Tipul Ayurvedic KAPHA DOSHA

 
kaphaKapha este o combinație de elemente de apă și pământ.
Această bioenergie este principiul care formează structura organismului și este asociată în special cu coeziunea, stabilitatea și stocarea energiei: le dă oamenilor substanță și putere. Kapha este implicată în dezvoltarea materială a diferitelor tipuri de țesut.
 
La nivel spiritual, este asociată în primul rând cu termeni precum dragoste, curaj, rezistență, dăruire, iertare și stabilitate. În cultura indiană, această bio-energie este privită drept promisiunea de putere a oamenilor. Kapha are sediul în zona pieptului.
 
Persoanele de tip Kapha tind să aibă corpuri mai grele, mai pământești decât alte tipuri și tind să stocheze mai ușor substanțe apoase precum fluidele și grăsimea. Cu o construcție puternică, au o rezistență excelentă, precum și o piele netedă și strălucitoare. Dorm profund și au o digestie regulată.
Dar,  atunci când este dezechilibrată, o persoană de tip Kapha se poate înclina spre creșterea în greutate, reține lichide, alergii sau poate dormi excesiv, deveni letargică și suferi de astm, diabet și depresie.
 
Kapha sunt în mod natural calmi, întemeiați, susținători, iubitori, iertători și grijulii. Au o capacitate inerentă de a se bucura de viață și se simt confortabil cu rutina. Kaphas sunt puternici, loiali, răbdători, statornici și susținători. Le place muzica, lectura și relaxarea. Când este dezechilibrată, o persoană de tip Kapha manifestă un atașament excesiv, poate deveni încăpățânată și poate rezista schimbării sau poate fi leneșă, nesigură, invidioasă și uneori tristă.
Kapha se simt cel mai bine atunci când se trezesc devreme (înainte de zori), dorm mai puțin și evită să doarmă în timpul zilei. Pentru a rămâne echilibrat, o persoană de tip Kapha este cel mai bine este să includă exerciții fizice în fiecare zi și să efectueze activități care stimulează și energizează corpul și mintea și construiesc rata metabolică.
Este important pentru Kapha să permită entuziasm, provocare și varietate în viață și să se desprindă de stagnare și să se agațe de vechile moduri de a gândi și de a se comporta.
 
Pentru Kapha este cel mai bine să aibă o dietă cu alimente proaspăt gătite, integrale, care sunt ușoare, uscate și în primul rând încălzitoare. Kapha prosperă cu o dietă destul de minimalistă, cu mese mai mici și gustări puțin sau deloc, mai puține dulciuri, o abundență de fructe și legume proaspete, o varietate de leguminoase, alcool minim și mâncăruri mai ușoare peste tot.
Cele mai bune alimente pentru tipul Kapha includ produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fructe mai ușoare, fasole, cu excepția tofu, toate cerealele (în special orz și mei), legume de sezon și condimente.
Orice mâncare picantă este bună pentru Kapha, mai ales iarna. Metodele de gătit uscate (coacerea, prăjirea, grătarul, sotarea) sunt de preferat pentru Kapha în locul gătirii umede, cum ar fi gătirea la abur sau fierbere.
Alimente precum salata romană, andivele sau apa tonică sunt bune pentru stimularea apetitului Kapha, in timp ce condimentele preferate sunt chimenul, schinduful, semintele de susan si turmericul.
 
Kapha trebuie să urmărească consumul de prea multe alimente dulci și grase și trebuie să urmărească și consumul de sare, deoarece poate duce la retenția de lichide. De asemenea, ar trebui să evite alimentele prăjite, produsele lactate, alimentele și băuturile răcite și să folosească ghee și uleiuri numai în cantități mici.
O tendință tipică Kapha este să mănânce în exces, așa că este important să fie atenți la porții și să mănânce încet și atent.
 
 
Puncte cheie pentru Kapha:
 
Alegeți alimentele ușoare, prea dense și grele
Alimentele care întruchipează calitatea luminii ajută la greutatea înnăscută a lui Kapha. Lejeritatea poate fi determinată atât de greutatea unui aliment, cât și de densitatea acestuia. Fructele și legumele sunt minunat de ușoare și grozave pentru Kapha. În general, alimentele care sunt prea grele pentru Kapha includ brânzeturi tari, budinci, nuci, prăjituri, plăcinte, grâu, majoritatea făinurilor, pâinii, paste, carne roșie, alimente foarte procesate și alimente prăjite. Mâncatul excesiv la o singură masă duce, de asemenea, la exces de greutate, așa că este important să încercați să nu mâncați în exces.
 
Alegeți alimentele calde față de cele reci
Aceasta înseamnă să mâncați alimente care sunt calde sau să folosiți cu generozitate condimentele pentru încălzire - Kapha se descurcă bine cu majoritatea condimentelor.
Alimentele gătite tind să ofere o energie mai caldă și sunt de obicei mai ușor de digerat; deci este de preferat mâncarea gătita, cu atât mai mult în lunile mai reci.
Cel mai bine este să reduceți sau să minimizați alimentele congelate sau băuturile reci, băuturile carbogazoase sau alimentele consumate direct din frigider.
Este necesar să evitați alimentele prea fierte, încălzite, uleioase sau prăjite. Tipurile Kapha se pot descurca bine cu unele fructe și legume crude, mai ales în lunile mai calde. Gătitul ușor și încălzirea meselor funcționează cel mai bine cu Kapha.
 
Alegeți alimentele uscate în locul celor uleioase
Unitatea lui Kapha este compensată de alimentele uscate precum fasolea, cartofii albi, fructele uscate, prăjiturile de orez, floricelele de porumb. Când gătiți, este important să folosiți cât mai puțin ulei posibil, sau chiar să înlocuiți uleiul cu apa pentru a preveni lipirea.
De asemenea, cel mai bine este să minimizați alimentele uleioase precum avocado, nucă de cocos, măsline, zară, brânză, ouă prăjite, lapte de vacă, grâu, nuci și semințe.
 
De asemenea, este important să nu vă hidratați excesiv, deoarece Kapha poate reține ușor apa. În plus, este util să reduceți consumul de alimente deosebit de umede, cum ar fi pepenii, dovleceii și iaurtul, deoarece acestea pot fi, de asemenea, prea apoase pentru Kapha.
Înțelegerea doshei personale oferă o cale către crearea sănătății, vitalității și bucuriei la fiecare nivel.
 
Odată ce vedeți cum se manifestă elementele în corpul și mintea noastră și cum acele elemente răspund la diverși factori de stil de viață, putem alege în mod conștient acțiuni care creează echilibru, stabilitate și sănătate.
 
Pe măsură ce concentrarea voastră se mută de la manipularea factorilor externi la echilibrarea structurilor voastre elementare, vom descoperi că suntem capabili să creăm fără efort un stil de viață care radiază bunăstare.

Contactati-ne

+40722820427