Tipul Ayurvedic VATA DOSHA

vata doshaVata dosha este derivată din elementele spațiului și aerului și este cunoscută ca energia mișcării care guvernează toate activitățile biologice ale corpului. Este numită și “dosha principală”, deoarece guvernează forța vitală mai mare a corpului și dă mișcare celorlalte două doshe pitta și kapha.
 
Persoanele de tip Vata tind să fie destul de subțiri, au oase mai mici, piele uscată, mâini și picioare reci, le este greu să se îngrașe și, de asemenea, se luptă cu probleme digestive.
Persoanele Vata sunt cunoscute ca fiind creative, deschise la minte, curioase și energice, dar și fricoase, stresate și uneori împrăștiate.
 
Vata sunt asociate cu vântul și cu mișcarea și tind să fie mereu în mișcare. Când Vata sunt în echilibru, sunt vioi, energici și entuziaști, când sunt dezechilibrati, sunt neregulați și predispuși la nervozitate.
Vata prosperă menținând o rutină zilnică consistentă atunci când vine vorba de muncă, mese, exerciții fizice și orice alte sarcini zilnice reglementate. Este important pentru Vata să găsească timp pentru odihnă și să se hrănească într-un mediu calm și reconfortant.
 
Vata este echilibrată de o dietă de alimente proaspăt gătite, integrale, cu textură moale sau moale, bogate în proteine ​​și grăsimi, asezonate cu o varietate de condimente și servite fie calde, fie fierbinți. Aceste alimente calmează Vata prin lubrifierea țesuturilor, păstrarea umidității și menținerea căldurii - toate acestea susțin digestia și eliminarea optime.
 
Deoarece Vata este o dosha rece și uscată, alimentele calde, hrănitoare cu textură moderat grea sunt bune pentru stabilizarea Vata. Gusturile sărate, acrișoare și dulci sunt prioritare față de gusturile amare, înțepătoare și astringente, împreună cu alimentele liniștitoare și satisfăcătoare. Laptele cald, smântâna, untul, supele calde, tocănițele, cerealele calde, pâinea proaspătă coaptă, fructele dulci coapte, nucile crude și unturile de nuci sunt bune pentru Vata. Scorțișoara, cardamomul, chimenul, ghimbirul și usturoiul sunt, de asemenea, adaosuri minunate.
 
Pentru persoanele de tip Vata este cel mai bine să mănânce la ore regulate, previzibile, pentru a ajuta digestia. De asemenea, pentru o persoană de tip Vata cel mai bine este să nu rămână trează târziu noaptea și să mânce chiar înainte de culcare. Pentru Vata nu este indicat să postească sau să sară peste mese și să-și facă timp pentru a găti, pregăti și mânca mesele într-un loc confortabil, cald și sigur. Vata este cel mai bine să mănânce mese constante, regulate pe tot parcursul zilei și să evite gustările pentru a avea suficient timp să digere complet între mese.
 
 
Puncte cheie pentru Vata:
Alegeți alimente calde și calde
Aceasta înseamnă să acordați prioritate alimentelor cu temperatură caldă, cum ar fi supe, curry, și orice alte mese proaspăt gătite, precum și alimente care se încălzesc în natura lor, cum ar fi scorțișoară, ghimbir, ardei etc.
Cel mai bine este să minimizați alimentele reci și congelate sau băuturi carbogazoase și cantități mari de fructe și legume crude/negătite sau sucuri de fructe. În special cu legume crucifere precum broccoli, varza, conopida și verdeața închisă cu frunze verzi – aceste alimente trebuie gătite bine și servite cu cantități generoase de unt, ulei sau ghee și condimente.
 
Folosiți uleiuri sănătoase
Uscăciunea lui Vata este cel mai bine echilibrată prin gătirea și garnitura alimentelor cu cantități generoase de uleiuri de înaltă calitate sau ghee.
Alimentele uleioase precum avocado, nucă de cocos, măsline, brânză, ouă, lapte integral, nuci și semințe sunt de asemenea benefice.
Desigur, alimentele prăjite și uleiurile sărace este întotdeauna cel mai bine să fie evitate, așa că optați pentru calitate. Cel mai bine este să minimizați alimentele cu uscare excepțională, cum ar fi floricelele de porumb, biscuiții, alimentele foarte sărate și fructele uscate. Menținerea hidratată este, de asemenea, foarte importantă și optarea pentru băuturi calde și ceaiuri calde este de preferat față de băuturile reci sau apa rece.
 
Optați pentru mesele măcinate
Este ideal să împrospătați calitatea luminii lui Vata cu alimente care oferă surse solide, stabilizatoare de energie și hrănire profundă corpului fizic.
 
Exemplele includ cereale fierte, lapte condimentat, legume rădăcinoase, fructe fierte, nuci și semințe. Alimentele prea grele sau dense pot afecta digestia Vata, precum și alimentele cărora le lipsește prana (energia forței vitale), cum ar fi alimentele procesate, conservele sau mesele gata preparate. În mod similar, stimulenții precum cofeina, nicotina și alcoolul tare ar trebui să fie minimizați sau evitați, deoarece tind să submineze nevoia lui Vata de stabilitate bazată pe pământ.

Contactati-ne

+40722820427