Tipul Ayurvedic PITTA DOSHA

PITTAPitta se traduce aproximativ ca foc.
Cu toate acestea, termenul nu înseamnă foc în sensul literal, în felul în care l-ați putea experimenta sau simți ca la lumina lumânării sau într-un foc deschis. Pitta dosha, energia termică din corp, este invizibilă. Se manifestă în metabolismul nostru.
Când mâncarea noastră este descompusă în stomac și intestin, când se formează enzime sau hormonii sunt eliberați din glandele endocrine în fluxul sanguin - Pitta este întotdeauna implicată.
Aceasta înseamnă, de asemenea, că toată lumea are bioenergie Pitta, care este alcătuită în principal din elementul foc. Elementul apă are și el o contribuție (mică).
 
 Tipurile de Pita tind să aibă o construcție medie, atletică și să fie versatile în ceea ce privește creșterea în greutate sau a mușchilor.
Pita sunt adesea inteligente, muncitoare, ambițioase/conduse, competitive, dar furioase și agresive uneori.
Energia Pita joacă un rol puternic în funcțiile metabolice, digestie, absorbția nutrienților, temperatura corpului și consumul de energie.
Pita sunt considerate vulnerabile la probleme precum suprasolicitarea, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, bolile infecțioase și afecțiunile digestive.
Pita se caracterizează în general prin focul lor interior. Pita au o digestie excelentă și temperatură corpului caldă; dorm profund pentru perioade scurte de timp, au energie din belșug și un apetit puternic.
Când este dezechilibrată, o persoană de tip Pita poate suferi de erupții cutanate, ulcere, căldură excesivă a corpului, arsuri la stomac și indigestie.
Persoanele Pita au un intelect puternic și o capacitate puternică de concentrare. Sunt ambițioși și practici și iubesc atât aventura, cât și provocările. Atunci când este dezechilibrat, un individ Pita poate fi temperat, excesiv de asertiv, argumentat, rapid la mânie, nerăbdător sau ușor frustrat.
 
Cu poftă copioasă și digestie bună, Pita pot mânca în general aproape orice. Cu toate acestea, ei trebuie să fie conștienți de utilizarea excesivă a sării, de mâncarea prea mare de alimente calde sau picante și de supraalimentarea în general. În viața de zi cu zi, Pita beneficiază de obținerea de mult aer proaspăt și de a se menține răcoriți atât fizic, cât și mental. Cel mai bine este să evite situațiile cu căldură excesivă, abur sau umiditate, să facă exerciții fizice în perioadele mai răcoroase ale zilei și să rămână bine hidratați. Pentru persoanele de tip Pita este benefic să mănânce în medii calme, departe de stres și agitație.
 
Cele mai bune alimente pentru Pita sunt alimentele reci sau alimentele care sunt calde, dar nu prea fierbinți ca temperatură sau gust. Pita se descurcă bine cu salatele și, de asemenea, dietele vegetariene, deoarece carnea poate fi foarte încălzitoare în organism.
Laptele, cerealele și legumele sunt toate potrivite pentru Pita, iar gusturile amare, dulci și astringente sunt ideale.
Cele mai bune alimente pentru Pita includ fructe și legume de sezon, fasole, orez, orz, quinoa, ovăz, kamut, semințe de dovleac, susan, migdale, zahăr organic din trestie, coriandru, coriandru, mentă, pui, curcan, capră, ghee, măsline ulei și ulei de cocos.
Când planifică mesele, Pita poate avea tendința de a dezvolta arsuri la stomac, așa că cel mai bine este să distanțeze mesele cu cel puțin două sau trei ore și să mănâmce mese mai mici pe parcursul zilei în loc de doar două sau trei mese mari.
 
 
Puncte cheie pentru Pita
 
Optați pentru alimente reci și evită încălzirea alimentelor
Calitatea răcoroasă poate fi subliniată prin consumul de alimente cu temperatură răcoroasă sau care au o energie răcoritoare.
Alimentele crude tind să fie răcoritoare în mod natural, iar Pitta tinde să le poată face față, așa că amestecarea unui sortiment de fructe și legume crude va fi în general favorabilă, mai ales în lunile mai calde.
Cel mai bine este să minimizați expunerea la feluri de mâncare fierbinți, alimente cu o energie puternic încălzitoare, alcool și cofeină, alimente acide, roșii, iaurt, oțet și îndulcitori artificiali.
 
Optați pentru alimente hrănitoare solide
Cel mai bine este să măcinați și să echilibrați căldura lui Pitta cu susținerea, deci alimente care oferă surse solide, stabilizatoare de energie și hrănire adecvată. În general, aceste alimente vor avea un gust natural dulce. Cele mai multe cereale, lapte, legume rădăcinoase, semințe și uleiuri răcoritoare sunt exemple bune.
Pitta poate avea și un apetit nesățios, așa că este important ca mesele să fie consistente, dar și important să nu mănânce în exces. Alimentele excesiv de grele, cum ar fi alimentele prăjite, alimentele procesate, produsele de patiserie etc., trebuie reduse cât mai mult posibil.
 
Evitați alimentele uleioase sau lichide
Natura lichidă a lui Pitta și tendința către excesul de ulei fac alimentele uscate sau astringente, cum ar fi fasolea, cartofii, ovăzul, pastele, floricelele și majoritatea legumelor. Când gătiți, utilizați o cantitate moderată de ulei sau ghee de înaltă calitate.
Minimizați în special încălzirea alimentelor uleioase, cum ar fi ouăle, brânzeturile tari, măslinele, nucile, smântâna etc. Dacă aveți de ales între o mâncare de tipul ciorbei, lichidă și una mai densă și mai uscată, optați pentru cea din urmă. Așa că optați pentru legume și orez în locul unei tocănițe sau unei ciorbe.

Contactati-ne

+40722820427