Meridianele splinei si stomacului

 

Medicina tradițională chineză are o istorie lungă de utilizare nu doar în China, ci în întreaga lume.

În cultura holistică modernă a sănătății, tehnicile tradiționale - cum ar fi acupunctura și presopunctura - au devenit alternative populare la unele tehnici occidentale.

Presopunctura este un tip de terapie de masaj tradițională chinezească care se concentrează pe stimularea diferitelor puncte de presiune din jurul corpului. Se crede că masarea acestor puncte de presiune ajută la controlul fluxului de energie în jurul corpului, precum și influențează pozitiv metabolismul general.

Nu numai că se spune că presopunctura ajută la eliberarea gazelor, dar se crede că beneficiază și de alte afecțiuni digestive, cum ar fi durerile de stomac și constipația.

 

Puncte de presopunctură pentru gaze și balonare
Punctele de presopunctură sunt situate în jurul corpului de-a lungul a ceea ce medicina tradițională chineză se referă ca „meridiane” sau căi energetice.
Fiecare meridian corespunde unui organ din interiorul corpului, iar fiecare punct de presopunctură este numit după locația sa de-a lungul meridianului.
Stimularea următoarelor puncte de presopunctură prin masaj poate ajuta la ameliorarea gazelor prinse și la reducerea balonării inconfortabile.
Se crede că multe dintre aceste puncte de presopunctură influențează stomacul, intestinele și alte organe abdominale pentru a promova sănătatea digestivă.

 

MERIDIANUL STOMACULUI - Stomac 36 (ST36 sau Zusanli)
Meridianul stomacului începe lângă nas, apoi se deplasează până la frunte. Chiar sub ochi, o ramură trece în gingiile superioare și în jurul gurii pentru a se conecta la vasele de guvernare și de concepție. Prin gingiile inferioare, se deplasează în sus în fața urechii până la frunte. De la maxilar coboară pe gât până la clavicule.
Intern apoi se deplasează către stomac și organele splinei. Calea mai superficială continuă în jos peste abdomen până la coapsa anterioară și se deplasează chiar în exteriorul rotulei. Sub genunchi, se împarte pentru a alerga în jos pe picior de tibie, terminându-se pe exteriorul celui de-al doilea deget de la picior. Cealaltă ramură se deplasează în interior spre degetul mijlociu. Din partea de sus a piciorului o conexiune merge la canalul splinei.

Stomacul însuși este responsabil pentru hrănirea organismului cu energie din substanțele ingerate, cu scopul de a menține digestia în mișcare în direcția descendentă. Din punct de vedere energetic, meridianul Stomac lucrează cu Splina pentru a transporta energia din alimente și fluide la plămâni, unde se combină cu Qi-ul din aerul pe care îl respirăm. Mușchii sunt strâns legați de funcționalitatea stomacului, deoarece mușchii slabi sau subdezvoltați pot indica o problemă cu stomacul sau splina.

Câteva simptome fizice specifice care pot indica un dezechilibru includ: pofta de dulciuri, dezechilibre în alte organe, dureri de stomac, digestie rapidă, foame, greață, vărsături, sete, distensie abdominală, lichid în abdomen, dureri în gât, sângerări nazale, dureri în piept și genunchi.

Pe lângă dezechilibrele fizice, mai multe probleme mentale indică dezechilibrul stomacal.

 

 • Anxietate
 • Confuzie
 • Hiperactivitate
 • Depresie
 • Îndoială
 • Suspiciuni
 • Manie
 • Tendințe sinucigașe

 

Meridianul Stomac este asociat cu elementul Pământ și, prin urmare, este foarte susținut de mese calde, un mediu familial calm și pașnic, mâncare atentă, meditație și rutină. În plus, este important să mănânci cu anotimpurile conform MTC și să echilibrezi toate elementele (apă, lemn, foc, pământ, metal) din dieta ta obișnuită. Pe lângă hrana fizică, meridianul Stomac ingeră energie subtilă din lumea din jurul nostru și alimentează capacitatea noastră de a găsi o perspectivă proaspătă, de a prelua informații și de a hrăni Sinele. Vă amintiți că organul Intestinului Subțire face treaba importantă de a sorta purul de impur. După ce stomacul absoarbe informații/energie – se deplasează în Intestinul Subțire unde decidem dacă energia ingerată trebuie păstrată sau eliberată.

Există 45 de puncte de-a lungul acestei linii de meridian, ceea ce o face una dintre cele mai lungi dintre cele 12 principale. Fiecare meridian are o contrapartidă yin sau yang sau un meridian complementar. Liniile stomacului sunt yang, iar liniile splinei sunt omologul yin care împărtășesc și elementul Pământ. Sezonul activ pentru meridianul Stomac este sezonul 5 (sfârșitul verii), iar ora din zi în care meridianul este cel mai activ este între 7:00 și 9:00. Culoarea care reprezintă acest meridian este galben intens.

 

MERIDIANUL SPLINEI - Splina 6 (SP6 sau San Yin Jiao)
Meridianul splinei începe pe vârful interior al degetului mare. Apoi urmează partea interioară a piciorului până la arcada și apoi se deplasează în sus chiar înainte de glezna interioară. Apoi continuă în sus prin interiorul piciorului și apoi se îndreaptă spre partea din față a coapsei în regiunea inghinală.

Apoi intră în abdomenul inferior, unde se întâlnește cu vasul de concepție, apoi reapare la suprafață pentru scurt timp înainte de a trece în splină și stomac.

Canalul primar urcă apoi prin diafragmă, peste piept și traversează canalul pulmonar. Continuă până în esofag și sub limbă. Una dintre ramuri mută qi de la stomac spre inimă.

Meridianul splinei permite mișcarea Qi-ului către celulele corpului după cum este necesar pentru o performanță optimă.

Splina este considerată un organ digestiv din corp. Preia mâncarea și băutura din stomac și le transformă în Gu Qi ( aliment Qi ), care apoi trece prin cele trei arzătoare și este trimisă la inimă, plămâni și rinichi pentru a le susține cu vitalitate și putere. Splina guvernează gustul și hrănirea. De asemenea, ajută organismul să recunoască invadatorii străini, jucând un rol important în sistemul nostru limfatic și imunitar.

 

 

Câteva informații despre splină:
 • Menține țesuturile și mușchii susținuți, tonifiați, adaptabili și hidratați.
 • Reglează bioritmurile (cum ar fi menstruația)
 • Se crede că este sursa energiei noastre postnatale (Qi-ul dobândit)
 • Stochează Yi (conștiința potențialelor) care ajută mintea să se concentreze
 • În medicina tradițională chineză (MTC), funcționalitatea splinei include pancreasul.
 • Splina trimite amintiri la Rinichi pentru depozitare pe termen scurt și mai târziu la Inimă pentru o perioadă lungă de timp.

Câteva simptome fizice specifice care pot indica un dezechilibru includ: probleme cu stomacul, flatulență, vărsături, balonare, oboseală cronică, Alzheimer, demență, diabet, stres, slăbiciune musculară, tipare dezordonate de alimentație, coșmaruri.

Meridianul Splinei este asociat cu elementul Pământ și, prin urmare, este foarte susținut de mese calde, un mediu familial calm și pașnic, mâncare atentă, meditație și rutină.

Există 21 de puncte de-a lungul acestei linii meridiane. Fiecare meridian are o contrapartidă yin sau yang sau un meridian complementar. Liniile splinei sunt yin, iar liniile stomacului sunt omologul yang care împărtășesc și elementul Pământ. Sezonul activ pentru meridianul Splinei este sezonul 5 (sfârșitul verii), iar ora din zi în care meridianul este cel mai activ este între 9:00 și 11:00. Culoarea care reprezintă acest meridian este galben portocaliu.

 

Sanyinjiao SP6Punctul de presopunctură Splina 6 (San Yin Jiao)
LOCALIZARE: Punctul este situat pe partea interioară a piciorului. Măsurați aproximativ 4 lățimi de degete deasupra gleznei interioare. Majoritatea oamenilor găsesc un loc în apropierea acestei zone care se simte puțin mai sensibil. Aplicați o presiune ușoară asupra punctului pentru a începe și creșteți încet. Țineți punctul apăsat între 30 de secunde și un minut, în funcție de preferințele dvs.
Adăugați presiune în acest punct pentru a crește țintirea meridianului splinei. Potrivit medicinei chineze, splina poate stagna cu prea multe alimente procesate sau dulci. Apăsarea acestui punct este utilă în special dacă te-ai simțit greu sau ai avut tulburări digestive.
 
 
 
Splina 6 unește forțele meridianelor rinichilor, ficatului și splinei - cele trei meridiane yin din picioare.
Are un efect fizic puternic și este utilizat pe scară largă pentru a echilibra energia yin.
Tratarea Splinei 6 permite sângelui stagnat să curgă din nou. Din acest motiv, acest punct este adesea tratat la femeile care au probleme menstruale. Splina 6 oferă, de asemenea, ameliorarea simptomelor menopauzei, deoarece aceste plângeri rezultă de obicei dintr-o lipsă de yin sau un blocaj la unul dintre cele trei meridiane care leagă acest punct de acupunctură.

Din punct de vedere emoțional, Spleen 6 reduce anxietatea și, prin urmare, îmbunătățește somnul.

Efectul spiritual al Spleen 6 este că oferă o conexiune profundă cu tine însuți.
Punctul echilibrează cele trei meridiane yin ale picioarelor. Energia Yin reprezintă pace, liniște și încărcare. Tratamentul Splinei 6 reduce volumul gândurilor, astfel încât să intri în contact cu vocea sinelui tău interior - acest lucru este mult mai înțelept decât gândurile tale. Splina 6 este, prin urmare, un tsubo căruia îi poți da presopunctură în timpul meditației.
 
Contraindicatii: Sarcina.
La fel ca Stomacul 36, Splina 6 poate începe travaliul. Prin urmare, este masat în mod regulat în timpul unei nașteri grele sau stagnante.

 

ST36Punctul de presopunctură Stomac 36 (Zusanli)
LOCALIZARE: Este pe piciorul inferior, trei centimetri (lățimea celor patru degete) sub baza rotulei, lățimea unui deget spre exteriorul crestei tibiei și în mușchiul tibiei.
Concentrează-ți atenția asupra punctului. Folosind degetul pentru a aplica încet presiune la punct. Crește  încet presiunea asupra punctului și adăugați mișcare. Stimulează punctul oriunde de la 30 de secunde la 3 minute sau până când vei fi inspirat să respiri adânc.
Poți face acest lucru după cum este necesar sau încearcă zilnic timp de 1 săptămână ca experiment.
Ca și în cazul tuturor punctelor de presopunctură, există de obicei o anumită sensibilitate la locație, astfel încât vei ști când l-ai găsit. Cu cât punctul este mai sensibil, cu atât are nevoie de mai mult tratament.

Din punct de vedere fizic, întărește digestia, astfel încât obțineți mai multă energie. De asemenea, dă putere mușchilor și dă energie atunci când membrele tale se simt prea grele pentru a începe să se miște.

Ca punct Pământ al meridianului Stomac, Stomacul 36 în mod optim întărește calitățile Pământului, de asemenea din punct de vedere emoțional. Un masaj al acestui punct de acupunct oferă o senzație de stabilitate și centrare.

Din punct de vedere spiritual, acest punct dă putere pentru a continua să te miști sau să te miști.

Cu siguranță, atunci când întâmpini stagnare în viața ta sau întâmpini dificultăți în a te pune în mișcare și, prin urmare, rămâi blocat în situații care nu ți se par corecte, masajul regulat cu Stomach 36 merită tot efortul.

Energia stomacului îți oferă puterea de a continua atunci când experimentezi stagnarea și de a te reîncărca cu oboseală intensă care te împiedică să-ți continui calea vieții.

Contraindicație: Stomacul 36 nu este recomandat femeilor însărcinate. Mișcă energia atât de puternic încât ar putea iniția nașterea. Pentru femeile însărcinate care au trecut de 40 de săptămâni, Stomach 36 este, prin urmare, utilizat în combinație cu alte tsubo pentru a iniția nașterea.

Dacă aceste meridiane sunt dezechilibrate, putem simți letargie, slăbiciune și plictisire, ritmuri precum respirația în somn și gândirea vor fi dezechilibrate. Se poate manifesta sub formă de ulcere, anorexie, obezitate, infertilitate și senzație de nefondare.

Dacă suntem în echilibru, ne putem simți senzuali și energici în interior.

Aceste meridiane reprezintă capacitatea noastră de a primi hrană la toate nivelurile, capacitatea noastră de a avea spontaneitate și mulțumire și de a fi în largul nostru oriunde ne aflăm.

De asemenea, putem avea o gândire clară și o coerență mentală.

Contactati-ne

+40722820427