Mandalele

MandalaFormele circulare din arta indiană sunt în general numite mandale, cuvântul sanscrit pentru „cerc sacru”. În zilele noastre, mandalele au fost utilizate din ce în ce mai mult de pacienții cu Alzheimer și sindromul Down, precum și de alte persoane pentru a ameliora stresul.

Nu a trecut mult timp de cînd mandala, o formă de artă care se referă la simbolurile desenate sau pictate într-un cadru circular, a dobândit notorietate în cele mai multe librării. Cărțile de colorat Mandala și edițiile similare ale colecției și-au ocupat locul pe rafturile celor mai vândute, cel mai mult fiind utilizate ca activitate de reducere a stresului.

Cuvântul "mandala" provine din limba clasică indiană sanscrită, însemnând "cerc". În mandala, cercurile sunt asociate cu conceptele de integralitate, unitate, armonie și ciclul vieții. Experții Mandala cred că aceste cercuri ajută practicienii să se concentreze spre interior; și anume, pe lumea spirituală. Cercurile Mandala consideră Pământul, Soarele și Luna ca fiind cercuri conceptuale în viață precum familia și comunitatea. Mandalele pot prezenta forme geometrice și organice și sunt imagini de recunoscut care reflectă sensul specific pentru persoana care le proiectează.

De-a lungul istoriei, călugării budisti tibetani și americanii autohtoni au practicat această artă ca o formă de meditație și pentru a-și îmbunătăți energia spirituală. Mandala poate fi găsită în artele budiste, evreiești, creștine și islamice, precum și în practicile autohtone americane și indigene. Motivele Mandala apar nu numai în stupele budiste, ci și în moscheile musulmane. Ele decorează multe structuri arhitecturale precum cele din Moscheea Divriği Ulu și Çifte Minerali Madrasas din Erzurum. În plus, unele catedrale creștine prezintă motive tip mandale.

Mandala este preferată pe scară largă ca formă de art-terapie. Desenarea sau vopsirea cercurilor de mandala este un fel de act meditativ care ajută persoanele să se relaxeze. Prin art-terapia cu mandale, copiii învață cum să rămână calmi și să-și îmbunătățească concentrarea prin desenarea cercurilor de mandala. Concentrarea este o problemă în rândul pacienților cu sindrom Down, ceea ce face ca această formă de terapie să fie neprețuită pentru aceștia. Mandala poate reprezenta astfel gândurile și sentimentele copiilor și le poate oferi o oglindă pentru a se exprima. Psihanalistul Carl Jung a numit mandala, „o reprezentare a sinelui inconștient”.

Mandala reprezintă un „palat imaginar” care este avut în vedere în timpul meditației. Fiecare obiect din palat are semnificație, reprezentând un aspect al înțelepciunii sau amintind meditatorului de un principiu călăuzitor. Scopul mandalei este de a ajuta transformarea minților obișnuite în cele luminate și de a ajuta la vindecare.

Cele 5 componente ale unei Mandale
Există cinci componente principale ale unei mandale: simetria, geometria, culoarea, numărul și intenția. Având cunoștință de aceste atribute și combinându-le în mod conștient, putem folosi mandalele pentru a transforma și împuternici spațiile în care sunt atârnate și viața celor care le admiră.

Simetria
Studiile au arătat că simetria produce sentimente de echilibru, armonie și pace. Simetria este de obicei caracteristica principală a mandalei și inima fiecărei mandale desenate.

Geometria
Mandalele încep întotdeauna cu un cerc deoarece forma sa este întruchiparea perfecțiunii. Au fost folosite de-a lungul istoriei ca simbol pentru Dumnezeu, Sinele, trecerea timpului și altele.
De asemenea, alte simboluri geometrice, forme și icoane pot fi folosite pentru a adăuga un sens suplimentar fiecărei mandale. Fiecare simbol are un sens sau o semnificație, așa că este important să acordați o atenție deosebită simbolurilor pe care le adaugați, mai ales dacă mandala va fi folosită pentru meditație sau pentru a facilita schimbarea.

Majoritatea mandalelor sunt create prin utilizarea geometriei fractale. Geometria fractală este geometria naturii. Se găsește în noi și în jurul nostru. Este folosită pentru a înțelege natura - norii și fulgerele, formarea liniilor de coastă și a lanțurilor montane și creșterea bacteriilor și copacilor etc. Fractalele sunt ca o expresie puternică a creației. Natura lor repetitivă și în spirală le face să fie potrivite pentru meditația și designul mandalei.

Culoarea
Fiecare culoare in sine are un sens sau un anumit simbolism. Păstrând aceste informații în timp ce creăm o mandală, culorile și combinațiile de culori pot fi folosite pentru a produce mai rapid vindecarea, prosperitatea, transformarea și multe altele.

Numărul
Studiul numerelor sau numerologia joacă un rol important în crearea unei mandale. Numerele, ca și culorile, au diverse semnificații și caracteristici asociate mandalelor. Alegând o mandală care rezonează cu un număr specific, puteți aduce caracteristicile acelui număr în viața voastră.
De exemplu, dacă doriți să deveniți mai intuitivi, este posibil să doriți să lucrați cu o mandala violet care are șapte radiații (spițe), deoarece atât violetul, cât și numărul șapte funcționează pentru a crește intuiția.

Scopul
Stabilind o intenție clară de utilizare cu mandala selectată sau comandată, alegeți să o activați pentru un anumit rezultat. Făcând acest lucru, mandala aleasă va acționa pentru totdeauna ca simbol al acestei intenții și ca instrument pentru a vă ajuta să o atingeți. Aceste cinci componente funcționează în tandem pentru a împuternici fiecare mandala, transformând astfel atât spațiile în care sunt agățate, cât și pe cei care le vizualizează sau lucrează cu ele. Acesta este motivul pentru care este esențial să alegeți o mandală care este „potrivită” pentru voi.

Contactati-ne

+40722820427