Yoga

BENEFICII SI STILURI PRINCIPALE

yoga pose mareFundalul conceptual al yoga își are originile în filozofia indiană antică. Există numeroase școli moderne sau tipuri de yoga (Iyengar, Viniyoga, Sivananda etc.), fiecare având un accent deosebit în ceea ce privește conținutul relativ al posturilor și exercițiilor fizice (asanas), tehnicilor de respirație (pranayama), relaxare profundă, și practicilor de meditație care cultivă conștientizarea și, în final, stări de conștiință mai profunde. 

Aplicarea yoga duce la diferite beneficii psihofiziologice. Exercițiile fizice (asanas) sunt destinate creșterii flexibilității, coordonării și forței fizice a persoanei, în timp ce practicile de respirație și meditația calmează și focalizează mintea pentru a dezvolta o mai bună conștientizare și a diminua anxietatea, rezultând astfel o calitate mai bună a vieții. Alte efecte benefice implică o reducere considerabilă a stresului și o îmbunătățire a stării de spirit, o reducere a tensiunii arteriale, mărirea rezistenței organismului și a reglării metabolice.

 

Indiferent de stilul de yoga pe care alegi să îl practici, vei vedea probabil îmbunătățiri în multe domenii ale sănătății tale. Practicând regulat vei observa că:

 • îți va crește flexibilitatea;
 • îti va crește tonusul și forța musculară
 • îți va îmbunătăți sistemul circulator si cardio
 • te va ajuta să dormi mai bine
 • îți va crește nivelul de energie
 • îți va îmbunătăți performanța atletică
 • va reduce leziunile
 • îți vei detoxifia organismul
 • îți vei îmbunătăți postura
 • se va reduce anxietatea și depresia
 • ajută la reducerea durerilor de tip cronic
 • eliberează endorfine care îți îmbunătățesc starea de spirit

STILURI DE YOGA

HATHA YOGA
Hatha este o categorie generală care include majoritatea stilurilor de yoga. Este un sistem vechi care include practicarea asanelor (posturi de yoga) și pranayama (exerciții de respirație), care ajută la aducerea liniștii în minte și corp, pregătind corpul pentru practici spirituale mai profunde, cum ar fi meditația.
Astăzi, termenul de hatha este folosit într-un mod atât de larg încât este dificil de știut cum va fi o anumită clasă hatha. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, o clasă hatha va fi relativ blândă, lentă și o varantă excelentă pentru începători sau studenți care preferă un stil mai relaxat, unde posturile țin ceva mai mult timp. Poate varia foarte mult, așa că este o idee bună să apelați la un instructor înainte de a participa la curs.
YIN YOGA
Yin Yoga este un stil lent al yoga ca exercițiu, care încorporează principii ale medicinei tradiționale chineze, cu asane (posturi) care sunt menținute pentru perioade mai lungi de timp. Pentru începători, asanele pot fi menținute de la 45 de secunde la două minute; mai mulți practicieni avansați pot rămâne într-o singură asană timp de cinci minute sau mai mult. Secvențele posturilor sunt menite să stimuleze canalele corpului subtil cunoscute sub numele de meridiane în medicina chineză și ca nadis în Hatha yoga.
Pozițiile Yin Yoga aplică un stres moderat pe țesuturile conjunctive ale corpului - tendoanele, fasciile și ligamentele - cu scopul de a crește circulația articulațiilor și de a îmbunătăți flexibilitatea. Yin Yoga este o abordare mai meditativă a yoga, obiectivele sale sunt conștientizarea tăcerii interioare și aducerea la lumină a unei calități universale, interconectante.
RESTORATIVE YOGA
Yoga restaurativă este practica asanelor prin mențierea acestora mai mult decât în clasele convenționale, adesea cu sprijinul recuzitelor, cum ar fi păturile pliate, bolstere, brick-uri etc. pentru a relaxa corpul, oferindu-vă toate beneficiile întinderii profunde și pasive.
Ședințele de yoga restaurative permit corpului să-și încetinească ritmul și să se relaxeze într-un număr mic de asane.
Fiecare postură este menținută mai mult decât în clasele convenționale, uneori timp de douăzeci de minute, deci o sesiune poate consta din patru până la șase asane.
Scopul restorative yoga este să ofere sprijin și să ajute organismul să se relaxeze în timpul practicării asanelor.
Aceasta practică este adesea denumită relaxare activă.
Yoga restaurativă ajută la dobândirea și menținerea unui bun echilibru fizic și mental.
VINYASA YOGA
Ca și hatha, vinyasa yoga este un termen general care descrie multe stiluri diferite de yoga. În esență înseamnă mișcare sincronizată cu respirația și este un stil viguros bazat pe un flux rapid prin saluturile soarelui. De asemenea, putem privi o clasă de vinyasa ca o clasă de flux, care se referă la fluxul continuu de la o postură yoga la alta.
ASHTANGA YOGA
Ashtanga este un sistem de yoga care a fost adus în lumea modernă de Sri K. Pattabhi Jois.
Dacă participați la o clasă de ashtanga la un studio, veți fi conduși prin una sau mai multe serii de ashtanga, în timp ce veți fi încurajați să respirați în timp ce treceți de la postură la alta.
Fiecare serie este o secvență setată de asane, întotdeauna în aceeași ordine. De obicei este accelerat, viguros și provocator fizic.
Există șase serii în total, crescând în dificultate pe măsură ce treceți de la seria primară.
Chiar dacă o clasă tipică se mișcă destul de rapid, majoritatea studiourilor Ashtanga oferă cursuri în stil Mysore, care permit studenților să lucreze în ritmul lor și să fie evaluați de instructori seniori.
POWER YOGA
Power Yoga este folosit pentru a descrie un yoga viguros, în stil vinyasa. Inițial, seamănă foarte mult cu ashtanga și a fost o încercare de a face ashtanga mai accesibilă pentru studenții occidentali. Diferă, totuși, că nu este o serie de posturi, ci mai degrabă permite libertatea instructorului de a preda ceea ce își dorește.
Doi yoghini americani, Beryl Bender Birch și Bryan Kest, amândoi studenți ai lui Sri K. Pattabhi Jois, sunt credințați cel mai adesea cu inventarea power yoga. Popularitatea Power Yoga s-a răspândit în întreaga lume și este predată acum în majoritatea studiourilor. Deoarece stilul poate varia, este recomandat să vă consultați cu studioul sau cu instructorul individual înainte de a participa la o clasă.
BIKRAM YOGA
Un lucru de care poți fi sigur când participi la o clasă Bikram este consistența. În afara instructorului, o clasă Bikram este aceeași indiferent unde te duci, constând în aceleași douăzeci și șase de posturi protejate prin drept de autor și două tehnici de respirație, în aceeași ordine timp de nouăzeci de minute, într-o cameră încălzită la 40,6 °C, cu o umiditate de 40%. De asemenea, puteți fi sigur că veți transpira; camera este fierbinte, iar clasa te provoacă atât fizic, cât și mental. Fondată de Bikram Choudhury, această formă de yoga fierbinte este menită să elimine toxinele, să gestioneze greutatea și să permită studenților să intre mai profund în posturi.
KUNDALINI YOGA
Kundalini include mișcări sau exerciții repetate, tehnici de respirație dinamică, scandare, meditație și mantre. Fiecare exercițiu de kundalini specific, denumit kriya, este o mișcare care se repetă adesea și este sincronizată cu respirația. Practica este proiectată să trezească energia de la baza coloanei vertebrale, pentru a o atrage în sus prin fiecare din cele șapte chakre. Întrodusă în vest de Yogi Bhajan, această formă de yoga arată și se simte cu totul altfel decât oricare alta, datorită accentului său pe respirația repetitivă, sporită și mișcarea energiei prin corp.
ACRO YOGA
Acro Yoga este o practică fizică care combină yoga cu acrobația. Acro Yoga include multe tipuri de acrobații în cuplu sau de grup în care cel puțin 1 persoană este ridicată. La acestea se adaugă exerciții de respirație, de relaxare fizică și mentală, de lucru cu energiile corpului și ale naturii.  Acro Yoga are potențial de creștere a încrederii în sine și în partener, crește abilitățile de comunicare non-verbală, ajută la depăşirea unor bariere mentale, emoţionale sau de sănătate.

NADA YOGA 

Nada Yoga - yoga sunetului, este despre  ascultarea și cântatul mantrelor. Mantrele originale sunt în limba sanskrită. În limba sanskrită este mai important sunetul decât semnificația. Utilizarea mantrelor se bazează pe faptul că, dacă introducem orice sunet într-un osciloscop, acesta are o anumită formă. La fel, fiecare formă are un anumit sunet. Fiecare formă din existență reverberează într-un anume fel și creează un anumit sunet. Când pronunți un sunet, se creează o formă.  Există o întreagă știință a folosirii sunetelor într-un fel anume, așa încât să creeze forma potrivită. Putem creea forme puternice pronunțând sunetele în anumite tonuri. Dacă stăpânești sunetul, atunci stăpânești și forma născută din acel sunet. Ascultă cu atenţie o mantră de care ai nevoie (dedicată unui anumit scop) până simţi că te prinde. Ascult-o în continuare numai pe aceea pentru o vreme. După un timp va deveni parte din sistemul tău într-o asemenea măsură, încât va produce schimbarea dorită.

JIVAMUKTI YOGA
David Life și Sharon Gannon au creat Jivamukti Yoga în 1984, iar de atunci au studiat cu o serie de profesori, inclusiv Swami Nirmalananda și Sri K. Pattabhi Jois.Clasele lor seamănă cu ashtanga în fluxul în stil vinyasa prin asanas. Fiecare clasă începe cu o secvență standardizată de încălzire unică pentru jivamukti, iar adesea profesorii vor încorpora teme săptămânale, cântări, meditații, lecturi și afirmații.
IYENGAR YOGA
Acest stil de yoga își propune concentrarea intensă asupra subtilităților fiecărei posturi. B.K.S. Iyengar își învață cursurile de la casa sa din Pune, India și a devenit unul dintre cei mai influenți guru ai vremurilor noastre. Într-o clasă tipică de iyengar, pozițiile sunt ținute mult mai mult decât în alte școli de yoga, în efortul de a acorda o atenție mai mare la alinierea musculo-scheletică precisă din fiecare asana. O altă marcă comercială a iyengar este utilizarea de recuzite, cum ar fi blocuri, curele, bolturi, scaune și pături, care sunt folosite pentru a adapta dezechilibrele structurale, precum și să învețe elevul să se deplaseze într-o postură în mod corespunzător.
ANUSARA YOGA
Stilul anusara este un nou sistem de hatha care învață un set de Principii Universale de Aliniere care stau la baza tuturor pozițiilor yoga, în timp ce încurajează curgerea cu har și urmarea inimii tale. Fondată de John Friend, practica anusara este clasificată în general în trei părți, cunoscute sub numele de Trei A. Acestea includ atitudinea, alinierea și acțiunea.
SIVANANDA YOGA
Sivananda este o formă de hatha fondată de Swami Sivananda și adusă în vest de Swami Vishnu-devananda. O clasă începe de obicei cu Savasana (postură de relaxare), kapalabhati și anuloma viloma, urmată de câteva runde de Surya Namaskar (Salutul Soarelui). Clasa se deplasează apoi prin cele douăsprezece asanas ale Sivanandei, care sunt concepute pentru a crește rezistența și flexibilitatea coloanei vertebrale. Cântarea și meditația pot fi, de asemenea, o parte a unei clase întregi.
Vishnu-devananda a fondat ulterior Centrele Internaționale Yoga Vedanta din Sivananda, extrăgând sistemul Sivananda în cinci principii principale: exercițiu adecvat (asanas); respirație adecvată (pranayama); relaxare adecvată (savasana); dieta adecvata (vegetariana); și gândire pozitivă (vedanta) și meditație (dhyana).
VINIYOGA
Viniyoga se referă la o abordare a yoga care adaptează diferitele mijloace și metode de practică la condiția, nevoile și interesele unice ale individului. Creat de T.K.V. Desikachar, scopul este de a oferi practicantului instrumente pentru individualizarea și actualizarea procesului de descoperire de sine și transformare personală.

Contactati-ne

+40722820427