Asane benefice pentru echilibrarea glicemiei

Știați că yoga ne poate schimba literalmente sănătatea?
 
Orice, de la reducerea anxietății, la scăderea tensiunii arteriale, la echilibrarea hormonilor, la atenuarea durerii cauzate de fibromialgie, la scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet.
Înainte de a aprofunda posturile de yoga benefice pentru diabet, să vorbim mai întâi despre ce este diabetul și cum este gestionat în mod normal.
 
Există două tipuri de diabet, de tip 1 și de tip 2. De asemenea, puteți auzi oameni vorbind despre diabetul de tip 3, care se referă la boala Alzheimer. Dar, în general, există doar două tipuri.
Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună caracterizată prin absența completă a insulinei, în timp ce diabetul de tip 2 este metabolismul anormal al carbohidraților caracterizat prin rezistență la insulină.
În acest caz, insulina este încă produsă de pancreas, cu toate acestea, funcția sa este afectată.
Insulina este un hormon de stocare a grăsimilor care este secretat de pancreas la consumul de alimente sau băuturi. Insulina scade, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge din organism după consumul de alimente.
Odată consumate, alimentele sunt descompuse în glucoză, sursa de energie preferată a organismului.
În absența alimentelor, mai avem nevoie de glucoză, așa că, în schimb, ficatul nostru descompune glicogenul (forma stocată a glucozei) pentru a furniza glucoză atunci când nu am mâncat. Atunci când insulina este secretată de pancreas, aceasta semnalează ficatului să nu mai descompună glicogenul.
Nu avem nevoie de glucoză din ficat pentru că acum avem hrană, (adică glucoză), disponibilă.
 
În diabetul de tip 1 nu există semnal pentru organism să nu mai producă glucoză, deoarece insulina nu este prezentă, prin urmare, nivelul glucozei din sânge poate crește rapid și poate deveni destul de ridicat. În timp ce în diabetul de tip 2, insulina este afectată sau lent să răspundă la nivelurile de glucoză din sânge și, ca rezultat, de fapt suprasecretă insulina. Răspunsul la insulină în diabetul de tip 2 este, de asemenea, afectat în așa fel încât hormonul de insulină ar putea să nu se mai potrivească cu receptorul de insulină de pe anumite celule (adică, celulele musculare). Gândiți-vă la asta ca la un mecanism de blocare și cheie, insulina este cheia, iar receptorul este încuietoarea. Insulina nu poate „debloca” receptorul care permite glucozei să intre în celulă; rezultând în cele din urmă niveluri crescute de glucoză din sânge observate la pacienții cu diabet.
 
Diabetul de tip 1 este mediat imun și este adesea diagnosticat la copii. Poate fi stimulat de agenți patogeni de mediu sau de viruși. Poate fi diagnosticată și la adulții tineri și reprezintă 10% din cazurile de diabet.
Diabetul de tip 2 este de obicei diagnosticat la adulți, deși, odată cu creșterea obezității la copii, acum vedem mai mult diabet de tip 2 la copii.
Diabetul de tip 2 reprezintă 90% din diagnosticele de diabet. Din păcate, există o altă populație de persoane cu prediabet, care deseori rămân nediagnosticate.
Diabetul de tip 1 necesită terapie cu insulină, în timp ce diabetul de tip 2 poate fi gestionat cu o combinație de medicamente orale și injectabile cu sau fără insulină.
 
Acum că am acoperit elementele de bază despre diabet, să vorbim despre posturile yoga și efectul lor asupra zahărului din sânge.
 
În general, yoga poate oferi o glicemie echilibrată în următoarele trei moduri:
- îmbunătățește compoziția corporală
- scade nivelul de glucoză din sânge, datorită capacității sale de a reduce cortizolul
- îmbunătățește funcția sistemului nervos autonom, reducând astfel efectele epinefrinei asupra nivelului de glucoză din sânge.

 

paschimottanasana 
1. Paschimottanasana (Seated Forward Bend)
Este o asana de yoga benefică pentru diabetici. Stimulează funcția rinichilor, ficatului și pancreasului. Acest lucru ajută la filtrarea toxinelor și a conținutului excesiv de zahăr din organism, scăzând astfel nivelul zahărului din sânge.
Femeile însărcinate ar trebui să evite această poziție, deoarece ar exista presiune pe zona pelviană, iar uterul ar putea să nu poată rezista la presiune. Cineva care suferă de spondilită ar trebui să evite Paschimottanasana, deoarece îndoirea înainte poate aduce presiune pe gât și umeri.
Mayurasana Peacock Pose
2. Mayurasana (Peacock Pose)
Mayurasana ajută la menținerea sub control a nivelului ridicat de zahăr din sânge prin stimularea funcției tale, pancreasului, ficatului și rinichilor. Poate părea puțin dificil la început, dar veți reuși să o practicați regulat.
Evitați dacă aveți o leziune la umăr, dacă aveți dureri abdominale, hernie sau dureri de spate.
Gomukhasana new
3. Gomukhasana (Cow Face Pose)
Gomukhasana ajută la combaterea nivelului ridicat de zahăr din sânge la diabetici prin îmbunătățirea funcției renale și pancreatice, precum și prin îmbunătățirea digestiei.
Persoanele care au răni sau dureri de umăr ar trebui să evite complet această postură. Evitați dacă aveți probleme cu mușchii sau ligamentele deteriorate.
Halasana new
4. Halasana (Plow Pose)
Această postură activează pancreasul și splina. De asemenea, îmbunătățește funcția ficatului și a rinichilor, ceea ce ajută la scăderea nivelului ridicat de zahăr din sânge la diabetici.
Cei care au dureri de gât, spondiloză și hipertensiune arterială nu ar trebui să practice această poziție yoga. Femeile însărcinate nu ar trebui să încerce această asana.
Ardha Matsyendrasana
5. Ardha Matsyendrasana (Sitting Half Spinal Twist Pose)
Este o asana de yoga grozavă pentru diabetici, deoarece ajută la stimularea pancreasului. Deși inițial pare o postură complexă, este ușor de exersat dacă este făcută pas cu pas.
Persoanele care suferă de dureri severe de spate sau de gât ar trebui să practice cu prudență și cu o supraveghere atentă. Cei cu probleme de organe interne pot găsi această poziție dificilă și dureroasă.
Supta Vajrasana Supine Thunderbolt
6. Supta Vajrasana (Reclined Thunderbolt Pose)
Este cunoscută și sub denumirea de poziția diamantului adormit. Este o postură de yoga excelentă pentru diabetici. Ajută la stimularea funcției pancreatice și scade nivelul ridicat de zahăr din sânge.
Femeile însărcinate trebuie să evite practicarea Supta Vajrasana. Pentru a elibera poziția, nu îndreptați niciodată mai întâi picioarele. Această posturâ nu este menită să fie practicată de persoanele care suferă de: sciatică, probleme la gât și genunchi, afecțiuni ale coloanei vertebrale.
Dhanurasana
7. Dhanurasana (Bow pose)
Dhanurasana este o asana grozavă pentru combaterea diabetului. Stimulează organele vitale din zona abdominală și ajută la menținerea zahărului din sânge sub control.
Evitați această postură dacă ați suferit orice fel de leziune a gâtului sau dacă aveți dureri severe de spate sau leziuni ale spatelui. De asemenea persoanele care suferă de ulcere la stomac sau cineva cu hernie ar trebui să evite această postură.
Mandukasana
8. Mandukasana (Frog Pose)
Este o postură de yoga excelentă pentru a menține sub control nivelul zahărului din sânge la diabetici.
Persoanele care suferă de ulcer peptic sau duodenal, dureri severe de spate și probleme cardiace, precum și pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală abdominală ar trebui să evite această postură.
Vrikshasana
9. Vrikshasana (Tree Pose)
Este o altă asana eficientă pentru controlul nivelului de zahăr din sânge. Ajută la reglarea secreției de insulină din pancreas și vă menține liber de simptomele diabetului de tip 2.
Dacă suferiți de migrenă, tensiune arterială crescută sau scăzută, nu practicați această asana. Evitați practicarea Vrikshasana dacă suferiți de insomnie.
Salabhasana
10. Shalabhasana (The Locust  pose)
Ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge la diabetici și îmbunătățește digestia.
Persoanele care suferă de hernie, ulcer peptic, hipertensiune arterială sau boli de inimă nu ar trebui să practice această asana. De asemenea, femeile gravide, cei care au o leziune gravă la spate ar trebui să evite și această asana.

Contactati-ne

+40722820427