Cum influențează organismul glutenul și lactoza

fara gluten self equilibrium Craiova Romania        fara lactoza self equilibrium Craiova Romania
 
Mulți dintre noi credem că mâncarea este ca un medicament. Calitatea și densitatea nutrițională a alimentelor pe care le consumăm nu au doar un impact semnificativ asupra sănătății noastre, ci, de asemenea, ne afectează în mod direct și starea de spirit. Probabil am observat cu toții că, atunci când am mâncat o ciocolată neagră, ne-a crescut nivelul stării de bine/al serotoninei; în timp ce alte alimente (grăsimile rele și caloriile goale) ne pot face stresați, anxioși și morocănoși. În timp ce toate alimentele ne afectează sănătatea, glutenul și lactatele sunt probabil unele dintre cele mai controversate alimente atunci când vine vorba de valoarea lor percepută pentru sănătate.
De aceea, în acest articol vom discuta despre modul în care glutenul și produsele lactate ne afectează organismul.
În primul rând, combinația de bacterii care se găsește în intestinul nostru (microbiomul nostru intestinal) nu numai că ne ajută digestia, dar este, de asemenea, strâns legată de sistemul nostru imunitar. Acest lucru se datorează faptului că aceste bacterii ajută la producerea micronutrienților (cum ar fi vitaminele și antioxidanții) din alimentele pe care le consumăm; și descompune carbohidrații, proteinele și grăsimile pentru a ușura digestia.
Este ușor de văzut astfel de ce vrem ca intestinul nostru să funcționeze corect! Și, modalitatea numărul unu de a face acest lucru este prin dieta noastră.
 
Glutenul: bun sau dăunător?
Glutenul poate provoca modificări pe termen lung ale bacteriilor intestinale; inclusiv reducerea numărului anumitor tipuri de bacterii importante din intestin. Glutenul vă poate afecta și sistemul imunitar, din care 80% se află în intestin.
Glutenul este o proteină care se găsește în cereale, inclusiv grâu, secară și orz. Este ceea ce face ca produsele din pâine să fie elastice și pufoase. Este, de asemenea, utilizat ca agent stabilizator în multe alimente procesate, cum ar fi sosuri de salată și maioneză. Este folosit chiar și dincolo de alimente, de la produse de înfrumusețare la medicamente și suplimente. Cu toate acestea, este, de asemenea, singura proteină găsită în alimente care este nedigerabilă. Acest lucru se datorează faptului că el conține cantități mari de aminoacizi (prolină și glutamină), ceea ce înseamnă că toți oamenii (nu doar cei cu intoleranță la gluten sau boală celiacă) sunt incapabili să digere glutenul corect!
 
Alimentele fără gluten continuă să crească în popularitate, însă, doar pentru că un aliment nu conține gluten nu îl face neapărat suficient de sănătos. Alimentele fără gluten, în special alimentele rafinate procesate pentru a elimina glutenul, ne lipsesc de beneficiile sănătății cerealelor integrale: ne pot priva de substanțe nutritive critice, cum ar fi fibrele, fierul, zincul și calciul. De aceea, dacă suplinim dieta fără gluten cu alimente care nu conțin gluten în mod natural, cum ar fi fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase (cum ar fi mesele disponibile în meniul nostru fără gluten), atunci putem profita de beneficiile pentru sănătate pentru intestin și nu numai, inclusiv:
  • un intestin fericit - eliminând glutenul din dieta noastră, ajutăm la restabilirea oricărui nivel de deteriorare al căptușelii intestinale, în timp ce alte simptome intestinale se vor ușura și ele.
  • absorbția îmbunătățită a nutrienților - corpul nostru va fi capabil să proceseze mai bine ceea ce mâncăm și să obținem mai mult din lucrurile bune.
  • reglarea greutății care - eliminarea glutenului ne ajută să revenim la greutatea naturală.
  • reducerea flatulenței, eructației și balonării
  • energie îmbunătățită - mulți oameni experimentează lentoare după ce au mâncat alimente care conțin gluten. Dacă pastele ne fac să ne ”umflăm” și să simțim somnolență, o alternativă poate fi o soluție viabilă.
Cum ne influențează lactoza organismul?
Produsele lactate sunt destul de controversate în zilele noastre. În timp ce produsele lactate sunt prețuite de organizațiile de sănătate ca fiind esențiale pentru oase, unii specialiști susțin că sunt dăunătoare și ar trebui evitate. Desigur, nu toate produsele lactate sunt la fel. Ele variază foarte mult în ceea ce privește calitatea și efectele asupra sănătății, în funcție de modul în care au fost crescute animalele care dau lapte și de modul în care laptele a fost procesat. Dintr-o perspectivă evolutivă, lactatele nu sunt necesare pentru o sănătate optimă. Acestea fiind spuse, anumite culturi consumă lactate în mod regulat de mii de ani. Multe studii documentează modul în care genele lor s-au schimbat pentru a adapta produsele lactate în dietă.
Oamenii optează pentru o dietă fără lactate din mai multe motive diferite, dar pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni caută ameliorarea problemelor digestive, a balonării, a problemelor pielii și a afecțiunilor respiratorii care vin mână în mână cu consumul de produse lactate.
 
O dietă fără lactate include alimente care nu conțin lapte și produse lactate (lactate vegetale) sau o dietă cu produse din care a fost eliminată lactoza. Fie că alegem pur și simplu să reducem sau să eliminăm complet aceste produse din dietă, sistemul nostru digestiv ne va mulțumi.
Balonarea datorată produselor lactate este o problemă obișnuită și este de obicei o problemă digestivă. Acest lucru se poate datora digestiei inadecvate a proteinelor, incapacității de a descompune zahărul și carbohidrații și dezechilibrele bacteriilor intestinale. Toți acești factori se pot datora sensibilității la lactate!
 
Digestia îmbunătățită care se menține la o dietă fără lactate garantează evitarea simptomelor clasice ale lactatelor, inclusiv crampe, dureri de stomac, balonare, gaze, diaree și greață. Mai mult decât atât, renunțarea la produsele lactate înseamnă o piele mai sănătoasă, un sistem respiratoriu mai eficient și, de asemenea, poate ajuta la atenuarea stresului.
 
 

fara gluten, self-equilibrium, Craiova, Romania Cum influențează organismul glutenul și lactoza fara lactoza, self-equilibrium, Craiova, Romania

Contactati-ne

+40722820427