MEDITATIA MINDFULNESS SI BENEFICIILE SALE

Care este diferența dintre meditație și meditația mindfulness (meditația atenției)?
Mindfulness este o calitate, meditația este o practică. Meditația este o practică și, prin această practică, se pot dezvolta diferite calități, inclusiv atenția. Mindfulness descrie un mod specific de a trăi care poate fi cultivat prin practică.
Ceea ce înseamnă cu adevărat: Mindfulness este o stare de a fi când corpul și mintea ta se află în același loc în același timp. Asta înseamnă să atragi atenția asupra a ceea ce faci și unde te afli, fără să-ți faci griji pentru viitor sau trecut.
Meditația Mindfulness este o modalitate formală de a vă antrena mintea pentru a vă dezvolta abilitățile de atenție, cum ar fi să vă concentrați asupra unei singure sarcini și să vă dezvoltați conștientizarea momentului prezent. Gândește-te la asta ca și cum ai sta la biroul tău și ai mânca o ciocolată și dintr-o dată ești conștient că stai la birou și mănânci o ciocolată. Nu ești îngrijorat de ceea ce vei mânca la cină sau nu te gândești la felul în care te-ai trezit mai devreme în această dimineață. Ești doar în acel moment, așa cum se întâmplă. Cum arată asta în viața de zi cu zi: Majoritatea dintre noi ne petrecem zilele pe jumătate conștienți de ceea ce facem și ce gândim. Trăim pe pilot automat și ne parcurgem rutina fără să observăm ce facem, cu excepția cazului în care rutina noastră este eliminată. Mindfulness se dezvoltă observând starea de spirit inactivă care se caracterizează prin dependența de distincțiile trasate în trecutși poți folosi această conștientizare pentru a fi mai intenționat cu acțiunile tale. Dacă poți depune mai multă intenție rutinelor tale și îți rezervi timp pentru a-ți programa practicile de mindfulness, poți începe să profiți de beneficiile mindfulness. Ce nu este Mindfulness În ciuda rădăcinilor sale în religia orientală, Mindfulness nu este inerent religioasă. Mindfulness este o practică laică care poate fi folosită de cei care practică religia și cei care nu o fac. Abordarea consideră că atenția ne permite să ne conectăm cu latura noastră spirituală. Mindfulness nu este, de asemenea, sinonim cu meditația. Mai degrabă, meditația este o practică care ne ajută să fim mai atenți.
De ce este atât de populară Meditația Mindfulness?
Mindfulness a existat de mii de ani, având rădăcini în religiile orientale, cum ar fi hinduismul și budismul. Cu toate acestea, atenția a devenit din ce în ce mai populară în Occident, în primul rând din cauza lui Jon Kabat-Zinn, care a creat programul de reducere a stresului bazat pe atenție în anii 1970. La începutul anilor 2000, a existat o explozie de cercetări în intervențiile mindfulness care ar putea explica de ce mindfulness a devenit atât de popular astăzi. Într-o societate în care ocuparea și epuizarea sunt normele, atenția oferă o experiență alternativă de viață care s-a dovedit a oferi beneficii enorme.
De ce să practici Mindfulness?
Mindfulness ne ajută să ne conectăm cu noi înșine și cu ceilalți, să reacționăm productiv la situații stresante și să găsim mai mult echilibru în viețile noastre aglomerate.
Cercetările privind practicare mindfulness au arătat că există multe beneficii, inclusiv: • scăderea răspunsului la stres • creșterea activității sistemului imunitar • capacitate crescută de compasiune • capacitate îmbunătățită de a regla emoțiile • capacitate crescută de relaxare • îmbunătățiri ale nivelurilor cronice de durere • îmbunătățiri ale simptomelor de anxietate și depresie • capacitate îmbunătățită de a experimenta momente cu o mai mare claritate și obiectivitate
Meditația vă poate ajuta să deveniți mai atenți în viața de zi cu zi, deși necesită ceva mai mult timp și practică. Aplicațiile de meditație ghidate pot fi utile - și nu este prea dificil să începeți singuri.
Iată cum să practicați Meditația Mindfulness:
 1. Așezați-vă confortabil pe podea sau pe un scaun.
 2. Cu ochii deschiși sau închiși, fii atent la respirație. Concentrați-vă asupra aerului care vă intră prin nas și iese din gură. Observați, de asemenea, aerul care și iese din stomcacreșterea și căderea burții, pe măsură ce aerul intră și iese din corp.
 3. Odată ce v-ați concentrat cu succes asupra respirației, extindeți-vă atenția către alte lucruri, precum sunetele din jurul vostru, senzațiile din corpul dvs. sau gândurile care vă intră în minte.
 4. Pe măsură ce observați aceste lucruri, rămâneți în starea de non-judecată. Dacă aveți dificultăți de concentrare, reveniți la concentrarea asupra respirației. Aceasta este linia de bază și ar trebui să vă întoarceți la ea oricând mintea dvs. începe să rătăcească.
Cele 7 atitudini ale atenției:
Pentru ca mintea să fie cu adevărat parte din viața ta, este indicat să ai atitudinea și mentalitatea potrivite. Există șapte atitudini de atenție, așa cum este descris de Jon Kabat-Zinn în cartea sa, Full Catastrophe Living:
 1. Capacitatea de a da drumul lucrurilor – a lăsa lucrurile să vină și să plece. Atunci când ne dorim ceva foarte mult, devenim prinși de propriile dorințe, devenim niște sclavi. În acele momente e nevoie să dăm drumul. Respirația este baza acestei atitudini, pentru că de fiecare dată când inspirăm, e nevoie să dăm drumul aerului din piept, să expirăm, pentru a putea lua o nouă gură de aer proaspăt.
 2. Mintea începătorului – sau curiozitatea, pentru că suntem atenți la momentul prezent, care este mereu nou, mereu altul, fiecare moment e un miracol care poate fi descoperit.
 3. Încrederea – să ne încredem în înțelepciunea naturală a corpului, și cum acesta are grijă de noi. Putem avem încredere în respirația noastră, în modul în care aceasta funcționează de una singură și ne ține în viață. Și sunt multe alte semnale care vin de la corpul nostru.
 4. Capacitatea de a nu judeca – nu presupune să nu avem judecăți, ci să observăm cum se manifestă aceste judecăți în capul nostru. În acest fel reușim să cultivăm discernământul, claritatea.
 5. Lipsa intenționalității – a nu încerca să ajungem undeva/să obținem ceva. Scopul fiind să observăm ce este acum.
 6. Răbdarea – nerăbdarea caracterizează tendința noastră obișnuită de a ajunge mereu în momentul următor, undeva în viitor. Ne dorim aproape constant să jungem în alt moment decât cel de acum. Pentru a putea accepta și percepe cu atenție momentul prezent avem nevoie de răbdare. Și invers, dacă facem acest exercițiu de a acorda atenție experienței momentului prezent, vom avea mai multă răbdare.
 7. Acceptarea ca proces activ – un act al recunoașterii, recunoaștem faptul că lucrurile sunt așa cum sunt. Asta nu înseamnă că nu vom mai face nimic ca lumea să fie mai bună, ci faptul că putem vedea cu adevărat lucrurile așa cum sunt, pentru a putea face ceva care are cu adevărat legătură cu problema actuală, cu momentul prezent și posibilitățile acestuia.
Tipuri de Mindfulness:
Pentru a face din mindfulness o parte integrantă din viața ta, este important ca acesta să devină o practică obișnuită. Practicile de mindfulness sunt esențiale, deoarece ne încurajează să ne concentrăm asupra momentului prezent chiar și în perioadele aglomerate și stresante. Cinci minute din zi pentru a practica atenția, pot face diferența. Iată câteva tipuri diferite de practici de Mindfulness(deși lista poate continua):
• Yin Yoga: un tip de yoga cu ritm lent, în care posturile sunt ținute pentru perioade lungi de timp;
• Qigong: o formă de meditație ușoară care se concentrează pe repetare și mișcari lente;
• Mâncare conștientă: practicarea artei de a mânca încet fără distragere;
• Meditație de scanare a corpului: scanarea corpului pentru conștientizarea senzațiilor corporale;
• Meditație de iubire-bunătate: o formă de meditație care se concentrează pe trimiterea de bunătate și compasiune față de ceilalți și de sine. Unele tipuri de meditație implică în primul rând concentrarea - repetarea unei fraze sau concentrarea asupra senzației de respirație, permițând defilarea gândurilor care inevitabil vin și pleacă. Tehnicile de meditație prin concentrare, precum și alte activități precum tai chi sau yoga, pot induce bine cunoscutul răspuns de relaxare, care este foarte valoros în reducerea răspunsului organismului la stres. Meditația Mindfulness se bazează pe practicile de concentrare. Iată cum funcționează:
 • Lăsați-vă duși de val. În meditația mindfulness, odată ce stabiliți concentrarea, observați fluxul de gânduri interioare, emoții și senzații corporale fără a le categorisi în bune sau rele;
 • Fiți atenți. De asemenea, observați senzații externe, cum ar fi sunete, priveliști și atingeri, care alcătuiesc experiența dvs. de moment-în-moment. Provocarea nu este de a te agăța de o anumită idee, emoție sau senzație sau să te gândești la trecut sau la viitor. În schimb, te uiți la ceea ce vine și intră în mintea ta și descoperi ce obiceiuri mentale produc un sentiment de bunăstare sau suferință.
 • Rămâneți concentrați. Uneori, acest proces poate să nu pară deloc relaxant, dar în timp, oferă o cheie spre fericire și o conștientizare de sine mai mare, pe măsură ce vă simțiți confortabil cu o gamă tot mai largă de experiențe.
Efectele meditației mindfulness tind să fie legate de doză - cu cât o practicați mai mult, cu atât are mai mult efect. Majoritatea experților consideră că durează cel puțin 20 de minute până când mintea începe să se așeze, să se liniștească, deci acesta este un mod rezonabil de a începe. Dacă sunteți gata pentru un angajament mai serios, Jon Kabat-Zinn recomandă 45 de minute de meditație cel puțin șase zile pe săptămână. Dar puteți începe practicând tehnicile descrise în acest articol, pentru perioade mai scurte.
Concluzie
Meditația Mindfulness este o practică semnificativă care poate oferi remedii naturale pentru o varietate de probleme legate de sănătatea ca strategie cognitivă care ajută la recunoașterea sentimentelor și gândurilor ca evenimente pasive create într-o minte umană, cultivă o conștientizare a momentului prezent constant reactiv, permițând o utilizare mai puternică și mai utilă a activității creierului.

mindfulness, meditatie, nlp, inlpsi, psihoterapie, self-equilibrium, echilibru interior

Contactati-ne

+40722820427