Posturi yin yoga restorative pentru inimă-intestin subțire și plămâni-intestin gros

 

Posturi yin yoga restorative pentru inimă-intestin subțire și plămâni-intestin gros
 
Meridianele inimii și intestinului subțire pentru yoga
În medicina chineză, inima și intestinul subțire sunt împerecheate, ca și în cazul plâmânilor și intestinului gros.
Când privim organele prin prisma medicinei chineze, este important să ne amintim că medicina chineză se preocupă mai mult de relații, interacțiuni și funcții decât de locația fizică. Deci, ori de câte ori organele sunt discutate în medicina chineză, la ce se face referire de obicei este o serie de relații funcționale.
Fiecare dintre organele primare are un meridian corespunzător sau un canal energetic. Meridianele sunt locul unde se spune că curge Qi. Acest Qi hrănește corpul și menține corpul într-un relativ echilibru.

 

Din punct de vedere fizic, Inima este puțin la stânga centrului în piept. Inima furnizează organismului sânge oxigenat. Intestinul subțire este chiar sub stomac. Primește hrana din stomac și continuă procesul de digestie.
Din punct de vedere energetic, Inima este denumită împărat. Reglează mintea, este responsabilă pentru fluxul de sânge și stochează shen-ul. Shen este de obicei tradus „spirit” și este responsabil pentru a ne simți mulțumiți și conectați. Facilitează relații sănătoase și bucurie. Când inima este tulburată, o persoană poate experimenta anxietate, insomnie și palpitații.
 
Meridianele plămânilor și intestinului gros pentru yoga
Plămânii există fizic în corp, în piept, deasupra diafragmei. Ei filtrează aerul pe care îl respirăm, care ne oxigenează sângele și elimină dioxidul de carbon prin expirare.
Din punct de vedere energetic, plămânii atrag Qi din aer, circulă Qi-ul și îl trimit în jos acolo unde rinichii îl utilizează. Plămânii ajută și la circulația Qi-ului defensiv (wei Qi). Wei Qi circulă pe suprafața corpului, oferind protecție împotriva agenților patogeni externi, cum ar fi răceala obișnuită.
Intestinul gros (colonul) stochează și excretă deșeuri. De asemenea, este responsabil pentru absorbția apei.
 
Localizarea meridianului inimii:
Începe cu două căi interne pornind de la Inimă. Se coboară până la diafragmă și la intestinul subțire. Cealalaltă ajunge până la gât și ochi. O a treia cale internă finală merge de la Inimă la Plămân.
Calea primară începe de la axilă și se deplasează pe linia mediană a brațului, apoi coboară pe partea ulnară a antebrațului (pe partea palmieră), se încrucișează peste palma mâinii și se termină la aspectul radial al degetului mic.
 
Localizarea meridianului intestinului subțire:
Începe pe partea cubitală a degetului mic. Traversează palma și urcă pe aspectul ulnar al brațului  și face zigzag pe partea superioară a spatelui. O cale internă călătorește către inimă, diafragmă, stomac și intestinul subțire. Canalele primare urcă pe partea laterală a gâtului, se încrucișează peste obraz și se termină în fața urechii.
 
Localizarea meridianului plămânului:
Calea internă începe în mijlocul cavității corpului și merge în jos pentru a se conecta la intestinul gros, apoi se deplasează înapoi în sus și trece prin diafragmă, plămâni și gât. Calea primară iese pe piept sub claviculă și urcă spre triunghiul delto-pectoral. Coboară de-a lungul aspectului medial al brațului până la pliul cotului.
Se deplasează în jos pe porțiunea anterioară a antebrațului. Se deplasează spre procesul stiloid al razei. Traversează eminența tenară pentru a se termina în partea radială a miniaturei
 
Localizarea meridianului intestinului gros:
Începe de la vârful radial al degetului arătător. Se deplasează pe degetul arătător și între degetul mare și degetul arătător. Continuă în sus pe partea laterală a antebrațului până la cot. Urcă de-a lungul marginii anterioare a brațului superior. Se încrucișează în spatele umărului către depresiunea dintre coloana vertebrală scapulară și extremitatea laterală a claviculei. O ramură internă călătorește către plămâni, diafragmă și intestinul gros. Calea primară continuă și urcă din fosa supraclaviculară de-a lungul aspectului lateral al gâtului, trece prin obraz. Se curbează în jurul buzei superioare și trece pe partea opusă a nasului.
 
 
 
POSTURI YIN YOGA BENEFICE
1. Child’s pose (Balasana)

balasana

Beneficii:
 • Reduce durerile de spate și de gât.
 • Ameliorează stresul și oboseala.
 • Calmează mintea.
 • Poate reduce hipertensiunea arterială.
 • Atenuează crampele menstruale.
 • Deschide ușor sacrul și întinde coloana vertebrală.
 • Întinde șoldurile, genunchii și gleznele.
 • Sprijină o digestie sănătoasă.
Meridiane afectate: meridianul inimii și intestinului subțire (dacă brațele sunt întinse înainte).
 
 
2. Thread the Needle pose (Urdhva Mukha Pasasana)

urdhva mukha pasasana

Beneficii:
 • Întinde și deschide umerii, pieptul, brațele, partea superioară a spatelui și gâtul.
 • Eliberează tensiunea care este de obicei menținută în partea superioară a spatelui și între omoplați.
 • Oferă o răsucire ușoară a coloanei vertebrale, ceea ce reduce și mai mult tensiunea.
Meridiane afectate: stimulează meridianele urinare, stomacale, pulmonare. La fel și liniile asociate cu ficatul și rinichiul atunci când piciorul interior este încorporat.
 
 
3. Shoelace pose (Padukabandhini asana)

shoelace pose

Beneficii:
 • Ajută la activarea chakrelor sacrale și rădăcină, permițând fluxuri adecvate de energie.
 • Este un exercițiu bun de deschidere a șoldurilor pentru începătorii de yoga.
 • Când te apleci înainte, este bun pentru coloana inferioară și relaxează mușchii.
 • Poziția ajută la dezvoltarea forței articulațiilor și mușchilor spatelui inferior, picioarelor și gleznelor, ischiochimbiolarelor, genunchilor, șoldurilor, pelvisului și cvadricepsului.
Meridiane afectate: meridianul stomacului și splinei.
 
 
4. Square pose (Agnistambhasana)

square pose

Beneficii:
 • Ajută la deschiderea șoldurilor prin rotație externă.
 • Dacă se pliază înainte, creează și flexie la nivelul coloanei vertebrale.
Meridiane afectate: activează meridianele ficatului și vezicii biliare și, dacă vă pliați înainte, sunt vizate meridianele rinichilor și vezicii urinare.
 
 
5. Cow face pose (Gomukhasana)

cow face pose new

Beneficii:
 • Această postură este atât un deschizător de inimă, cât și de șold, așa că ambele vor ajuta la menținerea echilibrului în corp și vor aduce beneficii maxime coloanei vertebrale menținând-o în formă, în timp ce datorită evoluției maxime a pieptului, funcționarea plămânilor este de asemenea îmbunătățită.
 • Lucrează zona pericardului facând-o mai disponibilă.
Meridiane afectate: activează meridianele plămânului și inimii.
 
 
 
6. Eagle Pose (Garudasana)

garudasana cu brate vultur

Beneficii:
 • Întărește mușchii brațelor și picioarelor
 • Alungește și întinde umerii, brațele și partea superioară a spatelui
 • Îmbunătățește echilibrul și coordonarea
 • Revigorează nervii și înmoaie ligamentele membrelor, de aceea este indicat în special celor care au articulațiile slabe
 • Reduce simptomele de sciatică și reumatism
 • Dezvoltă capacitatea minții de atenție și concentrare.
 • Din punct de vedere al energiei, armonizează aspectul solar și lunar al individului.
Meridiane afectate: activează meridianul intestinului subțire
 
 
 
7. Broken Wing pose

broken wing pose

Beneficii:
 • Întinde flexorii șoldului pentru a echilibra și a elibera tensiunea din partea inferioară a spatelui
 • Stimulează linia fascială adâncă a brațului din spate din corp, care este responsabilă pentru mobilitatea în spatele umerilor și pe partea laterală a gâtului.
 • Menține ciclurile adecvate de somn, capacitatea de memorie și sănătatea generală a sistemului nostru nervos.
Meridiane afectate: stimulează meridianele inimii, plămânului, intestinului subțire și pericardului.
 
 
8. Belly Twist Pose (Jathara Parivartanasana)

belly twist pose

Beneficii:
 • Răsucirea coloanei vertebrale în decubit dorsal ajută la relaxarea mușchilor coloanei vertebrale după practici intense în picioare.
 • Cealaltă practică alternativă a acestei posturi poate fi să te ajute să te simți întemeiat, dând un efect calmant corpului și minții.
 •   Vă ajută să vă mențineți centrat, conștientizarea stomacului care include abdomenul și mușchii de bază și menținerea echilibrului cu stabilitatea șoldului.
Meridiane afectate:
influențează funcționarea meridianelor rinichilor, vezicii urinare, inimii, plămânilor și intestinului subțire și activează plexul solar, numit și chakra Manipura.

Contactati-ne

+40722820427