Ayurveda

ayurveda
  Ayurveda este considerată de mulți savanți drept cea mai veche știință a vindecării. În sanscrită, Ayurveda înseamnă „Știința vieții”. Cunoașterea ayurvedică își are originea în India în urmă cu mai bine de 5.000 de ani și este adesea numită „Mama tuturor vindecărilor”.  Ea provine din cultura antică vedică și a fost învățată timp de multe mii de ani într-o tradiție orală, de la maeștri împliniți până la discipolii lor. O parte din aceste cunoștințe au fost tipărite acum câteva mii de ani, dar o mare parte din acestea sunt inaccesibile. Principiile multor sisteme naturale de vindecare, acum cunoscute în Occident, își au rădăcinile în Ayurveda, inclusiv homeopatia și terapia polarității.
Ayurveda pune un accent deosebit pe prevenire și încurajează menținerea sănătății printr-o atenție deosebită pentru echilibrul vieții, gândirea corectă, dieta, stilul de viață și utilizarea plantelor medicinale. Cunoașterea Ayurveda permite individului să înțeleagă cum să creeze acest echilibru în corp, minte și conștiință în conformitate cu propria constituție individuală și cum să facă schimbări în stilul de viață pentru a produce și menține acest echilibru.
Ayurveda identifică trei tipuri de energie de bază sau principii funcționale care sunt prezente la toată lumea și la toate. Deoarece nu există cuvinte unice care să transmită aceste concepte, folosim cuvintele originale sanscrite Vata, Pitta și Kapha. Aceste principii pot fi legate de biologia de bază a organismului.
În Ayurveda, corpul, mintea și conștiința lucrează împreună pentru a menține echilibrul. Ele sunt pur și simplu privite ca diferite fațete ale ființei. Pentru a învăța cum să echilibrezi corpul, mintea și conștiința este necesară o înțelegere a modului în care vata, pitta și kapha lucrează împreună. Conform filozofiei ayurvedice, întregul cosmos este o interacțiune a energiilor celor cinci mari elemente - eter, aer, foc, apă și Pământ. Vata, Pitta și Kapha sunt combinații și permutări ale acestor cinci elemente care se manifestă ca tipare prezente în toată creația. În corpul fizic, vata este de expemlu energia subtilă a mișcării, iar kapha reprezintă energia care formează structura corpului.

VATA DOSHA: ENERGIA MIȘCĂRII
Vata reprezintă energia subtilă asociată mișcării - compusă din eter și aer. Aceasta guvernează respirația, clipirea, mișcarea mușchilor și a țesuturilor, pulsarea inimii și toate mișcările din citoplasmă și membranele celulare.
În echilibru, Vata promovează creativitatea și flexibilitatea. Fără echilibru, Vata produce frică și anxietate.
Vata Dosha este legată de energia de mișcare care este responsabilă pentru controlul funcțiilor sistemului respirator, sistemului circulator și ciclului cardiac, incluzând alte funcții, cum ar fi mișcarea alimentelor în corp și mișcarea gândurilor dintr-o parte în celălaltă. Vata Dosha este compusă din eter și aer. O persoană cu Vata Dosha în abundență se presupune că are o personalitate dinamică și atotcuprinzătoare, având o gândire inventivă și caracteristici energetice.
În cazul unui dezechilibru în Vata Dosha, o persoană poate fi extrem de ambiguă și plină de anxietate.
Cele cinci subdoshe de Vata Dosha sunt: Prana Vata, Udana Vata, Vyana Vata, Apana Vata, Samana Vata.

PITTA DOSHA: ENERGIA DIGESTIEI ȘI METABOLISMULUI
Pitta reprezintă energia subtilă asociată sistemului metabolic al corpului - alcătuit din foc și apă.
Acesta guvernează digestia, absorbția, asimilarea, nutriția, metabolismul și temperatura corpului.
În echilibru, Pitta promovează înțelegerea și inteligența. Fără echilibru, Pitta stârnește furie, ură și gelozie.
Pitta Dosha este o energie corporală extrem de importantă legată de unele dintre cele mai semnificative funcții metabolice din organism precum ingestia, asimilarea alimentelor, nutriția, absorbția și reglarea căldurii.
Această dosha este compusă din foc și puțină apă, ceea ce înseamnă că o persoană cu Pitta echilibrată va fi foarte echilibrată și va fi un bun factor de decizie și un lider de natură carismatică și arzătoare. La Pitta în dezechilibru se întâmplă contrariul: poate face ca o persoană să se enerveze ușor chiar și în condiții banale. În timp ce o cantitate substanțială de Pitta încurajează persoana să fie un ascultător bun, inteligent, bun antreprenori și cu un spirit jucător creativ, în același timp lipsa ei poate face o persoană să aibă un temperament agresiv și dictatorial.
Cele cinci subdoshe de Pitta Dosha sunt: Pachaka Pitta, Ranjaka Pitta, Alochaka Pitta, Sadhaka Pitta și Barajaka Pitta.

KAPHA DOSHA: ENERGIA DE LEGĂTURĂ
Kapha reprezintă energia subtilă care formează structura corpului - oase, mușchi, tendoane - și oferă „lipiciul” care ține celulele împreună, alcătuite din Pământ și Apă. Kapha furnizează apa pentru toate părțile și sistemele corporale, gresează articulațiile, hidratează pielea și menține imunitatea. În echilibru, kapha este exprimată ca iubire, calm și iertare. Fără echilibru, duce la atașament, lăcomie și invidie.
Prin amalgamarea elementelor de pământ și apă, Kapha Dosha este asociată cu dezvoltarea corespunzătoare a corpului. La fel cum fotosinteza este responsabilă pentru creșterea plantelor, Kapha este responsabilă pentru dezvoltarea corpului uman. Ea oferă toate ingredientele necesare pentru ca organismul să înflorească lin precum apa, calmul, lubrifierea în articulații, etc. Pe lângă întreținerea sistemului imunitar, Kapha hidratează pielea, furnizând suficientă apă fiecărei părți a corpului. O cantitate corectă de Kapha face ca un individ să fie pașnic, amabil și afectuos. Kapha hrănește celulele corpului și le ține legate pentru a menține puterea corpului. Cu o Kapha ăn dezechilibru, o persoană este mai probabil să fie leneșă și greoaie.
Cele cinci subdoshe de Kapha Dosha sunt: Tarpaka Kapha, Bodhaka Kapha, Avalambak Kapha, Kledaka Kapha, Shleshaka Kapha.

Ayurveda clasifică și bolile în funcție de aceste tipologii.
Astfel, există:
  • Boli de tip VATA – care au caracteristici ale aerului sau afectează organele de aer.
  • Boli de tip PITTA – care au caracteristici ale focului sau afectează organele de foc.
  • Boli de tip KAPHA – care au caracteristici ale apei sau afectează organele de apă.
Viața ne prezintă multe provocări și oportunități. Deși există multe lucruri asupra cărora avem un control mic, avem puterea de a decide cu privire la unele lucruri, cum ar fi dieta și stilul de viață. Pentru a menține echilibrul și sănătatea, este important să acordăm atenție acestor decizii. Dieta și stilul de viață adecvat constituției individuale întăresc corpul, mintea și conștiința.
 

Contactati-ne

+40722820427