Asane benefice pentru sănătatea gonadelor

 
Natura a insuflat un instinct reproductiv, procreativ tuturor ființelor vii pentru a asigura supraviețuirea speciei.
Acest instinct de procreare operează în corpul uman la nivel fiziologic prin organele de reproducere.
Organele de reproducere, numite indriyas în Samkhya, sunt suma totală a tuturor glandelor și organelor, deși diferite în ambele sexe, lucrează împreună pentru a crea o nouă viață sau o ființă.
Deoarece două sexe sunt implicate în realizarea unui copil, jumătate din materialul de reproducere este furnizat de fiecare dintre ele.
 
Infertilitatea este o problemă de proporții globale și a fost recunoscută ca o problemă de sănătate publică la nivel mondial.
Dacă cuplul nu este capabil să conceapă, aceasta are un impact major asupra sănătății lor mentale și fizice.
Sunt multi factori responsabili de infertilitate si pe langa urmarea tratamentului sub indrumarea medicului, exista si multi factori de risc care pot fi anulati prin adoptarea unui anumit stil de viata.
 
Este bine documentat faptul că factorii de stil de viață, inclusiv vârsta la întemeierea unei familii, nutriția, gestionarea greutății, exercițiile fizice, stresul psihologic, fumatul, consumul de medicamente, consumul de alcool și cofeină, expunerea la substanțe chimice din mediu și profesional, îngrijirea preventivă și alte comportamente sunt modificabile și pot afecta fertilitatea.
Cuplurile care doresc să obțină rezultate bune ar trebui să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, să evite orice fel de dependență, să mențină o greutate ideală și să țină la distanță stresul.
 
Practica yoga este o modalitate de a îmbunătăți fertilitatea și de a obține un rezultat mai bun în timpul tratamentului de fertilitate. Yoga este foarte utilă pentru păstrarea și menținerea sănătății fizice și mentale, precum și pentru evoluția spirituală. Mai mult decât exercițiul fizic, are un nucleu meditativ și spiritual.
 
Yoga stimulează funcționarea sistemului reproducător. Există anumite asane și posturi de yoga care vizează în special organele de reproducere și zona pelviană. Aceste asane cresc circulația sângelui și, prin urmare, îmbunătățesc vitalitatea acestor organe.
Cercetările au arătat că yoga modulează axa gonadală hipotalamo-hipofizară, echilibrează profilul hormonal, reduce nivelul de stres și îmbunătățește calitatea generală a vieții.
În timpul terapiei cu yoga a fost observată modificarea undelor cerebrale (practic o creștere a undei alfa) și scăderea nivelului de cortizol seric.
 
De ce este atât de important să tratăm stresul în infertilitate?
În urma stresului, sistemul endocrin eliberează hormoni legați de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina. Nivelurile de LH sunt scăzute și, prin urmare, ovulația este perturbată.
S-a descoperit că creșterea nivelului de cortizol este puternic asociată cu avorturile spontane.
Creșterea ratei de implantare este de asemenea observată împreună cu scăderea nivelului de adrenalină. Femeile stresate cronic produc mai puțin hormon GnRH, prevenind în același timp ovulația prin declanșarea unei cascade de modificări legate de hormon.
Posturile de yoga pentru fertilitate ajută la crearea unui mediu intern în organism, care este propice pentru reducerea stării inflamatorii cronice în organele reproducătoare.
Yoga pentru concepere ajută la menținerea hormonilor reglați, ceea ce ajută la adâncirea somnului și la combaterea stresului nejustificat asupra minții și a corpului, toate afecțiunile care pot dăuna sănătății organelor de reproducere.
 
Iată câteva asane de yoga pe care le puteți încerca să vă relaxați, să vă calmați, permițând corpului să funcționeze corect, beneficiind de o viață sexuală sănătoasă.
Garudasana
1. Garudasana (Eagle pose)
Această postură întărește zona pelviană și ajută la creșterea fluxului sanguin către organele de reproducere.
Dacă suferiți de leziuni la genunchi, această asana trebuie evitată, sau se poate efectua doar poziția piciorului. Nu practicați această postură dacă sunteți însărcinată în mai mult de 2 luni. Abțineți-vă de la încercarea acestei posturi dacă aveți fluctuații ale tensiunii arteriale.
Uttanasana
2. Uttanasana (Standing forward bend pose)
Încurajează flexibilitatea șoldurilor și poate preveni ejacularea precoce și poate reține lichidul seminal.
Dacă suferiți de oricare dintre aceste afecțiuni, evitați practicarea Uttanasana: leziuni ale coloanei vertebrale, dureri la glezne sau articulații șold, probleme la genunchi, sciatică, probleme cardiace, dureri severe de spate sau hernie abdominală.
Mandukasana
3. Mandukasana (Frog pose)
Această postură lucrează pentru a întinde mușchii inghinali. Ajută la obținerea dorinței, excitare și atingerea plăcerii și orgasmelor.
Persoanele care suferă de ulcer peptic sau duodenal, dureri severe de spate și probleme cardiace, precum și pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală abdominală ar trebui să evite această postură.
paschimottanasana
4. Paschimottanasana (seated forward bend pose)
Întărește mușchii pelvieni, ceea ce poate favoriza un mai bun control urinar și funcția organului reproducător masculin.
Femeile însărcinate ar trebui să evite această poziție, deoarece ar exista presiune pe zona pelviană, iar uterul ar putea să nu poată rezista la presiune. Cineva care suferă de spondilită ar trebui să evite Paschimottanasana, deoarece îndoirea înainte poate aduce presiune pe gât și umeri.
Janu Sirsasana
5. Janu Sirsasana (Seated head-to-knee pose)
Cea mai mare flexibilitate din această postură mărește fluxul de sânge în ischiogambieri, talie, coapse, șolduri și crește circulația sângelui în abdomenul inferior și în părțile intime.
Evitați această postură dacă aveți leziuni la spate sau la genunchi. Evitați janu sirsasana asana, dacă suferiți de diaree sau astm. Nu practicați această asana, dacă suferiți de orice fel de leziune a spatelui inferior sau hernie de disc lombară.
Malasana
6. Malasana (Squat or garland pose)
Malasana îmbunătățește echilibrul, concentrarea și concentrarea. De asemenea, poate crește circulația și fluxul sanguin în pelvis, ceea ce poate ajuta la reglarea energiei sexuale. Este deosebit de bun pentru femeile însărcinate, deoarece poate ajuta ulterior la naștere.
Această postură aduce o presiune uriașă asupra genunchilor și gleznelor, așa că cineva cu o accidentare la genunchi sau gleznă ar trebui să evite Malasana. De asemenea pune foarte multă presiune pe zona abdominală și trebuie evitată de femeile gravide.
Supta Baddha Konasana
7. Supta baddha Konasana (Reclining bound angle pose)
Această postură relaxantă calmează sistemul nervos și ameliorează stresul. Ameliorează senzația de rigiditate în șolduri, pelvis și interiorul coapselor. De asemenea, întinde ușor stomacul, ceea ce poate reduce disconfortul pelvian.
Evitați să practicați Supta Baddha Konasana dacă aveți o leziune inghinală, la genunchi, spate, umăr sau șold.
Femeile însărcinate ar trebui fie să evite această asana sau să o practice sub supravegherea unui expert în yoga.
Femeile care tocmai au născut ar trebui să evite practicarea acestei posturi timp de cel puțin opt săptămâni sau până când regiunea lor pelviană se vindecă.
Baddha Konasana Pose
8. Baddha Konasana (Butterfly pose)
În timp ce întinderea în interiorul coapselor induce un sentiment natural de intimitate și îmbunătățește fluxul de sânge în zona pelviană, deschiderea șoldurilor elimină stresul reținut, sporind astfel starea de spirit și dorința sexuală.
Evitați acest exercițiu dacă aveți o leziune inghinală. De asemenea, puteți plasa o saltea dedesubt pentru un sprijin suplimentar.
Setu Bandhasana
9. Setu Bandhasana (Bridge Pose)
Această asana necesită să vă ridicați regiunea pelviană. Permite un flux mai bun de sânge și energie către ovare și uter și ajută la stimularea glandei tiroide. Ajută la întărirea zonei pelvine. Întărirea acestor mușchi ajută la reducerea durerii în timpul sexului.
Deoarece se pune multă presiune pe gât, practicanții cu leziuni la nivelul gâtului sau cineva cu spondilită ar trebui să evite această ipostază. Nu mișcați și nu ajustați gâtul după ce ați intrat în această poziție, deoarece poate duce la o entorsă.
Viparita Karani
10. Viparita Karani (Legs up the wall pose)
Această postură ameliorează tensiunea din partea inferioară a corpului prin îmbunătățirea fluxului de sânge către regiunea pelviană. Întinde mușchii ischiochibiali și spatele, sporind astfel șansele de concepție.
Persoanele cu afecțiuni oculare, cum ar fi glaucomul și detașarea retinei, nu ar trebui să practice. Nici cei cu hernii hiatale sau boli cardiace. Femeile nu ar trebui să practice inversiunile în timpul menstruației.
balasana new
11. Balasana (Child’s pose)
Calmează creierul și ameliorează stresul și oboseala. Întinde și întărește mușchii spatelui, șoldurilor, coapselor și gleznelor. De asemenea, întinde regiunea pelviană și îmbunătățește fluxul de sânge.
Deoarece această asana promovează o mai bună circulație a sângelui în organism, pacienții cu hipertensiune arterială trebuie să evite această asana. Dacă ați suferit o accidentare recentă la picioare, genunchi, coapse, coloana vertebrală sau gât, nu este indicat să practicați balasana. Efectuați această asana numai cu stomacul gol.
Salamba Sirsasana
12. Salamba Sirsasana (Supported headstand pose)
Este una dintre cele mai provocatoare posturi de yoga. În timp ce corpul este inversat, ușurează presiunea din inimă. În timp ce capul vă echilibrează întregul corp, creierul este stimulat și eliberează mai mulți hormoni. Are nevoie de concentrare intensă și poate fi benefică pentru fertilitate.
Dacă aveți o leziune la spate sau la gât, atunci trebuie să evitați această asana. Femeile însărcinate nu ar trebui să o practice, deoarece le poate dăuna lor și fătului. Persoanele mai corpolente ar trebui să evite practicarea acestei posturi, deoarece greutatea lor corporală poate ajunge să exercite o presiune nedorită asupra gâtului și a ochilor. Dacă aveți hipertensiune arterială, atunci ar trebui să vă abțineți de la practicarea salamba sirsasana. De asemenea, dacă suferiți de afecțiuni cardiace, trebuie evitată complet.
Sarvangasana
13. Salamba Sarvangasana (Supported shoulder stand pose)
Similar cu salamba sirshasana, această postură echilibrează corpul pe umeri în loc de cap. Relaxează regiunea pelviană și îmbunătățește fluxul de sânge către uter. De asemenea, stimulează glanda tiroidă.
Nu efectuați această asana dacă aveți tensiune arterială, diaree, menstruație și leziuni ale coloanei vertebrale.
Bhujangasana nou
14. Bhujangasana (Cobra pose)
Întinde spatele și deschide zona pieptului, îmbunătățind astfel fluxul de sânge către regiunea pelviană. Stimulează uterul și ovarele și oferă ameliorarea stresului și anxietății.
Evitați practicarea acestei posturi dacă ați suferit leziuni recente sau cronice la spate, brațe sau umeri, sau dacă ați avut recent o intervenție chirurgicală abdominală. Nu practicați bhujangasana în timpul sarcinii.
Utkata Konasana
15. Utkata Konasana (The Goddess pose)
Întărește șoldurile și zona inghinală. Îmbunătățește fluxul de energie în zonele șoldurilor și zona pelviană, stimulând astfel organele de reproducere.
Practicarea asanelor de yoga în mod regulat, o dietă nutritivă și menținerea unui stil de viață sănătos ar putea crește sănătatea generală, precum și fertilitatea.
Dacă aveți o accidentare la șold, gleznă sau genunchi, atunci ar trebui să evitați practicarea acestei posturi.
În cazul unei răni la umăr, trebuie să vă puneți mâinile pe centrul inimii. Utkata Konasana generează căldură în corp, ceea ce nu este potrivit pentru persoanele cu hipertensiune arterială.Dacă sunteți însărcinată în al doilea sau al treilea trimestru, evitați să stați pe spate.

Contactati-ne

+40722820427