Pranayama

PranayamaPranayama a fost mult timp considerat un aspect crucial al yoga. Această practică se concentrează pe controlul și reglarea respirației prin tehnici și exerciții specifice de respirație. Pranayama există trei etape, prima fiind inhalarea prin nări, care este cunoscută sub numele de Puraka.
A doua este expirarea, cunoscută sub numele de Rechaka, iar cea de-a treia ține respirația în interiorul corpului sau care este cunoscută sub numele de Kumbhaka.
Cuvântul „prana” este sanscrit și înseamnă forță de viață; „Ayama” înseamnă extinderea sau întinderea.
Astfel, cuvântul „Pranayama” se traduce prin controlul forței de viață, care este în esență ceea ce este respirația.
Pranayama asigură mai mult oxigen pentru plămâni și este bun și pentru inimă. Pranayama tonifică rinichii și controlează funcțiile sistemului nervos. Kumbhaka sau reținerea respirației ajută furnizarea de oxigen sau schimbul de oxigen și dioxid de carbon
 
Practicarea Pranayama în mod regulat are multe avantaje:
  • îmbunătățește capacitatea pulmonară
  • întărește mușchii abdominali
  • scade tensiunea arterială
  • reduce colesterolul
  • benefic pentru problemele sinusale
  • reduce stresul
  • crește vigilența
 
RESPIRAȚIE ÎN TREI PĂRȚI: DIRGA PRANAYAMA
Pentru cei care doresc să înceapă să practice Pranayama, acest exercițiu este perfect. Prin completarea unei respirații în trei părți, învață organismul cum să umple și să golească în mod eficient plămânii, în timp ce îți concentrezi atenția asupra momentului prezent. Acest lucru este vital dacă nu sunteți obișnuit să vă folosiți capacitatea plămânilor deplină și poate fi o tehnică extrem de benefică pentru ameliorarea stresului sau a tensiunii în viața de zi cu zi.
 
RESPIRAȚIE PE O NARĂ: NADI SHODHANA
Nadi Shodhana Pranayama este o practică de hatha yoga care purifică canalele energetice ale corpului. În timpul practicii Nadi Shodhana, veți bloca o nară, inhalați și expirați prin pasajul deschis înainte de a comuta laturile. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru a ușura gândurile de curse sau pentru a atenua anxietatea și stresul înainte de a adormi. Respirația alternativă a nării poate fi, de asemenea, benefică pentru îmbunătățirea abilității dvs. de a vă concentra la începutul și sfârșitul unei practici.
 
RESPIRAȚIA OCEANULUI: UJJAYI PRANAYAMA
Respirația Ujjayi acționează ca o tehnică de calmare a sistemului nervos simpatic, în timp ce stimulează consumul de oxigen. Pe măsură ce reduceți cantitatea de aer care vă trece prin gât, vă prelungiți ciclul respirației, astfel încât acesta este lung, complet, profund și controlat. Această practică este adesea folosită în yoga Vinyasa Flow, deoarece este extrem de puternică și poate susține un flux viguros.
 
RESPIRAȚIA LEULUI: SIMHASANA PRANAYAMA
Simhasana Pranayama este ideală pentru ameliorarea tensiunii și a stresului din corp prin întinderea întregii fețe, oferind curgere prin minte și corp. Practica se realizează prin coborârea maxilarului pentru a deschide gura largă, întinderea limbii (nu știm de ce există un gol aici) și curling-o în jos în timp ce expirați cu forță. Această exhalare puternică este benefică pentru eliberarea emoțiilor negative, cum ar fi mânia și resentimentele, care sunt adesea ținute în interiorul corpului.
 
RESPIRAȚIA DE FOC: KAPALABHATI PRANAYAMA
Pentru cei care au experiență în Pranayama, Kapalabhati este bine cunoscut pentru a fi un exercițiu înviorator și de încălzire. Deoarece ajută la întărirea diafragmei și a mușchilor abdominali în timp ce energizează creierul, această practică poate fi benefică pentru pregătirea minții pentru munca care necesită concentrare. Acesta este un exercițiu avansat de respirație, în care indivizii pot deveni capabili dacă este finalizat incorect și astfel ar trebui să se facă doar sub supravegherea unui profesor experimentat.
Prin includerea Pranayama ca parte a practicii dvs., veți începe să vedeți numeroase beneficii la nivel fizic și psihologic. Am discutat doar câteva dintre numeroasele tehnici diferite pentru practicarea Pranayama și, prin urmare, este important să recunoaștem că atunci când practicați orice tehnică Pranayama, ar trebui să se afle într-un mediu sigur cu un profesor calificat.
 
La nivel fizic, folosind tehnici de pranayama, putem utiliza și întări întreaga gamă de organe respiratorii.
Explorăm părțile inferioare, mijlocii și superioare ale respirației și reglăm inhalarea, reținerea și exhalarea respirației.
O practică pranayama obișnuită poate stimula sistemul parasimpatic, combătând supraestimulația prin care trec corpurile noastre în timpul răspunsului la luptă sau la zbor.
Modelele noastre de respirație sunt, de asemenea, foarte strâns legate de stările noastre emoționale. Vom respira într-un mod diferit atunci când suntem supărați, când suntem excitați, obosiți sau când suntem nervosi. Cu toate acestea, funcționează și în alt mod. Ne putem calma sau energiza pe noi înșine schimbând modelele de respirație. Chiar și doar luându-ne timp liber pentru a deveni mai conștienți de respirația noastră, putem ajuta să începem să ne modificăm stările emoționale.

Contactati-ne

+40722820427