Meditația

meditatie
Meditația  este considerată pe scară largă ca un mijloc eficient de a vă goli mintea, de a obține claritate și relaxare. Este un instrument uimitor care poate fi folosit de orice persoană, în orice moment , indiferent de starea lor fizică sau emoțională. Sună destul de versatil, nu? Este. Dar, la fel ca alegerea perechii perfecte de blugi, o singură mărime nu se potrivește tuturor. Există o multitudine de tipuri de meditație, fiecare oferind o cale unică spre pace. Dar, înainte de a ne scufunda în diferitele tipuri de meditație, este important să înțelegem ce este meditația și cum se practică. 
Meditația este o practică reflexivă, contemplativă, dezvoltată pentru a ajuta oamenii să reducă stresul și să stimuleze claritatea. Când meditați, de obicei găsiți un loc liniștit unde puteți sta confortabil singur. Pentru o perioadă de timp prestabilită (de obicei, începând cu un minut sau două), alegeți să vă goliți mintea și să vă concentrați dezvoltând un sentiment de pace și calm. Pe măsură ce vă perfecționați practica, puteți lucra până la meditație pentru perioade mai lungi de timp. Aceasta este o descriere foarte de bază care nu ia în considerare numeroasele variații ale meditației.
Înainte de a selecta un tip de meditație care va funcționa pentru dvs., faceți un inventar personal al locului în care vă aflați și unde doriți să vă ducă meditația. Te doare? Esti fericit? Lipseste ceva in viata ta?
Există o meditație disponibilă pentru fiecare nevoie, pur și simplu trebuie să o identificați. Următoarele detalii 23 de tipuri diferite de meditație. Evaluați-vă capul și inima, citiți acest articol și selectați meditația potrivită pentru dvs.
 
Care sunt avantajele meditației?
După cum arată multe studii, o practică de meditație regulată oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar și eliberarea de stres și oboseală.
De fapt, meditarea timp de o jumătate de oră oferă mai multă odihnă psihologică decât un somn complet.
Pe măsură ce meditați în mod regulat, veți observa un sentiment crescut de bunăstare, precum și o mai mare energie și creativitate. Meditația îmbunătățește focalizarea mentală și un sentiment general de înălțare emoțională datorată relaxării profunde.

În timpul practicărilor de meditație, sunteți încurajați să priviți aspectele pozitive din viața voastră și să vă concentrați îndeaproape pe asta.

  Meditația vă oferă:

 • o minte calmă
 • o concentrare îmbunătățită
 • o mai bună claritate
 • comunicare îmbunătățită
 • relaxarea și întinerirea minții și a corpului
 
TIPURI DE MEDITAȚII SI BENEFICII

Dacă nu aveți deloc experiență în meditație, vă recomand să citiți acest articol - "Ghid de meditație pentru începători - Tehnica celor 100 de respirații”.

 
meditatie vedica
Meditația hindusă (vedică/yoghină)  este una dintre cele mai vechi meditații cu originile sale provenind din India antică.
 
Meditaţia cu mantre (Meditaţia OM)
Acest tip de meditație este o meditație bazată pe mantra în care repetați o anumită frază care a fost aleasă pentru dvs. de către profesorul dumneavoastră. Nu este asociat cu nicio religie, ci mai degrabă cu sistemul filozofic vedic care a ajutat la nașterea matematicii, yoga și multe altele.
 
Mantrele au calități specifice care calmează sistemul nervos și creierul pentru a se relaxa din viața de zi cu zi și a crește calea spre viața spirituală.
Se efectuează într-o poziție așezată, iar durata de timp variază în funcție de mantra.
Ca majoritatea tipurilor de meditaţie, se practică de obicei stând aşezat, cu spatele drept şi ochii închişi. Apoi, practicantul îşi repetă mantra în minte, încet, iar şi iar, pe toată durata sesiunii. Uneori, această practică este asociată cu conştientizarea respiraţiei sau coordonarea cu aceasta. În alte exerciţii, mantra este şoptită foarte uşor şi încet pentru a ajuta concentrarea.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute mantre din tradiţiile hindusă şi budistă.
 • Om
 • So-ham
 • Om Namah Shivaya
 • Om Mani Padme Hum
 • Rama
 • Yam
 • Ham
 
2. Meditația de recunoștință
meditatie recunostinta
Meditația recunoștinței  este un tip de meditație care se concentrează pe sentimentul și exprimarea recunoștinței pentru viața ta și pentru tot ce este în ea. Meditația recunoștinței poate fi practicată informal în orice moment al zilei; nu trebuie să te așezi, să stai și să exersezi. Mai degrabă, se poate face imediat după trezire în pat sau chiar terminat la următoarea masă. Mulțumirea pentru ceea ce aveți și lucrurile din viața voastră, atât bune cât și rele, provocatoare și fericite, îi permit practicantului să crească în perioadele de schimbare și să înțeleagă viața dintr-o perspectivă mai mare. Pentru a practica această tehnică, gândiți-vă la ceea ce sunteți recunoscător și permiteți-vă să stați cu ceea ce simțiți. 
 
meditatie zilnica
Meditația zilnică este actul de a medita în fiecare zi . Când se practică ceva în fiecare zi, devine un obicei. Meditația zilnică este un obicei care întărește pozitiv, deoarece ajută la reducerea stresului, la cultivarea atenției, la gestionarea schimbărilor și la îmbunătățirea calității generale a vieții. Se spune că meditația în fiecare zi, chiar și numai 5 minute, este mai bună decât meditația timp de 30 de minute o dată pe săptămână. Este util să o faceți în același timp în fiecare zi.  
ilnică este actul de a medita în fiecare zi . Când se practică ceva în fiecare zi, devine un obicei. Meditația zilnică este un obicei care întărește pozitiv, deoarece ajută la reducerea stresului, la cultivarea atenției, la gestionarea schimbărilor și la îmbunătățirea calității generale a vieții. Se spune că meditația în fiecare zi, chiar și numai 5 minute, este mai bună decât meditația timp de 30 de minute o dată pe săptămână. Este util să o faceți în același timp în fiecare zi.   
 
meditatia somnului
A dormi poate fi un vis dulce pentru unii, în timp ce pentru alții poate fi o noapte neliniștită de aruncare și întoarcere. Meditația de somn este un antidot natural pentru insomnie și lipsa de somn, care îi lasă pe practicieni să se simtă revigorați, energizați și revigorați pentru a începe ziua cu capul limpede. Meditația pentru somn calmează mintea, permițându-i să se concentreze asupra momentului prezent prin respirație și conștientizarea corpului. Poate fi efectuat în pat sau ca o practică înainte de a dormi. Motivul pentru aceasta este că meditația crește undele creierului care induc somnul precum alfa, theta și delta și scad undele beta, care pot provoca insomnie.
Dacă nu puteți adormi sau vă treziți în mijlocul nopții, o meditație rapidă vă poate ajuta să resetați și să vă pregătiți pentru somn.
Mai întâi, stingeți luminile și găsiți o poziție confortabilă. Ar fi cel mai bine să vă întindeți pe pat, deoarece meditați cu intenția de a adormi. Puteți alege dacă doriți sau nu să stingeți luminile sau să le opriți complet. Simțiți-vă liber să faceți ceea ce funcționează cel mai bine pentru corpul dvs. și vă ajută să vă simțiți cel mai relaxat și pregătit pentru somn. Apoi, odată ce te-ai așezat, respiră adânc în ritmul tău, simțind că corpul tău se scufundă mai mult în pat cu fiecare expirare. Simțiți că orice îngrijorare se estompează în fundal în timp ce expirați.
 
afirmatii de dimineata
Folosirea afirmațiilor dimineața la trezire este o modalitate de a vă stabili mentalitatea pentru o zi. Folosirea afirmațiilor pozitive este un instrument de meditație pentru a vă antrena creierul să fie la maxim din momentul în care vă treziți. Ele sunt o modalitate excelentă de a vă pregăti mintea pentru meditație, renunțând la îngrijorare, promovând liniștea și aducând mintea în momentul prezent. Este benefic să folosiți unul sau doi ca punct de ancorare la începutul sau la sfârșitul unei meditații prin care vă puteți concentra mintea. Este important să utilizați afirmații pozitive, la prezent, atunci când utilizați această tehnică.
Un exemplu ar fi „Sunt liber de stres astăzi”.
 
meditatie merkaba
Cuvântul Merkaba are rădăcini egiptene și este o tehnică de meditație a corpului energetic. Mer înseamnă „o lumină care se rotește”, ka înseamnă „spirit”, în timp ce ba înseamnă „corp fizic”. Această tehnică de meditație merkaba activează această formă energetică particulară în jurul corpului vostru pentru a accelera conștiința și iluminarea. Se efectuează prin tehnici de respirație particulare cu 18 pași . Forma merkaba este formată din 2 triunghiuri tridimensionale care se intersectează cu unul îndreptat în jos unul îndreptat în sus. Meditația ajută la rotirea acestui câmp de energie merkaba în jurul corpului dvs. pentru a ajuta la procesul de ascensiune.  
 
meditatie bunatate iubitoare
Meditația de bunătății iubitoare/compasiunii, numită și meditația Metta, este o formă de meditație budistă care implică cultivarea și trimiterea sentimentului de bunătate iubitoare față de tine și de ceilalți din viața ta. Mai întâi, trebuie să cultivi bunătatea iubitoare față de tine, apoi față de cineva pe care îl respecți (cum ar fi un profesor), pe cineva pe care îl iubești foarte mult (cum ar fi un membru al familiei), pe cineva neutru (cum ar fi funcționarul unui magazin alimentar) și pe cineva pe care îl simți desconsiderare față de (care poate fi cea mai dificilă). Puteți cultiva sentimentul de bunătate iubitoare prin vizualizarea sau reflectarea sentimentului în sine. Această meditație ajută la cultivarea unei atitudini de seninătate și grijă prin orice situație, mai ales în fața provocărilor.
 
meditatie zazen
Meditația Zazen este practica de bază a meditației budismului zen. Ajută la cultivarea unui sentiment de pace interioară și exterioară. Se practică într-o poziție așezată, adesea pe o pernă numită zafu, cu toate acestea, o varietate de poziții pot fi utilizate pentru a găzdui pe oricine. Coloana vertebrală este lungă, cu șoldurile relaxate. Privirea coboară la un unghi de 45 de grade și ochii rămân deschiși. Mâinile formează o mudră în poală cu mâna stângă deasupra dreptului, palmele în sus și degetele mari atingându-se. Apoi focalizarea se îndreaptă spre respirație, pentru a liniști mintea. Cel mai bine este să nu-l forțezi, mai degrabă să-l lași să se întâmple.
Zazen este un stil de meditaţie foarte sobru şi pot fi găsite cu uşurinţă foarte multe comunităţi închegate care îl practică, precum şi o mulţime de informaţii pe internet. În acest caz, se pune un accent deosebit pe menţinerea posturii corecte ca sprijin pentru concentrare.
De obicei, este practicată în centrele budiste Zen (Sangha) şi beneficiază de un sprijin puternic din partea comunităţii. În multe dintre ele, o veţi găsi asociată cu alte elemente de practici budiste: prosternări, practicarea unor ritualuri, psalmodieri şi lecturi în grup ale învăţăturilor lui Buda.
 
meditatie ghidata
O meditație ghidată este efectuată sub îndrumarea unui profesor sau alături de o înregistrare. Această tehnică este foarte utilă atunci când înveți cum să meditezi. Ajută la menținerea minții pe drumul cel bun și liber de distragere a atenției dacă cineva nu este încă disciplinat cu privire la actul de a medita încă. Meditația poate fi orice stil, dar aspectul important al acestuia este că renunți la o parte din controlul tău și te predai la orice ți se spune. Este nevoie de un sentiment profund de ascultare pentru a obține întregul beneficiu și a construi o practică de meditație disciplinată.
Meditaţia ghidată există, de obicei în formă audio (fişier, podcast, CD), uneori audio şi video. Veţi observa că orice meditaţie cu îndrumător va aparţine uneia dintre categoriile de mai jos (evident, vor exista şi unele suprapuneri).
 • Meditaţii tradiţionale — Cu acest tip de fişiere audio, vocea profesorului este prezentă doar pentru a “ilustra” sau “ghida” calea pe care tebuie să o urmeze atenţia voastră ca să intraţi într-o stare de meditaţie; de fapt, există mai multă tăcere, decât voce şi, deseori, nu se aude nici muzică. Pentru exemplificare, există cele oferite de Thich Nhat Hanh şi Tara Brach, care îşi au originea în practici budiste autentice. Scopul lor este de a dezvolta şi aprofunda practica în sine, cu toate beneficiile care o însoţesc.
 • Vizualizare ghidată — Utilizează capacitatea de a imagina şi pe cea de a vizualiza ale creierului, ghidându-vă să vă imaginaţi un obiect, o entitate, o privelişte sau o călătorie. De obicei, scopul constă în vindecare sau relaxare.
 • Relaxare şi scanări corporale — Vă ajută să atingeţi o stare de relaxare profundă a întregului corp. De obicei, este însoţită de sunete liniştitoare, instrumentale sau naturale. În Yoga, acestea sunt numite yoga nidra. Scopul este relaxarea şi calmarea.
 • Afirmaţii — Însoţite, de obicei, de relaxare şi vizualizare ghidată, scopul acestor meditaţii este fixarea în minte a unui mesaj.
 • Tonurile binaurale (binaural beats) — au fost iniţial descoperite în 1839 de fizicianul Heinrich Wilhelm Dove. Acesta a descoperit că, atunci când semnale de frecvenţe diferite sunt prezentate separat, câte una pentru fiecare ureche, creierul detectează variaţia de fază dintre frecvenţe şi încearcă să reconcilieze diferenţa.  Faptul este utilizat pentru a genera unde alfa (10 Hz), acestea fiind asociate cu nivelurile iniţiale ale meditaţiei. Există cercetări ştiinţifice care încearcă să explice de ce şi cum funcţionează tonurile binaurale.

meditatie vizualizare
Numită și Vizualizare ghidată, este un tip de meditație care folosește imaginația pentru a picta o imagine în interiorul ochiului minții. Nu este o meditație axată pe obiect, ci este mai degrabă o experiență subiectivă pentru practicant. Este adesea folosit ca instrument pentru a crea schimbări pozitive în viața cuiva. Unul este adesea ghidat printr-o experiență, cum ar fi mersul în pădure pentru a promova relaxarea sau poate chiar vizualizarea succesului într-o relație sau avansarea în carieră ca o modalitate de a atinge obiectivele.  
 
meditatie letting go
O meditație de eliberare este una care este utilizată pentru a elibera bagajul emoțional în exces. Acest tip de meditație este util pentru a crea spațiu pentru creșterea noii energii. Este util să ne eliberăm de emoții sau atașamente vechi față de oameni, relații, locuri de muncă, idei sau lucruri care ar putea împiedica dezvoltarea noastră. Când puteți elibera, puteți planta semințe noi pentru a începe din nou. Se efectuează adesea prin vizualizare și respirație. De exemplu, puteți inspira lumină albă și expira fum negru toxic ca o modalitate de a elibera gânduri negative. Sau vă puteți vizualiza în mișcare către un scop după ce ați eliberat un obicei vechi și puteți vedea ce se întâmplă în interiorul minții.
 
meditatie al treilea ochi
Este o meditație privitoare concentrată pe a treia zonă a ochiului. Al treilea ochi este situat în spațiul dintre sprâncene și este asociat cu glanda pineală . Conform filosofiei yoga, al treilea ochi este sediul intuiției și înțelepciunii   . Este un centru spiritual al cunoașterii interioare pașnice. Pentru a efectua această meditație, mai întâi puteți încălzi ochii uitându-vă la dreapta cu ambii ochi timp de 1 minut și apoi la stânga timp de 1 minut. Apoi urmați vârful nasului până la un singur punct de pe podea și țineți-l acolo timp de 1 minut fără să clipiți. Apoi, veți efectua shambhavi mudra, care privește cel de-al treilea ochi. Acest lucru se face prin rotirea ochilor în sus și ușor spre interior pentru a privi spațiul dintre sprâncene fără să clipească. Începeți cu 3-5 minute și mergeți de acolo.
 
meditatia chackrelor
O chakra este un vârtej de energie care se învârte ca o roată.
Există șapte Chakre în corpul energetic uman situat de-a lungul coloanei vertebrale, care se referă toate la diferite calități ale ființei. Fiecare dintre ele are culori și mantre asociate, printre altele. O meditație Chakra va ajuta la echilibrarea  aspectelor energiei din corp, de la stabilitate (rădăcină), creativitate (sacrală), voință (plex solar), dragoste (inimă), comunicare (gât), intuiție (al treilea ochi) și fericire (coroană). Meditația poate fi realizată prin vizualizarea culorii asociate fiecărei chakre la locație (culorile sunt roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și alb), recitând mantre și chiar vizualizând rotirea chakrei.
 
meditatie de mers pe jos
O meditație de mers pe jos este exact cum sună... o meditație de mers pe jos!
Ea provine din tradiția budistă de atenție la acordarea atenției la ceea ce se întâmplă în momentul prezent, care în acest caz ar fi actul mersului.   Această meditație calmează și calmează stresul. Este recomandat să practicați acest lucru cel puțin o dată pe săptămână timp de 10 minute pentru a vedea rezultatele. Pentru a practica meditația de mers pe jos, cel mai bine este să găsiți un loc frumos în aer liber (care, de asemenea, vă ajută să vă conectați cu natura). Începeți să mergeți încet într-o singură direcție și observați următoarele despre fiecare pas: cum se conectează piciorul la sol, cum se ridică, ce părți ale picioarelor simțiți mai mult decât altele, cum vă simțiți schimbarea greutății în corp și pământul sub picioarele tale se simte ca. Când mintea rătăcește, readuceți-o la simțirea lentă a fiecărui pas unul câte unul. Această tehnică îl ajută pe cineva să încetinească în timpul vieții de zi cu zi.
 
meditatie vipassana
Vipassana este o tehnică de meditație budistă care înseamnă „a vedea lucrurile așa cum sunt ele cu adevărat”. 
Se face prin purificarea gândurilor prin auto-observarea respirației și a corpului.
Teoria Vipassana crede că atunci când cineva este eliberat de suferința minții și a corpului, bucuria adevărată poate apărea ca o experiență armonioasă a vieții.
În mod tradițional, este predat în retrageri de meditație tăcută de 10 zile, care se bazează pe donații, în centre din întreaga lume.  
Tehnica meditației în sine este sectară și poate fi practicată de oricine. O serie de acorduri morale sunt făcute de practicant la începutul practicii, ceea ce împiedică să se facă rău. Primele trei zile se concentrează asupra respirației, care ajută la controlul minții. Apoi este predată practica Vipassana, care pătrunde întreaga minte cu claritate și perspicacitate pentru a lăsa gândurile și modelele toxice și negative. Tehnica în sine oferă o modalitate prin care mintea poate clasifica experiențele mici și subtile de simplă ședere, respirație, sunete în mediu, etc. și pace.
 
meditatie mindfulness
Meditația Mindfulness provine din practicile tradiționale de meditație budistă ca interpretare occidentală. De asemenea, se numește frecvent Reducerea Stresului Bazată pe Mindfulness, care a fost popularizată de John Kabat-Zinn în Occident. Acest stil de meditație este realizat prin concentrarea asupra momentului prezent. Acest lucru se poate face prin anumiți indicatori precum respirația sau corpul pentru a menține focalizarea minții. Când apar gânduri sau sentimente, mintea este invitată să se întoarcă la obiectul focalizării fără judecată.
În cele din urmă, mintea va fi distrasă la un moment dat; este o practică în a renunța la modul în care se simte această distragere.
Meditaţia de tip mindfulness constă în practicarea concentrării intenţionate asupra momentului prezent, acceptând şi dând atenţie senzaţiilor, gândurilor şi emoţiilor care apar, fără a implica procese de gândire.
Pentru “practica formală”, staţi pe o pernă pe podea sau pe un scaun, ţinând spatele drept, dar fără a fi sprijinit. Daţi mare atenţie mişcării respiraţiei voastre. Când inspiraţi, conştientizaţi acest lucru şi cum îl resimţiţi. Similar, când expiraţi, fiţi conştienţi de fapatul că expiraţi.
Procedaţi astfel pe tot parcursul meditaţiei, redirecţionând constant atenţia asupra respiraţiei. Sau puteţi trece mai departe şi să daţi atenţie senzaţiilor, gândurilor şi sentimentelor care apar. Efortul acestei metode de meditație constă în a nu adăuga nimic în mod intenţionat la experienţa momentului prezent, ci de a fi conştient de tot ce se petrece, fără a zăbovi cu gândul la ceva anume.
Mintea voastră va fi distrasă, urmărind sunete, senzaţii şi gânduri. Ori de câte ori se întâmplă acest lucru, recunoaşteţi cu calm că aţi fost distraşi şi readuceţi atenţia asupra respiraţiei sau a obiectivului, etichetând acel gând sau senzaţie. Este o mare diferenţă între a vă implica în acel gând sau senzaţie şi faptul de a conştientiza doar prezenţa acestora.
Învăţaţi să vă bucuraţi de această metodă de relaxare a minții. Odată ce aţi reuşit, observaţi cât de diferite se simt acum corpul şi mintea. Mai există şi practicarea mindfulness în timpul activităţilor noastre zilnice: în timp ce mâncăm, mergem şi vorbim. Pentru meditaţia “zilnică”, practica va consista în a fi atent la ceea ce se petrece în momentul prezent, iar nu a trăi în “modul automat”.
  
 
meditatie tonglen
Meditația Tonglen provine din tradiția budistă. Se mai numește și meditația „luarea și trimiterea”. Este o practică de a dezvolta compasiunea . Această tehnică este o meditație respiratorie . La inhalare, inspiri durerea și suferința altcuiva și, pe măsură ce expiri, îi trimiți confort și ușurință pentru a-i scuti de suferința lor . Acest stil de meditație inversează modul în care gândim despre durere, care de obicei o evită și îl obligă pe practicant să o înfrunte fără teamă. Poate ajuta la ruperea tiparelor vechi și la dezvoltarea iubirii de sine și a iubirii pentru ceilalți în viața noastră.   
 
meditatie jappa
Meditația Japa este de origine hindusă și este un stil de meditație mantra.
Se efectuează prin repetarea unei mantre specifice de 108 ori, care este un multiplu de 9. Acest număr este de bun augur în filozofia hindusă și astronomii spun că diametrul soarelui este de 108 ori cel al Pământului, iar distanța dintre planeta noastră și soare este de asemenea, de 108 ori diametrul soarelui. Japa se realizează de obicei cu margele mala, care sunt fire de 108 mărgele numărate pe o mână cu degetul mijlociu, aducând mărgelele spre tine.
Acest lucru îl ajută pe practicant să se asigure că face cantitatea corectă, care poate fi orice multiplu de 9 (deci mai bine de 108 ori este în regulă). O mantră populară este „lokah samastah sukhino bhavantu”, ceea ce înseamnă „toate ființele de pretutindeni să fie libere și în pace”.  
 
meditatie transcendentala
Meditaţia transcendentală este o formă specifică de meditaţie cu mantră, introdusă de Maharishi Mahesh Yogi în 1955 în India şi în Occident. În ultima parte a anilor '60 şi prima parte a anilor '70, Maharishi a devenit faimos ca guru al formaţiilor Beatles, The Beach Boys, precum şi a altor celebrităţi. Este o formă de meditaţie practicată pe scară largă – peste 5 milioane de practicanţi în întreaga lume – şi se desfăşoară o mulţime de cercetări ştiinţifice, multe sponsorizate de organizaţie, care demonstrază beneficiile practicii. Este o meditație bazată pe mantra practicată de la 15-20 de minute pe zi așezat cu ochii închiși. Trebuie învățat la un centru TM sub îndrumarea unui profesor.
Meditaţia transcendentală nu este predată gratis. Singurul mod de a o învăţa se face prin plătirea unuia dintre instructorii lor acreditaţi. Totuşi, sprijinul acordat pare a fi bun.
Cu toate acestea, în general, se ştie că MT implică utilizarea unei mantre şi este practicată vreme de 15 – 20 minute, de două ori pe zi, în poziţie aşezat şi cu ochii închişi. Mantra nu este unică şi îi este dată practicantului, ţinând cont de sexul şi vârsta acestuia. În plus, mantrele nu sunt “sunete lipsite de sens”, ci mai degrabă numele tantrice ale unor zeităţi hinduse. Probabil că acest lucru este irelevant pentru majoritatea oamenilor.
 
meditatie trataka
Trataka este o altă tehnică de meditație care a apărut din India și este utilizată în tradiția yoga. Numită și „privirea fără clipire ”, se practică prin privirea la un obiect fără să se clipească timp de câteva minute. În mod tradițional se folosește o lumânare, dar poate fi realizată și cu lună, imagini ale guru-urilor sau zeităților sau cu un punct pe perete. Este o practică ce trezește al treilea ochi.
Trebuie să îndepărtați contactele sau ochelarii și să priviți fără să clipiți timp de 1-3 minute.
Apoi închideți ochii și observați imaginea posterioară din ochiul minții, fără a încerca să o controlați. În timp, practicantul poate acumula perioade mai lungi de privit fara clipire.   
 
meditatie kundalini
Meditația Kundalini apare din tradiția yoga a Indiei.
Conform filozofiei yoga, kundalini este energia trezirii spirituale care se deplasează de la baza coloanei vertebrale și în sus prin coroana capului prin autostrada centrală de energie numită Sushumna.
Este adesea asemănat cu un șarpe înfășurat care se odihnește la baza coloanei vertebrale care se desfășoară în sus odată trezit din somn. Există diferite tipuri de practici de meditație kundalini care pot trezi această energie prin mantra, tehnici de respirație și chiar mișcare în sine.
Practica este, de asemenea, asociată cu ceea ce se numește „kriya” în yoga, care sunt în esență tehnici de curățare internă folosind mantre, respirație și mudre (pozițiile mâinilor).
Un astfel de kriya, numit Sat Kriya, din tradiția kundalini, este realizat prin scandarea cuvântului „sat” pe inhalare și cuvântul „nam” pe expirație, care înseamnă „adevăr”.
 
meditatie vindecare prin sunete
Utilizarea instrumentelor în meditație are o istorie lungă, iar meditația vindecătoare a sunetului continuă această tradiție.
Se folosesc diferite tipuri de instrumente, cum ar fi flauturi, tobe, boluri pentru cântat și instrumente indigene, cum ar fi didgeridoo de la aborigenii din Australia.
Meditația de vindecare a sunetului poate ajuta la ameliorarea depresiei, anxietății și stresului, deoarece este foarte calmantă pentru minte și sistemul nervos.
Ajută la mutarea creierului în stadiul delta, care este stadiul somnului profund.
Acestea sunt adesea interpretate în grupuri de-a lungul unei ore în cerc, cu facilitatorul cântând instrumentul personal pentru fiecare persoană pentru rezultatele dorite și relaxante.
 
meditatia golului
Meditația vidului este o meditație taoistă care caută să găsească spațiul liniștit din interior
Totul este similar cu disciplina “postului inimii şi minţii” a lui Confucius şi este privită ca fiind “calea naturală”. Practicantul le permite gândurilor şi senzaţiilor să apară şi să dispară de la sine, fără a se implica sau a “zăbovi” asupra niciunora. Dacă toate acestea i se par practicantului prea greu de realizat şi “neinteresante”, i se oferă alte tipuri de meditaţie, cum ar fi vizualizarea şi Qigong.
Se realizează încercând să se golească mintea și corpul, gândurile, sentimentele și senzațiile.
Este o modalitate naturală de a lăsa să se întâmple orice se întâmplă și, pur și simplu, sa te lasi dus de val, fara atasare.
Îl învață pe practicant să nu se implice in ceea ce nu este necesar și să devină un vas gol, prin care creația să poată fi revigorată și să se miște liber.    
 

24. Meditația de reglare a respirației - Pranayama

pranayama new
Cuvântul sanscrit ‘pranayama’ se traduce literalmente prin: reglarea pranei (forța vieții/energia vitală).
Conform textelor yoghine antice, cu cât respirați mai bine, cu atât mai multă energie vitală se mișcă prin voi. Prin Pranayama dezvoltați o tehnică de calmare a minţii şi de pregătire pentru meditaţie.
Respirația este la fel de esențială pentru sănătatea și bunăstarea mentală, emoțională și fizică ca o nutriție adecvată sau un somn de calitate și, totuși, nu obține suficient credit. Dar pur și simplu respirația nu este suficientă. Trebuie să știm să respirăm bine. Trebuie să ne antrenăm din nou pentru a respira mai bine. O respirație mai bună poate ajuta la scăderea anxietății în timp ce crește rezistența la stres. Un nivel ridicat de rezistență la stres înseamnă că este mai probabil să reveniți și să vă reveniți mai repede din situații stresante.
Există mai multe tipuri de Pranayama, dar cea mai simplă şi cea mai răspândită este 4-4-4-4.
Aceasta înseamnă să inspiraţi cât număraţi până la 4, să vă ţineţi respiraţia timp de 4 secunde, să expiraţi în patru secunde şi să menţineţi plămânii fără aer alte patru secunde. Repiraţi pe nas şi lăsaţi abdomenul (iar nu pieptul) să fie cel care să se mişte. Efectuaţi mai multe cicluri. Reglarea respiraţiei echilibrează dispoziţia şi linişteşte corpul şi poate fi efectuată oriunde.
 
meditatia eu sunt
Meditația de introspecție sau "Eu sunt" (I Am) este practicată în tradițiile hinduse, budiste și seculare. Scopul său este de a îndepărta iluziile despre noi înșine (transcende ego-ul) și de a rămâne cu adevărata noastră natură. Implică o atenție constantă asupra „eu” sau „eu sunt” ca mijloc de a atinge o stare de conștientizare de sine.
Introspecţia este traducerea termenului sanscrit atma vichara. Înseamnă “a investiga” adevărata noastră natură, găsirea răspunsului la întrebarea “Cine sunt eu?”, totul culminând cu cunoaşterea intimă a Sinelui nostru adevărat, a adevăratei noastre fiinţe.
Suntem foarte nepăsători în societatea noastră cu privire la utilizarea expresiei sacre „Eu sunt”.
Este o frază puternică și atunci când o însoțim cu un adjectiv care este temporal, ne diminuăm.
"Sunt nervos. Sunt flămând. Eu sunt - orice nu este REAL.”
Toate aceste afirmații nu respectă spiritul uman. Vă încurajez să începeți să faceți meditația „Eu sunt” în mod regulat.
Se practică astfel: spune „Eu sunt” și apoi urmează-l cu fiecare dintre principiile tale. Poate deveni o cântare, o mantră, un lucru monoton pe care îl spui în timp ce mergi, alergi sau conduci. De exemplu, mantra funcționează așa:
Eu Sunt Smerenie
Eu Sunt Iubire
Eu Sunt Reciprocitate
Eu Sunt Tăcere
Eu sunt Dorința
Eu Sunt Rezistență
Eu Sunt Generozitate
Eu Sunt Regenerare
Eu Sunt Iubire
Eu Sunt Extaz
Eu Sunt Unitate
Eu Sunt Pace
 
meditatia respiratiei
Meditația Zhuanqi, cunoscută și sub numele de meditație pentru respirație, este o formă de relaxare în care se concentrează asupra respirației pentru a crea o uniune între mintea și qi. Acest lucru poate fi realizat prin observarea celor care respiră liniștit și atent. Există anumite moduri de a inspira și expira într-un mod descendent și ascendent. Acest lucru vă poate ajuta să recunoașteți mișcările Pământului și ale Raiului.
Se urmăresc anumite tipare ale inspiraţiei şi expiraţiei, astfel încât practicantul să devină conştient de “dinamismul Cerului şi al Pământului” prin intermediul respiraţiei ascendente şi descendente  (un tip de Qigong, similar cu Pranayama din Yoga).
 
neiguan
Aceasta este a treia și cea mai puternică meditație taoistă. Folosind viziunea noastră interioară, suntem mai capabili să ne vedem adevărata cale în viață, să călătorim prin sălbăticia peisajului nostru emoțional și să traversăm râurile adânci și râpele ființei noastre interioare și să ajungem înapoi acasă, înapoi la sursa noastră eternă, înapoi la Tao. Este un proces de familiarizare cu manifestarea înţelepciunii naturii în corpul vostru.
Aceasta poate fi o practică dificilă de stăpânit și se recomandă un profesor.
 
qiqong
Meditația Qiqong înseamnă “cultivarea energiei vitale” şi reprezintă exerciții pentru corp şi minte, utilizate pentru sănătate, în meditaţie şi în antrenamentele de arte marţiale. De obicei, acesta implică mişcări lente ale corpului, concentrare interioară şi respiraţie regulată.
Qigong este deschis și concentrat pe cultivarea qi. Qigong oferă o listă lungă de beneficii pentru sănătatea mintală și fizică. Recuperarea energiei corpului, sau qi, înapoi în flux este la baza puterilor sale de vindecare. Qigong-ul se referă într-adevăr la deschiderea energiei blocate.
Un lucru important de știut înainte de a începe qigong-ul este că, deși ar putea arăta ușor, deoarece mișcările sunt atât de simple, lente și subtile, este de fapt o practică destul de intensă. Deplasarea lentă este adesea mult mai dificilă decât o mișcare rapidă.
Fiecare dintre cele cinci elemente (metal, lemn, pământ, foc și apă) sunt conectate la un anotimp și la un organ din corp. De exemplu, toamna este sezonul qi al plămânilor care se corelează cu elementul metalic. Deci, acesta devine punctul central în timpul toamnei, în timp ce încorporează încă unele posturi și mișcări ale celorlalte elemente, precum și păstrarea armoniei și echilibrului în sistem.
 
meditatie crestina
În tradiţia creştină, scopul practicilor contemplative este, s-ar putea spune, purificarea morală şi o înţelegere mai profundă a Bibliei sau, pentru curentul mai ocult al tradiţiei, o apropiere mai mare de Dumnezeu/Cristos. Iată câteva dintre practicile contemplative creştine:
 • Rugăciunea contemplativă — care implică, de obicei, repetarea în tăcere, concentraţi şi cu evlavie, a unor cuvinte sau propoziţii sacre.
 • Lectura contemplativă — sau pur şi simplu “contemplare” care implică reflectarea profundă asupra învăţăturilor şi evenimentelor din biblie.
 • “Șezând alături de Dumnezeu” — o meditaţie tăcută, precedată, de obicei, de contemplare sau lectură, în care ne concentrăm mintea, inima şi sufletul asupra prezenţei lui Dumnezeu.
Rugăciunea contemplativă este practica spirituală a concentrării minții asupra lui Dumnezeu prin repetarea continuă a unui cuvânt sau propoziție sacră. Este să intri într-o stare interioară de comuniune cu Dumnezeu. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de rugăciune de respirație, rugăciune de ascultare și meditație de rugăciune. 
Lectura contemplativă presupune citirea Bibliei sau a textelor de la sfinții creștini și a reflectării profunde asupra semnificației cuvintelor. Este „procesul de concentrare deliberată asupra gândurilor specifice (cum ar fi un pasaj biblic) și reflectarea asupra semnificației lor în contextul iubirii lui Dumnezeu”. Prin urmare, folosește propriile facultăți de raționament și imaginație și își propune să sporească relația personală bazată pe dragostea lui Dumnezeu care marchează comuniunea creștină. 
“Șezând alături de Dumnezeu” mintea și imaginația și alte facultăți sunt angajate activ într-un efort de a înțelege relația noastră cu Dumnezeu. În contemplarea tăcută - sau „a sta cu Dumnezeu” - această activitate este suspendată, astfel încât contemplarea a fost descrisă ca „o privire a credinței”, sau „o iubire tăcută”.
Această stare poate fi, de asemenea, practicată în mod conștient, concentrându-vă toată mintea, inima și sufletul în gândul lui Dumnezeu și în sentimentul prezenței iminente a lui Dumnezeu. Aceasta în sine este o practică a meditației la fel ca omologii săi asiatici - este un tip de „atenție concentrată”, în care orice altceva este lăsat deoparte și numai Dumnezeu este gândit și simțit.

Contactati-ne

+40722820427