Relatia dintre elementele naturale


Teoria celor Cinci Elemente - Wu Xing (chineză: 五行; pinyin: wǔxíng), adesea prescurtată la Cinci Elemente, este conceptul din filosofia chineză care concepe lumea ca stări dinamice, sau faze, ale schimbării constante.   

Poate că teoria taoistă a celor Cinci Elemente poate fi văzută ca un pas suplimentar, mai rafinat, pentru a înțelege și clasifica sau analiza filozofia Yin-Yang.  
Teoria celor Cinci Elemente descrie interacțiunea și relația dintre Yin și Yang, dintre fenomene.
 
Teoriile taoismului folosesc simboluri pentru a descrie fenomene ale realității, prin urmare fiecare dintre cele cinci elemente reprezintă un aspect al unui proces dinamic, fazele de schimbare ale unui proces. În acest sens, Lemnul nu este doar lemnul propriu-zis al unui copac așa cum este definit de substanță, ci descrie caracterul, starea dinamică, forța elementară a elementului.

Lemn - ridicare, dezvoltare (a unei acțiuni), impuls, expansiune, decampare         
Focul - întruchipare, definiție, acțiune, fază dinamică, proiectare     
Pământ - alterare, transformare, transmutare, schimbare, conversie
Metal - scufundare, contracție, scădere 
Apa - contemplare, liniște, (re-)considerare, observație, reflecție     
 
 ciclu 5 elemente


Substanțele de bază ale lumii materiale conform „Teoria celor Cinci Elemente” sunt Lemnul, Focul, Pământul, Metalul și Apa.  
Toate lucrurile materiale sunt făcute dintr-o singură sau o combinație a celor Cinci Elemente, deoarece acestea sunt componentele fundamentale.
Toate cele cinci elemente sunt la fel de importante și ar trebui să formeze un echilibru, fiind în mișcare constantă și schimbare ciclică (faze).      

Vârful fiecărei faze constă deja în declinul ei, apoi transmiterea energiei (chi) primite/adunate anterior de la un element la următorul element.
Elementul „generator” sau „controlant” construiește energia până la propriul vârf, înainte ca declinul să înceapă din nou.
Acest proces interactiv se repetă în mod constant, formând astfel un cerc fără sfârșit, deși echilibrat.

Nu numai timpul schimbă lucrurile, dar din moment ce totul se schimbă oricum în sine, „Teoria celor Cinci Elemente” este pur și simplu o observație a schimbărilor naturale, creative; și lumea naturală confirmă că toate forțele și energiile din natură pot fi într-o tranziție constantă lină și armonioasă de la o fază la alta - la fel cum un anotimp „devine” următorul.

Fiecare material existent, combinat de părți ale celor Cinci Elemente, arată o dominație a unuia dintre cele Cinci Elemente și i se atribuie o generalizare abstractă, prin urmare poate fi clasificat în consecință.
Mai târziu s-au făcut asociații cu corpul uman și cu organele și simțurile sale, culorile, biota, alimentele etc.

 

RELATIE ELEMENTE

 
 
Ciclul generator, inter-promovare sau intensificare (; shēng) 

Ciclul generator: un element (care servește ca părinte) îmbogățește, hrănește, întărește, promovează creșterea și dezvoltarea următorului element (servirea ca copil).
Generare: Lemnul hrănește Focul - Focul creează Pământ (cenușa) - Pământul poartă Metalul - Metalul (oligoelemente) colectează, îmbogățește Apa - Apa hrănește Lemnul

 
Interpretare: (susțin, ajută )
- Lemnul este elementul de susținere al Focului. Focul poate elibera puterea Lemnului.
- Focul este elementul suport al Pământului. Pământul poate elibera puterea Focului.
- Pământul este elementul suport al Metalului. Metalul poate elibera puterea Pământului.
- Metalul este elementul suport al apei. Apa poate elibera puterea Metalului.
- Apa este elementul suport al Lemnului. Lemnul poate elibera puterea apei.
Lemnul înfrânează Pământul, dar, în același timp, Pământul promovează Metalul, care apoi înfrânează Lemnul. În acest caz, Metal se asigură că lemnul nu reține Pământul prea mult.
 
 
Ciclul Ke și Wu:
 • Ciclul Control-Slăbire sau ciclul Ke și Wu reprezintă un aspect conflictual (de luptă).
 • Lemnul poate sparge pământul (Pământul), dar Pământul poate îngropa și Lemnul.
 • Pământul poate absorbi Apa, dar Apa poate acoperi pământul (Pământul).
 • Apa poate stinge focul, dar focul poate evapora apa.
 • Focul poate topi metalul, dar metalul s-ar putea să nu se topească înainte ca focul să fie stins.
 • Metalul poate tăia lemnul, dar metalul poate deveni plictisitor înainte de a sparge lemnul.
 
Ciclul Wu și Cheng:
Dacă vreunul dintre elemente este prea abundent, ele pot perturba echilibrul cercului. 
 
 
 
CARACTERISTICI ȘI ASOCIAȚII ALE ELEMENTELOR
 
LEMN (chineză: , pinyin: mù)
Lemnul este cel mai uman dintre elemente.
Este elementul primăverii; impulsul creator de a realiza – care se poate transforma în furie atunci când este frustrat. Este asociat cu capacitatea de a privi înainte, de a planifica și de a lua decizii, deci creșterea și extinderea. Energia lemnului este în creștere, în expansiune și este forța de creștere și flexibilitate, prin urmare culoarea asociată cu lemnul este verde și are o formă dreptunghiulară.
Acest element reprezintă toate activitățile corpului care se autoreglează și/sau funcționează fără gândire conștientă; adică digestia, respirația, bătăile inimii și metabolismul de bază.
Ficatul (conversia alimentelor în combustibil care este apoi furnizat mușchilor, tendoanelor și ligamentelor) este asociat cu elementul Lemn, precum și cu vezica biliară.
Lemnul reprezintă de asemenea direcția Est, planeta Jupiter și este simbolizat de un Dragon Azur.
Lemnul „guvernează” zodiile chinezești Tigru, Iepure și Dragon.      
 
FOC (chineză: , pinyin: huǒ)  
Focul este elementul căldurii, al verii și al entuziasmului; natura în vârful ei de creștere și căldură în relațiile umane.        

Reprezentată de culoarea roșie și de o formă ascuțită, triunghiulară, mișcarea Focului este în sus, de aceea este asociată cu energii dinamice, energice, pasionale, întreprinzătoare.
Focul este simbolul arderii și acesta reprezintă funcțiile corpului care au ajuns în momentul trecător al activității maxime; indicând că declinul este atunci inevitabil.
Elementul este asociat cu inima, sistemul de circulație și are legătură cu limba.
Focul reprezintă direcția Sud, planeta Marte și este simbolizat de o pasăre vermilion/fazan (roșu).
Focul „guvernează” zodiile chinezești șarpele, calul și oaia.
 
PĂMÂNT (chineză: , pinyin: tǔ)         
Pământul este elementul timpului recoltei, al abundenței, al hrănirii, al fertilității și al relației dintre mamă și copil. Acest element este, de asemenea, considerat central pentru echilibru și locul în care energia devine descendentă în mișcare, o schimbare a anotimpurilor. 
Este simbolul stabilității și al ancorării corecte.
Reprezentată prin culoarea galbenă și o formă pătrată, mișcarea Pământului este răbdătoare, de încredere, logică, guvernată de serviciu și datorie față de ceilalți, militaristă, încăpățânată, foarte energică.      
Pământul este asociat cu sistemul digestiv, cu stomacul (mijlocul corpului), cu splina și este legat de simțul gustului.        
Pământul reprezintă direcția Centru ( Pământul Galben , China - Țara Mijloc), planeta este Saturn și este simbolizată de Dragonul Galben.    
Pământul „guvernează” semnele zodiacale chinezești Dragon, Sobolan și Bou. Pământul este echilibrul central al elementelor și poate da calități și tuturor celor 12 animale.
 
METAL (chineză: , pinyin: jīn)
Această categorie include ideea occidentală a elementului aer.
Este forța gravitației, mineralele din pământ, modelele corpurilor cerești și puterile conductivității electrice și magnetismului. Metalul are structură, dar poate accepta și o nouă formă atunci când este topit     .
Energia metalică se consolidează și cu mișcare spre interior, ca o floare care își închide petalele.
Reprezentată de culoarea albă și de forme rotunde, mișcarea Metalului este hotărâtă, puternică, puternică, neclintită, încrezătoare, rezervată și sofisticată       .
Simbolul metalului este unul al unei acțiuni de tăiere și reformare, dar este privit și ca un proces de solidificare, de aceea este asociat cu toamna    .
Metalul este asociat cu plămânii, sistemul respirator și este legat de nas.
Metalul reprezintă direcția Vest, planeta este Venus și este simbolizată de Tigrul Alb.
Metalul „guvernează” zodiile chinezești Maimuța, Cocoșul și Câinele.
 
APA (chineză: , pinyin: shuǐ) 
Apa este sursa vieții pe această planetă. Apa are capacitatea de a curge, ceda la infinit, dar infinit de puternică, tăcută și nemișcată, așteaptă, flexibilă, în continuă schimbare, un potențial stocat și adesea periculos (devastarea inundațiilor), cu capacitatea și de a hrăni și curăța.
De asemenea, lichidul (componenta principală a corpului) este cel care hrănește și menține sănătatea fiecărei celule. Apa corespunde sistemului osos și excretor precum și fluidelor vitale, adică sânge, limfa, mucus, spermă și grăsime și este legată de plămân.
Rinichiul este legat în special de acest element.
Reprezentată de culoarea negru/albastru și o formă de undă, mișcarea apei este în jos, fluidă, secretă, intuitivă, plină de compasiune, sensibilă, blândă și creativă.
Apa este yinul suprem; liniste, rece; reprezentând timpul de odihnă al iernii.
În psihologia umană elementul guvernează echilibrul dintre frică sau exploatare și dorința de a domina.

Apa reprezintă direcția nord, planeta este Mercur și este simbolizată de broasca testoasă neagră. Apa „guvernează” semnele zodiacale chinezești Porc, șobolan și bou.

Caracteristica fiecărei faze (nou yang până la yin complet) este determinată de ceea ce se întâmplă în lumea naturală în timpul fiecărui anotimp asociat. Un sezon după altul își joacă rolul în ciclul anului doar făcând ceea ce face atunci când o face și apoi trece ușor la următorul. Este importantă trecerea lină și armonioasă de la o fază la alta, împreună cu echilibrul dintre ele.
 
 
Interacțiuni între cele cinci elemente
Teoria celor cinci elemente afirmă că lumea se schimbă în funcție de relațiile generatoare sau de depășire ale celor cinci elemente. Generarea și depășirea sunt procesele complementare — yin și yang — ale Teoriei Cinci Elemente.
Generarea proceselor promovează dezvoltarea, în timp ce depășirea proceselor controlează dezvoltarea. Prin promovare și restrângere, sistemele sunt armonizate și echilibrul este menținut.
 

Elementul FOC este asociat cu creșterea și vara. Corespunde sistemelor inimii, intestinului subțire, pericardului și meridianului triplu cald, culoarea roșie și emoția bucuriei.
Elementul PĂMÂNT este asociat cu echilibrul și tranziția, cum ar fi vara indiană. Corespunde sistemelor meridianelor splină și stomac, culoarea galbenă și emoția îngrijorării.
Elementul METAL este asociat cu recolta sezonului de toamnă. Corespunde sistemelor meridianelor pulmonare și ale intestinului gros, culoarea albă și emoția durerii.
Elementul APĂ este asociat cu conservarea resurselor și faza de repaus a iernii. Corespunde sistemelor meridianelor rinichilor și vezicii urinare, culorii negru/albastru și emoției fricii.

 

elemente culori

 
 
 
Generarea de interacțiuni
Interacțiunile generatoare ale celor cinci elemente sunt ca relația de concepție, gestație, naștere și hrănire dintre o mamă și un copil. Astfel de perechi de elemente sunt profund atașate și împreună implică succes și noroc.
Cele cinci interacțiuni generatoare sunt alimentarea, formarea, conținutul, transportul și hrănirea:
 • Combustibilul din lemn arde.
 • Focul formează pământ (vulcani, cenușă etc.).
 • Pământul conține metal.
 • Metalul transportă apa (găleți, țevi etc.).
 • Apa hrănește lemnul (copaci, plante etc.).
 
Depășirea interacțiunilor
Interacțiunile de depășire ale celor cinci elemente sunt ca actele de ostilitate între două părți într-un război.
Cele cinci interacțiuni de depășire sunt topirea, pătrunderea, separarea, absorbția și stingerea:
 • Focul topește metalul
 • Metalul pătrunde în lemn (tocare, tăiere, găurire, cuie, înșurubare).
 • Lemnul separă pământul (rădăcinile copacilor despart pământul/roca).
 • Pământul absoarbe apă.
 • Apa stinge focul.
Când privim corpul uman, organele sunt descrise ca unul dintre cele cinci elemente, iar într-un corp sănătos toate organele funcționează eficient și în armonie. Două forțe primare (yin și yang) interacționează în corp și sperăm că există un echilibru între aceste două forțe în interiorul corpului.
 
Teoria celor cinci elemente explică relația dintre organe și modul în care energia se deplasează către organe (prin meridiane) și modul în care chi, sau energia, provine din rinichi. Sarcina rinichilor este să filtreze sângele, care este apoi circulat prin organism.
Energia chi este asociată cu rinichii, deoarece se spune că dețin energia opusă a focului și a apei. Un dezechilibru în aceste două elemente va afecta alte organe.
Într-un corp sănătos, organele lucrează în armonie, cu toate elementele într-o stare echilibrată. Într-un corp nesănătos, organele nu funcționează eficient, ceea ce are un efect în spirală asupra celorlalte organe.
 
Când practicați tai chi și qigong, o mare parte a meditației implică concentrarea asupra burticii în care se află dantien și mingmen.
Acestea hrănesc direct rinichii din apropiere.
Mișcările de taichi și qigong rotesc și masează această zonă, echilibrând astfel rinichii care permit un flux asupra altor organe. Tai chi este conceput parțial pentru a hrăni și susține activitatea rinichilor.

Contactati-ne

+40722820427