Puncte de presopunctura importante

 

Qi-ul corpului este produs în organele interne și circulat prin corp în sistemul de canale energetice cunoscut sub numele de meridiane (căi). Meridianele sunt prelungiri ale celor 10 organe interne și conțin puncte specifice de presopunctură de-a lungul fiecărei căi. Punctele sunt sensibile la impulsurile bioelectrice din corp și conduc acele impulsuri cu ușurință. Stimularea acestor puncte cu presiune eliberează endorfine. Endorfinele sunt substanțele neurochimice care închid „porțile” sistemului de semnalizare a durerii. Închiderea acestor porți împiedică senzațiile dureroase să treacă prin măduva spinării către creier.

Punctele de presopunctură pot fi localizate cu ușurință prin repere anatomice care fie se află sub grupurile musculare majore, fie în apropierea unei structuri osoase.

Punctele sunt localizate prin măsurători proporționale numite „cun” - un cun este aproximativ egal cu lățimea unui deget mare. Pentru a asigura acuratețea, lățimea degetului mare al destinatarului este cea mai bună determinare a acestei măsurători. După localizarea punctului, terapeutul îl stimulează apăsând direct pe nodul muscular de tensiune sau direct în golul sau adâncitura din apropierea osului cu degetul mare sau cu alte degete. Punctele care sunt dureroase atunci când sunt apăsate sunt considerate a fi zone în care s-a acumulat energie excesivă. Punctele care salută atingerea sunt considerate zone cu deficit de energie. Punctele sunt de obicei abordate bilateral.

Numele chinezești (traduse în engleză) atribuite punctelor de presopunctură de pe meridiane pot servi ca un instrument puternic de meditație și pot ajuta la stabilirea intenției muncii tale. Apăsând un punct, repetându-i numele în tăcere, respirând adânc și vizualizând beneficiul punctului, atât terapeutul, cât și clientul pot realiza întregul potențial de putere deținut în fiecare punct.

 

Există sute de puncte de presopunctură eficiente care influențează funcționarea organismului. Zece dintre cele mai comune și utile puncte pentru a facilita sănătatea sunt descrise mai jos:

 

1. Plămân 1, „Trezoreria centrală”

Localizare: Pe piept, la nivel cu spațiul dintre prima și a doua coastă. aproximativ 4-6cm în depresiunea de sub capătul acromial al claviculei. Punctul este de obicei ușor sensibil la atingere.

plaman1

 Acesta este punctul de colectare pentru toată energia plămânilor.

Ajută Qi-ul pulmonar să coboare în jos în corp pentru a se conecta cu rinichii. Susține plămânii. Abordează tusea acută, astmul și pieptul rigid. Atenuează durerea la umăr și partea superioară a spatelui.

 

2. Intestin gros 4, „Valea Unirii”

Localizare: Pe partea dorsală a palmei mâinii, între primul și al doilea os metacarpian, aproximativ la nivelul punctului de mijloc al celui de-al doilea os metacarpian. De asemenea – în punctul cel mai înalt al umflăturii formate atunci când degetul mare este adus.

intestin gros 4

Acesta este punctul de comandă pentru față, gură și cap. Tratează congestia sinusurilor, alergiile, durerile de cap, durerile de gât, febra și durerile de dinți. Întărește Qi-ul defensiv al organismului și este util în cazul răcelilor, strănutului, curgerea nasului și durerile de ochi. Calmează durerea la umăr și braț.

Contraindicat în timpul sarcinii.

 

3. Rinichiul 1, „Primăvara țâșnitoare”

Localizare: Pe talpa piciorului, între al doilea și al treilea oase metatarsian, aproximativ o treime din distanța dintre baza celui de-al doilea deget și călcâi, într-o depresiune formată când piciorul este flectat plantar.

rinichi 1

Acesta este un punct foarte important pentru împământare, conectarea cu pământul și înrădăcinarea energiei în corp. Este util pentru a calma pe cineva care se află într-o stare perturbată de neliniște sau șoc. Util pentru dureri de cap, anxietate, hipertensiune arterială, diaree și insomnie.

 

4. Vezica urinară 23, „Punctul Shu din spate al rinichiului” sau „Marea vitalității”

Localizare: Situat la talie pe partea inferioară a spatelui, între a doua și a treia vertebră lombară, la două degete de lățimea coloanei vertebrale (distanța dintre baza celui de-al doilea deget de la picior si călcâi, într-o depresiune formată cand piciorul este flexat plantar).

vezina urinara23

Acest punct este un loc puternic pentru a întări atât energia rinichilor yin, cât și yang.

Ajută la întărirea spatelui inferior și a genunchilor. Construiește energia de bază. Ajută corpul să se reînnoiască în perioadele de transformare personală. Atenuează durerile de spate și oboseala.

Fortifică organele digestive și sistemul imunitar.

 

5. Ficat 3, „Marea creștere”

Localizare: Acest punct poate fi găsit în vârful piciorului, mișcându-se în sus din spațiul dintre primul și al doilea deget. Este posibil să observați că această zonă este sensibilă atunci când se aplică presiune.

ficat3

Acest punct este punctul sursă al meridianului hepatic.

Aceasta este o arteră pentru activitatea Qi.

Eliberează energia reținută care provoacă anxietate, furie, iritabilitate, dureri de cap tensionate, depresie și sindrom premenstrual. Eliberează energia captivă.

Netezește energia care este agresivă și nervoasă. Hrănește tendoanele și ligamentele prin atenuarea strângerii, tensiunii și spasmelor. Deosebit de eficient în combinație cu Intestinul gros 4.

 

6. Vezica biliară 30, „Cercul de sărituri” sau „Rotunda de sărituri”

Localizare: Pe partea laterală a feselor, când pacientul se află în poziție decubit lateral și coapsa este flectată, acest punct se află la joncțiunea 1/3 laterală și 1/3 medială a liniei care leagă trohanterul mare și hiatusul sacrumului.

vezica biliara30

Ajută spatele inferior și toate articulațiile picioarelor. Întărește și reconfortează spatele și picioarele.

Calmează durerea sciatică, durerea de șold și reumatismul. Relaxează tendoanele și restabilește mobilitatea articulațiilor.

 

7. Inima 7, „Poarta Spiritului” sau „Ușa Minții”

Localizare: Pe pliul transversal al încheieturii mâinii, în depresiunea de pe partea radială a inserției tendonului flexorului cubital al carpului în osul pisiform.

inima7

Calmează mintea atunci când gândirea hiperactivă este de vină. Ameliorează insomnia din cauza supraexcitației. Relaxează și ameliorează anxietatea. Reduce palpitațiile inimii prin reglarea inimii și întărirea spiritului.

 

8. Intestinul subțire 11, „Adunarea cerească”

Localizare: În depresiunea omoplatului la jumătatea distanței dintre marginile stânga și dreapta ale omoplatului și 1/3 distanța în jos de la coloana vertebrală a omoplatului și unghiul inferior al omoplatului.

intestin subtire11

Atenuează durerile de umăr și spate. Reduce rigiditatea gâtului. Ajută durerea și amorțeala la nivelul brațului. Ajută la colectarea Qi-ului împrăștiat sau negativ din organism. Sortează realul de vis și autenticul de neautentic.

 

9. Splina 6, „Intersecția celor trei Yin”

Localizare: Este situat deasupra gleznei, pe partea din spate a tibiei. Este vorba despre distanța de patru lățimi de degete deasupra osului interior al gleznei.

splina6

Acesta este punctul de întâlnire al celor trei canale yin (splină, rinichi și ficat).

Important pentru tratarea tuturor dezechilibrelor ginecologice, sexuale, urinare, digestive și emoționale.Hrănește și construiește sângele. Utilizare în tratamentul anxietății, insomniei, durerilor de cap, crampe menstruale, distensie/durere abdominală și diabet.

Contraindicat în timpul sarcinii.

 

10. Stomacul 36, „Picior trei mile”

Localizare: Este situat pe partea inferioară a piciorului, la aproximativ o palmă sub rotulă și la un deget lateral de creasta anterioară a tibiei.

stomac36

Medicii antici au spus că lucrul la acest punct ar putea trata toate bolile.

Este benefic pentru reînnoirea energiei. Restaurează și construiește energia în stomac și splină.

Întărește stomacul și îmbunătățește digestia. Indicat pentru toate tulburările digestive, inclusiv gaze, balonare, greață, diaree și constipație. Calmează durerile abdominale, distensia, răceala și amorțeala la nivelul picioarelor.

Contactati-ne

+40722820427