomele pot varia de la ușoare, cum ar fi tuse, dificultăți de respirație și febră, până la boli critice, inclusiv insuficiență respiratorie, șoc și insuficiență a sistemului multi-organe. Este deosebit de important ca să specificăm că pacienții care suferă de o boală pulmonară subiacentă pot agrava acele afecțiuni cu contracție sau expunere la COVID-19. Cu aceasta, COVID-19 poate provoca agravarea generală a acestor afecțiuni, cum ar fi astmul bronșic, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), boala pulmonară interstițială etc.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, timpul de recuperare pare să fie de aproximativ două săptămâni pentru infecția ușoară și de trei până la șase săptămâni pentru boala severă. Cu toate acestea, aceasta este variabilă și depinde de comorbiditățile preexistente ale pacientului, pe lângă severitatea bolii. Mai multe sondaje efectuate arată că doar 39% dintre cei care au fost spitalizați au raportat o revenire la starea de sănătate inițială după 14-21 de zile după diagnostic. În mod similar, într-un studiu efectuat pe 143 de pacienți spitalizați pentru COVID-19, doar 13% nu prezentau simptome după o medie de 60 de zile de la debutul bolii. Cele mai frecvente simptome au fost dispneea (43%), oboseala (53%), dureri articulare și dureri toracice. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de boli severe persistente, cu săptămâni de febră și pneumonie persistente la pacienții imunosupresați. Cu o infecție mai ușoară, pacienții pot avea în continuare simptome prelungite. Un sondaj recent a arătat că doar 65% au raportat o revenire la starea de sănătate inițială la 14-21 de zile după diagnostic. Cei care au revenit la starea inițială de sănătate au făcut acest lucru o mediană de șapte zile după diagnostic.

Simptomele care pot persista includ tuse (43%), oboseală (35%) și rareori febră și frisoane la cei cu infecție ușoară anterioară. O problemă majoră cu COVID-19 este schimbul de gaze în alveolă. De obicei, există o legătură foarte strânsă între epiteliul alveolar (celule tip-1) și capilar. COVID-19 infectează celulele AT2, le ucide și inundă alveola. În plus, există dovezi pentru microtromboză, care poate bloca partea vasculară. Din punct de vedere clinic, aceasta poate apărea ca mai multe afecțiuni: bronhopneumonie severă, sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS) sau sepsis. Pneumonia este inflamație și lichid în plămâni, ceea ce face dificilă respirația. Pacienții pot prezenta dificultăți de respirație, febră și tuse, care pot fi productive. O inflamație mai severă poate duce la ARDS, care poate necesita un tratament semnificativ, inclusiv utilizarea terapiilor cu oxigen, inclusiv ventilația mecanică sau chiar oxigenarea cu membrană extracorporală (ECMO), care este o mașină de bypass pulmonar care oxigenează sângele. Dacă un pacient dezvoltă acest sindrom sever, acest lucru poate duce la efecte mai durabile asupra plămânilor, cum ar fi fibroza (cicatrizarea plămânilor). Sepsisul este un sindrom de inflamație anormală care rezultă de obicei din infecție. Poate face ca organele să nu funcționeze în mod coordonat. Acest sindrom poate necesita sprijin pentru organele care se defectează și, ulterior, poate avea un impact durabil asupra funcționalității lor pe termen lung.

2. Inima și vasele de sânge post-COVID: Ar fi corect să spunem că efectele post-COVID asupra inimii și sistemul circulator pot pune viața în pericol și sunt dificile de tratat, în special la pacienții cu boli cardiace preexistente. Medicii au observat că, chiar și după ce au dat rezultate negative la COVID-19, pacienții au avut oboseală cronică, ritm cardiac anormal, palpitații, dureri în piept și leziuni durabile ale mușchilor cardiaci. Acest lucru contribuie la o creștere a riscului de apariție a insuficienței cardiace și a altor complicații, cum ar fi cardiomiopatia. Cealaltă descoperire importantă observată la pacienții cu COVID-19 este formarea cheagurilor de sânge: în timp ce cheagurile mari pot contribui direct la infarcturi și accidente vasculare cerebrale, cheagurile de sânge mai mici se pot deplasa la organele finale precum ficatul, rinichii etc. și pot provoca leziuni semnificative.

Virusul SARS-CoV-2 poate deteriora inima în mai multe moduri. De exemplu, virusul poate invada direct sau inflama mușchiul inimii și poate dăuna indirect inimii prin perturbarea echilibrului dintre aprovizionarea și cererea de oxigen. Leziunile cardiace, care pot fi măsurate prin niveluri crescute ale enzimei troponinei din sânge, au fost detectate la aproximativ un sfert dintre pacienții spitalizați cu boală severă COVID-19. Dintre acești pacienți, aproximativ o treime au BCV preexistentă.

Inflamația mușchiului cardiac, numită miocardită, a apărut de obicei numai la pacienții cu boală COVID-19 avansată. Miocardita poate rezulta din invazia directă a inimii de către virus sau mai frecvent de inflamația cauzată de furtuna de citokine. Când se întâmplă acest lucru, inima se poate mări și va fi slăbită, ducând la scăderea tensiunii arteriale și a fluidului în plămâni. În timp ce această formă severă de miocardită este rară, studii recente au sugerat că o formă mai ușoară de inflamație a mușchilor cardiaci poate fi mult mai frecventă decât s-a recunoscut anterior. Un studiu recent a arătat că inflamația asimptomatică a inimii a fost observată pe imagistica prin rezonanță magnetică la până la trei sferturi dintre pacienții care și-au revenit după COVID-19 sever.

3. Rinichii post-COVID: Pe măsură ce pandemia continuă, cercetătorii găsesc dovezi că COVID-19 poate provoca o serie de simptome și poate duce la o serie de complicații diferite, nu doar sindromul de stres respiratoriu acut. Unul dintre acestea este insuficiența renală acută. Când SARS-CoV-2 infectează celulele, primul pas este ca virusul să se atașeze la receptorii enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2). Acești receptori stau în membranele celulare ale celulelor care acoperă rinichii, plămânii, tractul gastro-intestinal, inima și arterele. Acestea ajută la moderarea tensiunii arteriale prin reglarea nivelurilor de angiotensină, o proteină care crește tensiunea arterială prin restrângerea vaselor de sânge. Unele cercetări sugerează că SARS-CoV-2 poate fi mai probabil să vizeze rinichii decât alte părți ale corpului, deoarece expresia ACE-2 este foarte mare în celulele care acoperă tubul proximal. Tubul proximal este un segment major al rinichiului responsabil pentru cea mai mare parte a reabsorbției apei și a nutrienților din sânge. Odată ce SARS-CoV-2 intră în celulele renale, acesta începe să se replice folosind utilajul celulei. Celulele suferă deseori daune în timpul acestui proces. Insuficiența renală acută apare atunci când leziunile renale sunt suficient de grave încât organul nu mai poate filtra sângele în mod corespunzător. Această afectare determină acumularea de produse reziduale în sânge, ceea ce face ca rinichii să lucreze mai greu și să mențină echilibrul fluid al corpului. O altă problemă este funcționarea renală scăzută care se observă la pacienții spitalizați și chiar la cei care au fost externați. Prezența hipertensiunii arteriale și a diabetului crește și mai mult riscul de a dezvolta disfuncție renală post-COVID. Pacienții care au fost infectați cu Covid-19 au avut un nivel scăzut de urină, urinări rare și, uneori, daunele au fost suficient de extinse pentru a avea nevoie de dializă. Afectarea rinichilor, care se observă chiar și la pacienții mai tineri sau la cei fără antecedente de boli renale, este în mare parte atribuită atacului direct al virusului, nivelurilor scăzute de oxigen din sânge, eliberarea excesivă a moleculelor de semnalizare proinflamatoare numite citokine și cheagurilor de sânge care ar putea înfunda rinichii.

4. Ficatul post-COVID: Leziunea hepatică este o consecință a replicării virale și a deteriorării țesutului hepatic în timpul infecției. S-a observat că pacienții internați pentru COVID-19 moderat până la sever, au prezentat niveluri crescute de enzime hepatice și funcții hepatice anormale. Un studiu retrospectiv a remarcat că peste o treime dintre pacienții spitalizați pentru COVID-19 aveau funcții hepatice anormale, cu un procentaj mai mare la bărbați. Afectarea ficatului la pacienții cu infecție SARS-CoV-2 ar putea fi direct cauzată de infecția virală a celulelor hepatice, deoarece ACE2 este exprimat atât în celulele hepatice, cât și în celulele căilor biliare, iar studiile patologice la pacienții infectați cu SARS relevă prezența virusului în țesutul hepatic. Anomaliile enzimei hepatice ar putea fi, de asemenea, explicate prin efectul antibioticelor și medicamentelor antivirale administrate pacienților și prin furtuna de citokine asociate infecției. Mai mult, bolile hepatice preexistente care stau la baza ar putea contribui la creșterea ALT / AST hepatică. Prin urmare, tratamentele actuale pentru COVID-19, inclusiv utilizarea steroizilor, pot promova reactivarea infecției cronice latente cu hepatita B, care este o cauză majoră a bolilor hepatice. S-a observat că la unii pacienți, funcționarea hepatică nu revine la niveluri normale, chiar și după recuperare, și acest lucru poate fi atribuit și eliberarea excesive a moleculelor de semnalizare proinflamatoare numite citokine, nivelurilor scăzute de oxigen asociate pneumoniei și efectelor secundare ale medicamentelor folosite pentru tratarea infecției.

5. Creierul post-COVID: La începutul pandemiei, unii cercetători s-au îngrijorat că SARS-CoV-2 ar putea avea acces la creier și ar putea reprezenta un virus „neurotrop”. Aceasta ar oferi o ipoteză evidentă pentru unele dintre simptomele neurologice observate, punând în același timp întrebări complexe cu privire la modul de a viza terapeutic procesele patologice din creier. Răspunsul imun la virus ar putea explica, de asemenea, unele complicații neurologice apărute după Covid-19. Unele studii au arătat ca înroșirea citokinelor proinflamatorii din periferia corpului ar putea determina citokinele inflamatorii din creier să fie mai active și să provoace inflamații. În mod curios, unii pacienți prezintă, de asemenea, semne de deteriorare microscopică a vaselor mici de sânge din creier. Și oriunde vasele de sânge au fost deteriorate, colorarea proteinelor a scos la iveală scurgeri de fibrinogen - o proteină de coagulare a sângelui a cărei prezență în creier este asociată cu diferite tulburări neurologice - în țesutul neuronal. Unii pacienți care au avut COVID-19 au suferit ulterior accidente vasculare cerebrale, convulsii și au prezentat inflamații ușoare până la severe în creier, cu impact pe termen lung. Unii pacienți care se recuperează cu simptome ușoare au prezentat stări de confuzie, amețeli, vedere încețoșată, incapacitate de concentrare, etc. Cercetătorii consideră că COVID-19 poate provoca la unii pacienți chiar paralizie temporară (sindromul Guillain Barre) și poate crește riscul apariției bolilor Parkinson și Alzheimer. Infecția cu COVID-19 duce frecvent la leziuni cerebrale - în special la cei cu vârsta peste 70 de ani. Deși uneori leziunea creierului este evidentă și duce la afectarea cognitivă majoră, mai frecvent afectarea este ușoară, ducând la dificultăți cu o atenție susținută.

6. Sistemul digestiv post-COVID: COVID-19 poate perturba potențial absorbția nutrienților de către sistemul gastro-intestinal, ceea ce face mai dificilă absorbția nutrienților și electroliților, care sunt esențiali pentru organism. Cel mai frecvent simptom după infectarea cu Covid-19 este pierderea poftei de mâncare sau anorexie. Al doilea cel mai frecvent este durerea abdominală superioară sau epigastrică (zona chiar sub coaste) sau diareea, care s-a întâmplat cu aproximativ 20% dintre pacienții cu COVID-19.Principala sarcină a tractului gastro-intestinal este de a transporta substanțele nutritive de la nord la sud. COVID-19 perturbă această funcție și face mai dificilă absorbția fluidelor și electroliților pentru organism. Acest lucru este adesea temporar și se poate rezolva de la sine, dar poate duce și la alte probleme dăunătoare. Mulți pacienți s-au plâns de stări de greață, disconfort abdominal, pierderea poftei de mâncare, diaree persistentă și simptome de gastrită după recuperarea de la COVID, ceea ce face dificilă revenirea la o dietă regulată și o viată normală. Deși acest lucru este în mare parte temporar, unii pacienți au prezentat efecte secundare precum sângerările gastro-intestinale.

7. Sistemul muscular post-COVID: COVID-19 constrânge mulți oameni la un stil de viață sedentar. Adulții mai în vârstă sunt fragili și pot fi cei mai afectați de această afecțiune. Este imperativ să continuăm să facem exerciții fizice, chiar și cu sarcini reduse și sporadice, în perioadele de inactivitate. Studiile efectuate pe pacienți care au contractat infecții SARS moderate și severe au indicat o sarcină musculo-scheletică substanțială a acestei boli, inclusiv tulburări ale mușchilor scheletici, neurologice, osoase și articulare. Timpul prelungit, petrecut conectat la sistemele de ventilație este, de asemenea, cunoscut pentru a induce condiții proinflamatorii care duc la fragilitate musculară și osoasă, care pot reduce calitatea generală a vieții. În plus față de infectarea directă a celulelor din afara căilor respiratorii, răspunsul inflamator în căile respiratorii poate duce, de asemenea, la inflamații sistemice care pot avea impact asupra fiecărui sistem de organe, inclusiv a sistemului musculo-scheletic.

Citokinele și moleculele de semnalizare induse de infecție includ chemokina cu motiv CXC 10 (CXCL10), interferon gamma (IFN-γ), interleukina 1 beta (IL-1β), IL-6, IL-8, IL-17 și necroză tumorală factor alfa (TNF-α) 18,19. Deși datele clinice privind pacienții cu COVID-19 după episodul de îngrijire acută au fost limitate, există semne precoce convingătoare ale disfuncției musculo-scheletice la pacienții care se recuperează de la COVID-19 și patologii musculo-scheletice cunoscute la pacienții cu SARS. Deși nu sunt identice, biologia computațională și studiile experimentale in vitro au arătat un grad ridicat de similitudine între răspunsul patologic la infecția cu SARS-CoV-1 și SARS-CoV-2.

Odată reveniți la nivelurile obișnuite de activitate fizică, combinația de efort și rezistență care exercită un stimul nutrițional (echilibru energetic adecvat și aport de proteine de înaltă calitate), pare a fi cea mai eficientă strategie pentru a contrabalansa pierderile din mușchii scheletici datorate nefolosirii. 

8. Efecte secundare post-Covid asupra vederii: Potrivit oftalmologilor, pacienții recuperați de Covid-19 au raportat în primul rând două tipuri de probleme legate de vedere. Primul - și mai frecvent - este pierderea temporară a vederii din cauza unei suspiciuni de slăbire a mușchilor. După Covid-19, majoritatea pacienților se plâng de oboseală. Aceasta înseamnă că mușchii corpului lor nu au suficientă energie pentru a funcționa, din cauza cărora mușchii ochilor lor devin slabi și sunt martori la o estompare a vederii. Aceasta este cea mai ușoară dintre cele două probleme, iar pacienții, de obicei, se recuperează și sunt capabili să-și recapete vederea odată ce corpul lor este capabil să se vindece și să ofere suficientă energie pentru ca mușchii să funcționeze. Al doilea număr este cel mai problematic. Oftalmologii se referă la aceasta drept ocluzie a arterei retiniene centrale sau „blocaj vascular”. În timp ce unele vase (artere și vene) sunt suficient de mari pentru a permite deplasarea cheagurilor, altele - ca cele din ochi sau mâini - sunt prea înguste. Un cheag care trece prin vasele din ochi se poate bloca astfel și poate opri alimentarea cu sânge a retinei.

Un număr de pacienți cărora li s-a diagnosticat virusul au raportat și alte simptome legate de ochii lor. Acestea au fost de obicei combinate cu un diagnostic larg de conjunctivită, dar nu toate simptomele oculare experimentate pot fi atribuite acestei definiții.

Un nou studiu a constatat că persoanele care au prezentat simptome severe de COVID-19, pot dezvolta riscuri pentru anumite anomalii ale ochilor.COVID-19 a fost legat de cazuri de conjunctivită, dar aceasta este prima dată când cercetătorii au observat noduli pe spatele ochilor pacienților. Experții spun că infecția virală poate afecta vasele de sânge, ceea ce ar putea duce la noduli. Teoria cercetătorilor este că nodulii ar putea fi legați de inflamația declanșată de virus și de drenarea inadecvată a venelor din jurul ochilor din cauza pacienților care rămân în poziție predispusă o perioadă semnificativă de timp. Pentru cei spitalizați pentru COVID-19, pur și simplu a fi în pat poate fi un risc. A rămâne în decubit dorsal pentru o perioadă lungă de timp poate afecta drenajul acestor vase de sânge. Infecția ar putea declanșa, de asemenea, un răspuns care poate începe să afecteze ochiul. Când avem un virus care intră în sânge, vasele de sânge se blochează, ceea ce provoacă un răspuns inflamator, care ar putea afecta orbita oculară.

Alți cercetări spun că, deși conjunctivita, care este o afecțiune temporară, a fost legată de COVID-19, în acest moment nu au fost raportate leziuni permanente ale ochilor de la COVID-19. Dacă un pacient s-ar afla în suferință respiratorie suficient de mult timp, perfuzia teoretic slabă și lipsa de oxigen ar putea duce la posibile leziuni ale țesuturilor active din punct de vedere metabolic, cum ar fi nervul optic sau retina, dar acest lucru nu a fost încă raportat în cazurile legate de COVID-19. În acest caz, leziunile oculare ar fi cauzate de scăderea oxigenului, mai degrabă decât de virusul în sine. Manifestările oculare ale COVID-19 au fost până acum mai puțin frecvente, majoritatea pacienților care se confruntă cu conjunctivită ușoară, altfel nedistinguibilă de alte etiologii virale.

9. Viața sexuală înainte și după infecția cu COVID 19: Pandemia COVID-19 este o perioadă în care mulți factori diferiți pot avea un efect pozitiv sau negativ asupra comportamentelor sexuale. S-a observat o scădere a frecvenței actului sexual și a satisfacției sexuale în perioada pandemiei. În plus, au fost observate o creștere semnificativă a comportamentului de evitare sexuală a femeilor și o creștere a abordărilor solitare de satisfacție sexuală a bărbaților. Sunt necesare studii suplimentare din diferite țări și culturi pentru a clarifica efectul acestei pandemii fără precedent și consecințele sale asupra satisfacției și experiențelor sexuale. Ca urmare a izolării sociale, unii oameni suferă de dispoziție depresivă, care perturbă substanțele chimice din creier care au un rol în promovarea libidoului la femei și bărbați. Această problemă ar putea fi dificilă la adulții bătrâni care au deja o problemă medicală care afectează fluxul de sânge în organele lor și, într-adevăr, în organul sexual. De asemenea, depresia poate duce la prea mult sau prea puțin somn, ceea ce, chiar și cu odihnă, nu readuce persoana într-o dispoziție normală care scade dorința de activitate sexuală. Unii oameni recurg la administrarea de medicamente pentru a reduce stresul și depresia. Persoanele care iau medicamente antidepresive, cum ar fi ISRS, pot suferi de scăderea libidoului datorită creșterii nivelului de serotonină din organism.

Mai mult, COVID-19 provoacă manifestări care afectează negativ sexualitatea pacientului sau determină celălalt partener să se abțină de la relația sexuală chiar și după vindecarea de la infecție. De exemplu, unii pacienți cu COVID-19 au prezentat leziuni purpurice care implică întregul corp. Această erupție nu a fost încă explicată la acești pacienți, dar vasculita sau bolile histiocitozei cu celule Langerhans (LCH) se află în zona de sugestie. Povestea COVID-19 și a sexualității nu se termină aici. COVID-19 utilizează receptorii enzimei de conversie a angiotensinei-2 (ACE2) ca punct de intrare pentru invadarea sistemului respirator. Acest ACE2 este un produs constitutiv al celulelor Leydig adulte. Acest lucru scade secreția de testosteron, hormonul care se dovedește recent a fi protector împotriva COVID-19.

Deși s-a demonstrat că COVID-19 provoacă o inflamație sistemică predispunând implicarea mai multor organe, mecanismul său care afectează sistemul urogenital nu este încă bine documentat. În urma unor studii, unii pacienți de sex masculin cu COVID-19 au dezvoltat disfuncție sexuală, sub formă de anorgasmie, după recuperarea după infecție. Deși nu au putut fi identificate dovezi ale replicării virale sau ale afectării inflamatorii în organele urogenitale ale acestor cazuri, lipsa altor factori de risc cunoscuți pentru anorgasmie indică rolul COVID-19 ca factor care contribuie.

Studiile imagistice și microbiologice nu au furnizat o dovadă a prezenței virusului în material seminal sau testicul. În mod similar, studiile anterioare care utilizau tehnici de reacție în lanț a polimerazei (PCR) nu au putut izola SARS-CoV-2 în secrețiile genitale ale persoanelor cu COVID-19 confirmat de laborator. În schimb, aceste cazuri nu au prezentat semne de implicare genitală prin SARS-CoV-2 și singurul simptom a fost anorgasmia.

Un studiu efectuat in Cleveland / SUA, a constatat că, după recuperarea COVID-19, unii bărbați au dezvoltat disfuncția erectilă (DE). Cercetarea indică trei factori care pot duce la apariția potențială a ED la bărbații care au avut virusul:

  • Efecte vasculare. Funcția erectilă este un predictor al bolilor de inimă, deci știm că sistemul vascular și sistemul reproductiv sunt conectate. Știm, de asemenea, că COVID-19 poate provoca hiperinflamare în tot corpul, în special în inimă și în mușchii din jur. Alimentarea cu sânge a penisului poate deveni blocată sau restrânsă ca urmare a unei stări vasculare noi sau agravate cauzate de virus.
  • Impact psihologic. Activitatea sexuală este strâns asociată cu sănătatea mintală. Stresul, anxietatea și depresia cauzate de virus și pandemie pot fi legate de disfuncția sexuală și starea de spirit proastă.
  • Deteriorarea generală a stării de sănătate. Disfuncția erectilă este de obicei un simptom al unei probleme de bază. Bărbații cu sănătate precară prezintă un risc mai mare de a dezvolta ED și, de asemenea, de a avea o reacție severă la COVID-19. Deoarece virusul poate provoca o mulțime de probleme de sănătate, starea generală de sănătate slabă este un motiv de îngrijorare atât pentru disfuncția erectilă cât și pentru alte complicații.

Dorința sexuală a femeilor și frecvența actului sexual au crescut semnificativ în timpul pandemiei COVID-19, în timp ce calitatea vieții sexuale a scăzut semnificativ. Pandemia este asociată cu scăderea dorinței de sarcină, scăderea contracepției feminine și creșterea tulburărilor menstruale. Rezultatele studiilor arată că pot exista diferențe de gen în modul în care Covid-19 a influențat frecvența actului sexual, aparent deoarece acel aspect al sexualității este mai ușor influențat la femei. Contrar celor scrise mai sus, în unele cazuri, teama de infectarea cu COVID-19 a generat niveluri mai ridicate de anxietate, ducând la agravarea satisfacției în relația cu partenerii lor. Principalele motive care stau la baza schimbărilor de sexualitate la femei par să fie îngrijorarea, lipsa intimității și stresul. Un studiu transversal a arătat că pandemia COVID-19, nu infecția în sine, a afectat negativ comportamentul sexual al cuplurilor. Dintre acestea, mulți indivizi au avut o dorință sexuală scăzută, ducând la o frecvență mai mică a actului sexual. Modificările comportamentului sexual depind în mare parte de dorința sau interesul sexual, excitarea sexuală, lubrifierea orgasmului sau punctul culminant și durerea sexuală. Calitatea vieții sexuale depinde în principal de satisfacția sexuală, igiena sexuală și sexul în siguranță, frecvența actelor sexuale și intimitatea sexuală și jocul de rol.

recuperare dupa Covid 19, self-equilibrium therapy, Craiova, Dolj, sanatate, oxigenoterapie hiperbarica Efectele fizice secundare după COVID 19 asupra: plămânilor, rinichilor, ficatului, musculaturii inimii, creierului, ochilor, calității vieții sexuale

Contactati-ne

+40722820427