Asane benefice pentru sănătatea pancreasului


Pancreasul este situat în spatele stomacului, așezat aproape de intestinul subțire fiind conectat de acesta printr-un tub numit ductul pancreatic.
Pancreasul are un dublu rol: 90% din el este dedicat funcției sale ca ajutor digestiv, iar celelalte 10% mențin nivelurile de zahăr din sânge și de sare în organism.
Ca organ digestiv, pancreasul secretă fluide care sunt transmise prin canalul pancreatic în partea intestinului subțire unde se unește cu fundul stomacului.
 
Aceste fluide pancreatice conțin unele enzime care neutralizează acizii din stomac și altele care vor acționa în mod specific asupra carbohidraților, proteinelor sau grăsimilor și le descompune în particule mai ușor absorbabile. Odată ce acești nutrienți pot fi absorbiți, ei sunt transportați prin peretele intestinal în fluxul sanguin.
Deși doar 10% din pancreas este dedicat celorlalte funcții, acestea sunt foarte importante pentru sănătatea noastră. Orice problemă în producerea sau reglarea insulinei, glucagon somatostatin sau gastrină se va manifesta ca probleme cu zahărul din sânge și dezechilibre lichide/sare.
Insulina joacă rolul important de a menține un interval normal de glucoză sau zahăr în sânge.
 
Când există un nivel ridicat de glucoză în sânge, se produce insulină și forțează multe celule ale corpului să absoarbă și să utilizeze glucoza, scăzând astfel nivelul zahărului din sânge. Atunci când pancreasul este incapabil să producă insulină, se manifestă diabetul și când pancreasul produce prea multă insulină, rezultă hipoglicemie.
Glucagonul acționează în mod opus insulinei. Când nivelul zahărului din sânge este scăzut, forțează multe celule ale corpului să elibereze sau să producă glucoză și astfel crește nivelul de zahăr din sânge. Dacă pancreasul funcționează defectuos și produce prea mult glucagon, rezultă hiperglicemie.
Alte secreții ale pancreasului ajută la încetinirea acțiunilor hormonale din organism, încurajeaza stomacul să producă acizi și la reglarea absorbției de sare și lichide din intestine.
 
Yoga este cea mai bună soluție rentabilă pentru controlul și gestionarea diabetului zaharat, acționând asupra acestuia pe diverse fronturi.
Unele posturi de yoga lucrează direct asupra glandelor pituitare și instruiesc pe glandele principale să lucreze în coeziune cu pancreasul, curgerea lină a sângelui.
Shirshasana
1. Shirshasana (headstand pose)
Shirshasana este una dintre cele mai bune posturi de yoga pentru gestionarea și controlul diabetului de tip 1 și de tip 2.
De fapt, este singura posturî de yoga ce are capacitatea de a controla nu numai diabetul, ci și toate problemele hormonale din organism.
Poziția în picioare îmbunătățește fluxul sanguin către regiunea capului și stimulează glanda pituitară, o glandă endocrină principală care controlează toate schimbările hormonale din organism.
Secreția de prea mult hormon diabetogen din cauza glandei master duce la diabet de tip 2.
Stimulează celulele beta insulare ale pancreasului să secrete cantitatea adecvată de insulină pentru a menține nivelul optim de glucoză în organism.
Cel mai bine este să evitați complet dacă sunteți însărcinată din cauza modificărilor circulației și a unui centru de greutate deplasat. Nu practicați această postură dacă ați suferit o leziune la spate sau la gât.
Ardha Matsyendrasana
2. Ardha Matsyendrasana (Spinal Twist pose)
Ardha matsyendrasana comprimă și întinde alternativ organele, inclusiv pancreasul, compresia fiind aplicată parțial prin presiunea coapsei asupra abdomenului. Acest lucru oferă organelor un masaj bun, recirculează sângele impur și tonifică pancreasul și celulele asociate acestuia.
Celulele, în special cea beta, se activează și ajută la conversia glicogenului din glucoză.
Persoanele cu operații la inimă, abdominale sau pe creier nu ar trebui să practice această asana. Trebuie practicată cu grijă de cei cu ulcer peptic sau hernie.
Bhujangasana nou
3. Bhujangasana (Cobra pose)
Bhujangasana stimulează și masează pancreasul contribuind astfel la buna funcționare a glandei.
Bhujangasana și variațiile sale permit să circule o mai mare cantitate de sânge în zonele corpului, inclusiv în pancreas. Cantitatea crescută de flux sanguin face organul sănătos și îi sporește vitalitatea, ceea ce ajută și mai mult la eficiența celulelor Beta.
Evitați practicarea acestei posturi dacă ați suferit leziuni recente sau cronice la spate, brațe sau umeri, sau dacă ați avut recent o intervenție chirurgicală abdominală. Nu practicați bhujangasana în timpul sarcinii.
Dhanurasana
4. Dhanurasana (Bow Pose)
Tonifică pancreasul și îl stimulează să secrete cantitatea corectă de glucagon și insulină la momentul potrivit. Acest proces ajută la metabolismul adecvat al glucozei, menținând astfel nivelul necesar de zahăr în sânge.
Dhanurasana nu trebuie practicată de persoanele care suferă de hipertensiune arterială, hernie, colită, ulcer peptic sau afecțiuni cardiace. De asemenea, trebuie evitată în timpul sarcinii.
Mayurasana Peacock Pose
5. Mayurasana (Peacock pose)
Mayurasana este destul de eficientă în controlul și gestionarea zahărului din sânge, stimulând direct procesul metabolic și oferind persoanei diabetice ușurare.
Evitați dacă aveți o leziune la umăr, orice durere abdominală, durere de spate sau hernie.
Surya namaskar
6. Surya Namaskar (Sun Salutation pose)
Armonizează pancreasul ajutând la eliminarea oricăror probleme prin masarea directă a acestuia și îmbunătățirea fluxului sanguin, dezechilibrul acestuia putând fi cauzat de tensiune și stres.
Surya Namaskar poate ajuta la eliminarea cauzei mai profunde a defecțiunii hormonale dacă este completată de alte posturi de yoga.
Deoarece aceasta este o secvență de yoga implicată, trebuie să aveți grijă dacă cineva are slăbiciune generală a corpului sau slăbiciune musculară și osoasă. În Surya Namaskar, coloana vertebrală se extinde și se contractă, punând presiune pe partea inferioară a spatelui și a șoldului.
Uddiyana Bandha
7. Uddiyana Bandha (Upward Abdominal Lock pose)
Trage organele abdominale în interior și în sus, ceea ce creează un flux ascendent. Uddiyan Bandha este benefică pentru funcțiile generale ale glandelor hormonale. Îmbunătățește circulația sângelui în trunchi și întărește toate organele interne. Toate organele abdominale sunt tonifiate, masate și întărite, fiind astfel utilă în vindecarea diabetului, digestiei, constipației și indigestiei.
Nu este indicat să practicați Uddiyana Bandha dacă: suferiți de probleme cu tensiunea arterială ridicată (practicarea acesteia poate crește rapid tensiunea arterială) sau dacă suferiți de ulcer și hernie. În timpul sarcinii, o femeie nu ar trebui să practice această postură.
Kapalbhati Pranayama Yoga
8. Kapalbhati Pranayama (Skull shining breath pose)
Un exercițiu de respirație care este cunoscut sub numele de “proces de curățare frontală a creierului”. Acest puternic exercițiu de respirație are puterea de a întineri craniul, inclusiv hipotalamusul și glanda pituitară. Înviorează întregul creier și trezește centrii latenți din creier.
Expirația forțată și prelungită în Kapalbhati crește decompresia lichidului și expansiunea creierului și sporește efectul de masaj asupra creierului. Stimulează nervii din regiunea abdominală; masajul organelor abdominale, inclusiv a pancreasului, având în general un impact bun în gestionarea diabetului.
Evitați să practicați Kapalbhati dacă aveți menstruație. Femeile însărcinate ar trebui să evite această postură, deoarece contractarea cu forță a mușchilor abdominali poate dăuna copilului nenăscut. Dacă suferiți de boli de inimă, expirați foarte încet. Persoanele care au hipertensiune arterială nu ar trebui să-și crească rata de Kapalbhati.
Janu Sirsasana
9. Janu Sirsasana (Head to Knee Pose)
Această postură deschide meridianele rinichilor, ajutând astfel la creșterea funcțiilor acestora, împreună cu alte organe, care vor restabili mai degrabă echilibrul zahărului din organism.
Această asana calmează, de asemenea, mintea și ameliorează depresia, precum și stresul.
Evitați această postură dacă aveți leziuni la spate sau la genunchi. Nu este indicat să practicați janu sirsasana, dacă suferiți de diaree sau astm sau aveți orice fel de leziune a spatelui inferior sau hernie de disc lombară.
Setu Bandhasana
10. Setu Bandhasana (The Bridge Pose)
Setu Bandhasana funcționează punând presiune asupra stomacului și a rinichilor. Îmbunătățește și digestia, vindecă insomnia, menținând astfel circulația sângelui și relaxează tot corpul.
Postura activează pancreasul și, de asemenea, stimulează organul pentru a produce o cantitate eficientă de insulină necesară organismului.
Deoarece se pune multă presiune pe gât, practicanții cu leziuni la nivelul gâtului sau cineva cu spondilită ar trebui să evite această ipostază. Nu mișcați și nu ajustați gâtul după ce ați intrat în această poziție, deoarece poate duce la o entorsă
Chakrasana Wheel Pose Yoga Asana
11. Chakrasana (The Wheel Pose)
Face parte din Ashtanga Yoga și este foarte benefică pentru vindecarea bolilor, precum și a tulburărilor precum stresul, depresia. Chakrasana întinerește celulele pancreatice, echilibrând nivelul de insulină și alți hormoni din organism.
Femeile însărcinate nu trebuie să practice Chakrasana. Evitați această postură dacă aveți probleme grave cu coloana vertebrală.
paschimottanasana
12. Paschimottasana (Seated forward bend pose)
Îmbunătățește funcționarea sistemului renal și a pancreasului. Acest lucru ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge.
Modificați această poziție dacă ați suferit o accidentare la șolduri, ischiogambieri, partea inferioară a spatelui sau umeri. Deoarece această poziție comprimă abdomenul, este posibil să nu fie confortabilă pe stomacul plin.
Pavanamuktasana
13. Pavanamuktasana (Wind-Relieving Pose)
Unul dintre beneficiile majore ale acestei asane este că ajută la întărirea ficatului, splinei, pancreasului și abdomenului împreună cu mușchii abdominali. Pavanamuktasana ameliorează constipația și protejează organismul de stresul excesiv al toxinelor, care poate agrava diabetul în unele cazuri.
Nu practicați această postură dacă vă recuperați după o intervenție chirurgicală abdominală sau o hernie. De asemenea, evitați această pavanamuktasana dacă aveți o leziune a coloanei vertebrale sau sciatică. Nici femeile însărcinate nu ar trebui să practice această postură.
Vakrasana Twisted Pose
14. Vakrasana (Half Spinal Twist Pose)
Ajută la masarea organelor interne, facilitând  o mai bună producție de insulină la diabetici. Această postură îi ajută pe diabeticii să slăbească, ceea ce este necesar pentru a gestiona nivelul zahărului din sânge.
Uneori, diabeticii au o gamă limitată de mișcare, din cauza obezității sau a rigidității generale. Dacă nu ați făcut niciodată yoga înainte sau aveți vreo altă complicație din cauza căreia medicul dumneavoastră v-a restricționat mișcarea, consultați-l înainte de a începe.

Contactati-ne

+40722820427